Κυριακή , 2 Απριλίου 2023
Σύμφωνα με το Bloomberg, είμαστε 5η πιο μίζερη οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα στις πέντε πιο «μίζερες» οικονομίες του πλανήτη

PenH Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης του Bloomberg με τις πιο «δυστυχείς» οικονομίες του πλανήτη

H Ελλάδα είναι και φέτος στις πρώτες θέσεις της λίστας στον δείκτη Misery Index με τις «πιο μίζερες» οικονομίες που δημοσιεύει το Bloomberg. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 5η θέση

Την ίδια θέση είχε η Ελλάδα και στην κατάταξη του 2018.

Στην πρόβλεψη του Bloomberg για το 2019, στην πρώτη θέση, όπως και πέρυσι είναι η Βενεζουέλα.

Ο δείκτης του Bloomberg βασίζεται σε στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία και πως αυτά επηρεάζουν τα αισθήματα των πολιτών.

Οι πέντε χώρες στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις δυστυχείς οικονομίες παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι.

Η πεντάδα είναι Βενεζουέλα, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στις χώρες αυτές υπάρχει έντονο οικονομικό άγχος και ανεπαρκής πρόοδος στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών όπως και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Για την Βενεζουέλα, την πρώτη χώρα της λίστας, το πρακτορείο επισημαίνει πως η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία από το 2016. Το Bloomberg εκτιμά τον πληθωρισμό της χώρας στο 219.000%, όμως άλλες εκτιμήσεις, όπως του ΔΝΤ, μιλούν ακόμα και για ένα 1.000.000%.

Ο δείκτης του Bloomberg βασίζεται στο καθιερωμένο αξίωμα πως ο χαμηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανεργία δείχνουν πιθανότατα πως αισθάνονται οι κάτοικοι μιας χώρας ως προς τις οικονομικές προοπτικές τους.

Η κατάταξη για τη φετινή χρονιά βασίζεται στις έρευνες των οικονομολόγων του Bloomberg, ενώ οι προηγούμενες χρονιές στα πραγματικά στοιχεία.

Φυσικά, επισημαίνει το πρακτορείο, ένα χαμηλό σκορ σε κάθε κατηγορία μπορεί να είναι και παραπλανητικό. Οι χαμηλές τιμές μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής ζήτησης, η υπερβολικά μικρή ανεργία να είναι εμπόδιο για εργαζόμενους που θέλουν να βρουν μια καινούργια καλύτερη δουλειά.

Η λιγότερο μίζερη οικονομία στον πλανήτη είναι η Ταϊλάνδη και ακολουθούν ακόμη δύο ασιατικές: η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Ελβετία και Δανία.

Ωστόσο όπως και το ίδιο το Bloomberg σημειώνει ο δείκτης δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για την «υγεία» των οικονομιών.

Για παράδειγμα η υψηλή θέση της Ιαπωνίας στηρίζεται εν πολλοίς στην εξαιρετικά αδύναμη ζήτηση, η οποία κρατάει σε υποτονικά επίπεδα τον πληθωρισμό.

Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού και τις εμπορικές εντάσεις διατηρεί την ιαπωνική οικονομία παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …