Πάτρα: Η τέχνη του χρόνου στο πιο ψηλό σημείο της πόλης!

Pen Εκείνη τη μέρα έδεσα σφιχτά τα κορδόνια και πήρα μαζί μου όσες ανάσες είχα διακόψει άτσαλα. Άφησα τις προεκτάσεις μου σε μονόδρομους και οδικές σημάνεις σαν η ακινήσια να είναι το μοναδικό παράπτωμα που διώκεται ποινικά. Μοναδικός λιποτάκτης… ο ακίνητος.

Η προδιάθεσή μου να αναθεωρήσω τις συντεταγμένες με έκαναν να φτιάξω έναν άλλο χάρτη. Ένα χάρτη που δεν έχει κάτι άλλο εκτός από καταπακτές και εξόδους στα σημεία εκείνα που η πορεία στενεύει κάπως πρόχειρα, μα ανορθόδοξα έχεις και άλλη επιλογή!

Αν ζεις στην Πάτρα θα έχεις ακούσει σίγουρα πως «όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς το λιμάνι», μα ο δικός μου ο σκοπός ήταν να ανέβω στο πιο ψηλό σημείο της. Εκείνο το σημείο που αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των χρόνων, του χθες και του σήμερα

Ιστορικά, τα 193 σκαλιά της Αγίου Νικολάου αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα σπουδαίο δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας.

Ο κύριος σκοπός του έργου: Nα ενώσει την άνω πόλη με την κάτω! Από το Κάστρο, στο λιμάνι του Μόλου.  

Αυτή η πορεία θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως είναι ένα διάνυσμα, όπως το ορίζουν οι μαθηματικοί με συγκεκριμένη αρχή, πεπερασμένο μήκος και συγκεκριμένο τέλος. Δια μέσω αυτής της πορείας όμως, μέσα από τα τείχη της πυκνής ιστορίας στο επίμονο φως των φάρων, βρίσκουν συντροφιά εκείνες οι παρέες που καταφέρνουν να εξαργυρώσουν αυτό το ταξίδι στον χρόνο και να μετατρέψουν τα μαθηματικά… σε τέχνη!

Photo Panagiotis Gazis Photography

Η τέχνη του να εξαρθρώνεις τη λογική, να αποδεκατίζεις κάθε κατασταλτικό παράγοντα και ορμώμενος να αδράττεις την μηχανή του χρόνου με το κοντέρ στο τέρμα! 

και εν τέλη, εκεί που όλα στενεύουν και ψάχνεις για διαφυγές με σφιγμένη την καρδιά σου, ακούς τους παλμούς της κάτω από τον έναστρο ουρανό. Μέσα από φωνές που κατακερματίζουν την σιωπή, μέσα από μελωδίες μιας κιθάρας που κάποιο άλλο χέρι ζήτησε την δική του διαφυγή…

[…] Τη βλέπω κατεβαίνει
στέκεται στο σκαλί
και χάνεται για πάντα
στου κόσμου τη βουή.
(Δ. Σαββόπουλος, ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΑΠΟΤΕ)

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Ελευθερία Μαρίνου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Ελευθερία Μαρίνου

Δείτε Επίσης

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, γιατί όμως ονομάζεται έτσι;

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, γιατί όμως ονομάζεται έτσι;

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά …

Σαρακοστή και νηστεία

Την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουμε» τη ψυχή και το σώμα μας!

Μετά από το τριήμερο των απόκρεων και της κρεπάλης, η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα …

ζητω το οχι

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, ζήτω το Έθνος, ζήτω το «ΟΧΙ»!

Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι μια μεγάλη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Αυτή η …

12 Ιουλίου: Ο Άγιος Παΐσιος παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Κύριο

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στην …

Verified by ExactMetrics