Σπιτική γαριδομακαρονάδα!
Υλικά
- 8 μεγάλες φρέσκιες γαρίδες ή μια συσκευασία κατεψυγμένες
- 1/4 φλιτζανιού ούζο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Λίγο φινόκιο (μαραθόριζα) ψιλοκομμένο
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή ντομάτες στον τρίφτη
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κ.γ. ταμπάσκο ή κέτσαπ
- Αλάτι
- Πιπέρι κόκκινο/ πάπρικα
- Μακαρόνια λιγκουίνι/ λαζάνια
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε προσεκτικά της γαρίδες από το εντεράκι. Χαράζουμε τη ράχη τους, τραβάμε προσεχτικά το εντεράκι και τις ξεπλένουμε. Κρατάμε το κεφάλι γιατί δίνει απίστευτη νοστιμιά στη σάλτσα μας.
Φυσικά η διαδικασία αυτή μπορεί να παραληφθεί, εάν αγοράσουμε κατεψυγμένες, αποφλοιωμένες και καθαρισμένες γαρίδες. Σε αυτή την περίπτωση τις αφήνουμε σε μπολ στη συντήρηση του ψυγείου να ξεπαγώσουν από την προηγούμενη μέρα ή σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.
Στη συνέχεια, βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις γαρίδες. Τις τηγανίζουμε για ελάχιστα λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα και μετά ρίχνουμε το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και τις σκεπάζουμε για να διατηρηθούν ζεστές. Κατόπιν ρίχνουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο και στη συνέχεια τις ντομάτες, το ταμπάσκο/ κέτσαπ ,τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και μετά προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
Τέλος, βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2′ λιγότερο απ’ ότι τα βράζουμε συνήθως και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα μας. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι νερό από τα μακαρόνια που βράσαμε και τα ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν και να απορροφήσουν τη σάλτσα.
Tips!
- Το φινόκιο (μαραθόριζα) ταιριάζει πολύ στα φαγητά με θαλασσινά, καθώς δίνει γεύση γλυκάνισου.
- Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ούζο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό κρασί.
- Τα μακαρόνια τα προσθέτουμε στη σάλτσα, για να κολλήσει η σάλτσα στα ζυμαρικά και να πάρουν τη γεύση και τα αρώματατά της.
Καλή σας όρεξη!
Συνταγη & Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου