ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό συκώτι (μοσχαρίσιο ή αρνίσιο)
χυμός από 3 με 4 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινό το θέλουμε)
1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί (όχι γλυκό)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κουταλιά νοστιμιά σε σκόνη
ρίγανη (όσο θέλουμε)
1 κουταλιά μουστάρδα
ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση:
ΒΗΜΑ 1: Πριν τη διαδικασία του μαγειρέματος, το συκώτι θα το κόψετε σε μικρά κομμάτια και καλό είναι να έχει μείνει στο ξύδι κανένα μισάωρο. Μετά το ξεβγάζουμε με νερό και το στραγγίζουμε.
ΒΗΜΑ 2: Έπειτα, βάζουμε το συκώτι στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε περίπου 15 με 20 λεπτά να πάρει χρώμα ή να ροδίσει.
ΒΗΜΑ 3: Στη συνέχεια σε ένα μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κρασί, τη ρίγανη, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
ΒΗΜΑ 4: Ρίχνουμε το μείγμα που φτιάξαμε μέσα στην κατσαρόλα με το συκώτι και το αφήνουμε να βράσει καλά με αυτό γύρω στα 30 με 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Tip:
Η σάλτσα που θα σχηματιστεί δεν πρέπει να έχει πολύ νερό, αλλά να έχει «δέσει» αρκετά. Στην περίπτωση που μας έχει ξεφύγει παραπάνω νερό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι για να δέσει.
ΒΗΜΑ 5: Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα το συκώτι μαζί με την σάλτσα και γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα δυόσμου.
Extra Tip:
Το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να συνοδευτεί με πατάτες ψητές, τηγανιτές αλλά και με ρύζι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Σύνταξη & Επιμέλεια: Αναστασία Πάνου