Τυροπιτάκια κουρού!
Υλικά:
-
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 πακέτο βιτάμ
-
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
-
2 αυγά
-
200-250 γρ. ανθότυρο ή φέτα ή ανάμικτο
-
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βιτάμ σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι. Μετά ρίχνουμε το λιωμένο βιτάμ και ανακατεύουμε με το χέρι, να βραχεί το αλεύρι καλά. Κατόπιν, ρίχνουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη γέμιση:
Σε ένα πιάτο, ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι, το τυρί με το 1 αυγό. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο πιπέρι.
Αφού έχει περάσει 1 ώρα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε πάνω σε λαδόκολλα. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη, ούτε πολύ λεπτό, ούτε πολύ χοντρό. Κόβουμε με κουπάτ ή με ένα φλιτζάνι το φύλλο σε κομμάτια και τα γεμίζουμε με 1 κ.γλυκού από τη γέμιση ή και λιγότερο (ανάλογα το μέγεθος που τα κόψαμε). Κλείνουμε το κάθε τυροπιτάκι και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι.
Σε ένα πιάτο, χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε τυροπιτάκι. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Με τη δόση αυτή γίνονται αρκετά τυροπιτάκια!
Αν δεν θέλετε να τα ψήσετε όλα, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα τάπερ φαρδύ στρωμένο με λαδόκολλα. Αν κάνετε δεύτερη στρώση με τυροπιτάκια, πρέπει να τοποθετήσετε και δεύτερη λαδόκολλα ανάμεσα στην πρώτη με τη δεύτερη στρώση. Όταν θέλετε να τα φτιάξετε, απλά τα βγάζετε από την κατάψυξη, τα αλείφετε με αυγό–νερό και τα ψήνετε κατευθείαν.
*Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε ατομικές τυρόπιτες κουρού, αλλά και λουκανοπιτάκια, σπανακοπιτάκια κ.ά.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου