15 Αυγούστου: Η κοίμηση της Θεοτόκου

15 Αυγούστου: «Το Πάσχα του καλοκαιριού» γιορτάζει η Παναγιά μας!

PenΗ Θεοτόκος, μετά τον Σταυρικό θάνατο του Υιού της και Θεού ημών διέμενε στο σπίτι του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου, Ευαγγελιστού Ιωάννη. Αυτή την εντολή είχε δώσει ο Ιησούς πάνω από τον Σταυρό προς τον Ιωάννη. Το διάστημα μέχρι την Κοίμησή της, επιτελούσε αθόρυβα φιλανθρωπικό έργο, ανακουφίζοντας όσους είχαν ανάγκη.

Η Κοίμησις της Θεοτόκου εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 15 Αυγούστου, ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού». Είναι μια από τις επίσημες αργίες στην Ελλάδα!

Τρεις μέρες πριν την Κοίμηση της Θεοτόκου

Τρεις ημέρες πριν την Κοίμησή της, η Παναγία δέχτηκε την επίσκεψη του Αρχάγγελου Γαβριήλ, ο οποίος της γνωστοποίησε ότι σε τρεις ημέρες θα αφήσει τα εγκόσμια και θα περάσει στην αιώνια ζωή. Η χαρά της ήταν πολύ μεγάλη, γιατί θα πήγαινε κοντά στον Υιό της. Αφού πήγε και προσευχήθηκε θερμά στο «Όρος των Ελαίων», επέστρεψε στο σπίτι του Ιωάννου και των συγγενών. Μοίρασε τα ρούχα της και όλα τα υπάρχοντά της στους γείτονες και στους φτωχούς. Εκεί γνωστοποίησε στον Ιωάννη και τους άλλους το μήνυμα του Αρχάγγελου.

Η κοίμησις της Θεοτόκου

Την τρίτη ημέρα, βρίσκεται ξαπλωμένη στο νεκρικό κρεβάτι και περιμένει να παραδώσει το Πνεύμα της. Επειδή δεν βρίσκονταν όλοι οι Απόστολοι στην περιοχή, καθώς διέδιδαν το Ευαγγέλιο στα πέρατα της γης, θαυματουργικώς τους άρπαξαν νέφη και τους μετέφεραν ενώπιον της Θεοτόκου. Παρόντες, εκτός των Αποστόλων ήταν και ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, συνοδευόμενος από το διδάσκαλό του, Άγιο Ιερόθεο. Επίσης, εκεί βρίσκονταν πολλοί ιεράρχες και ο Απόστολος Τιμόθεος.

Όταν ήλθε η ώρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Παναγία παρακάλεσε τον Υιό της να παραλάβει το Πνεύμα της και εκοιμήθη. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, μετέφεραν το Πάναγνο Σώμα της να ταφεί στον κήπο της Γεσθημανής.

Όμως, κάποιοι φανατικοί Ιουδαίοι επιχείρησαν κατά την μεταφορά του Πανάχραντου σώματός της, να αναποδογυρίσουν το νεκροκρέβατο και τυφλώθηκαν. Ένας από αυτούς που μπόρεσε να ακουμπήσει το κρεβάτι, θαυματουργικά, μια αόρατη ρομφαία, του έκοψε τα χέρια (όπως φαίνεται και στις εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Η Ανάληψη της Παναγίας!

Έτσι, με θλίψη και δάκρυα έγινε η ταφή της Θεομήτορος. Στην κηδεία δεν παρευρέθηκε ο Απόστολος Θωμάς, ο οποίος μετά από τρεις ημέρες που πληροφορήθηκε το γεγονός ζήτησε να του ανοίξουν τον τάφο να προσκυνήσει το σώμα της Θεοτόκου. Ανοίγοντας, όμως, τον τάφο όλοι έμειναν έκπληκτοι.

  • Διαπίστωσαν ότι το σώμα της Παναγίας είχε Αναστηθεί και Αναληφθεί στους Ουρανούς και υπήρχαν μόνο τα αντάφιά της.

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, πως ο Θωμάς δεν απουσίαζε τυχαία από την ταφή της Θεοτόκου. Κατά Θεία οικονομία συνέβη αυτό το γεγονός για να φανερωθεί ότι η Παναγιά μας Αναστήθηκε και Αναλήφθηκε προς τον Ουρανό.

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν, αλλά και σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς!

Η Παναγιά μας να είναι βοηθός μας!

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: Wikipedia

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Σαρακοστή και νηστεία

Την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουμε» τη ψυχή και το σώμα μας!

Μετά από το τριήμερο των απόκρεων και της κρεπάλης, η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα …

ζητω το οχι

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, ζήτω το Έθνος, ζήτω το «ΟΧΙ»!

Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι μια μεγάλη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Αυτή η …

12 Ιουλίου: Ο Άγιος Παΐσιος παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Κύριο

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στην …

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Το ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου το γνωρίζαμε, ωστόσο τα …

Verified by ExactMetrics