Τετάρτη , 21 Φεβρουαρίου 2024
χειριστικοί άνθρωποι

10 φράσεις «κλισέ» που λένε οι χειριστικοί άνθρωποι!

PenΧειριστικά λέγονται τα άτομα που θέλουν να επιβάλλονται στους άλλους με διάφορα τεχνάσματα, έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί. Οι χειριστικοί άνθρωποι βρίσκουν το θύμα τους και για να εξυψώσουν τον εαυτό τους, το υποτιμούν σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο.

Ακολουθούν οι 10 συνηθέστερες φράσεις που χρησιμοποιούν τα χειριστικά άτομα, όταν θέλουν να επιβληθούν στο θύμα τους.

1.«Αυτό που σου  λέω εγώ..»

Αυτή την ατάκα την χρησιμοποιούν, όταν θέλουν να επιβληθούν και να σταματήσουν την κουβέντα βίαια. Συνήθως, τα χειριστικά άτομα αντιδρούν έτσι, όταν έχουν «στριμωχτεί» και δεν βρίσκουν κάποιο επιχείρημα για να αντικρούσουν τον άλλον.

2. «…τέλειωνε, μην αρχίσω…».

Από τις πλέον συνηθισμένες φράσεις, η απειλή ότι θα υπερβεί τα όριά του και δεν ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Χρησιμοποιείται την στιγμή που το θύμα πάει να «σηκώσει κεφάλι» και να διεκδικήσει όσα του αναλογούν στα πλαίσια μιας σχέσης και ο θύτης αντιδρά γιατί θέλει το θύμα του υποταγμένο.

3. «..όλο βλακείες λες..».

Στα πλαίσια της καθημερινής υποτίμησης της προσωπικότητας του άλλου, ο θύτης απαξιώνει κάθε λογική άποψη του θύματος, διότι δεν αντέχει να ακούει αλήθειες από κάποιον που θεωρεί ότι είναι «του χεριού του».

4. «…λοιπόν, θα κάνουμε αυτό κι αυτό και τέλος».

Επειδή, οι χειριστικοί άνθρωποι θέλουν να διατάζουν και οι άλλοι να υπακούν, επιβάλουν τις ιδέες τους και χρησιμοποιούν τη λέξη «τέλος» για να μην τους φέρει κανείς αντίθετη άποψη.

5. «..τί να μας πεις κι εσύ τώρα».

Με αυτή την ατάκα, οι χειραγωγοί υποτιμούν τα λεγόμενά του άλλου, περνώντας το μήνυμα ότι το θύμα δεν έχει το επίπεδο τους και δεν πρέπει να φέρει άποψη για τίποτα.

6. «..πω πω γκρίνια».

Αν πραγματικά δεν γκρινιάζεις, αλλά ζητάς νορμάλ πράγματα και εισπράττεις αυτή την αντίδραση μην υποκύψεις. Είναι άλλο ένα τέχνασμα του θύτη για να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα και να διακόψει τη κουβέντα σας, η οποία προφανώς δεν τον συμφέρει.

7. «…φιρί φιρί το πας..»

Είναι μια απειλητική φράση, η οποία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, από τον χωρισμό, μέχρι και τη  βιαιοπραγία. Τα θύματα τρομοκρατούνται από αυτή την πολλά υποσχόμενη φράση και για μια ακόμα φορά υποκύπτουν.

8. «..αν με αφήσεις θα αυτοκτονήσω».

Ο χειριστικός άνθρωπος παραμένει χειριστικός μέχρι την τελευταία στιγμή. Όταν νιώσει ότι χάνει από την ζωή του το θύμα του, «τρελαίνεται» και προβαίνει σε ακρότητες. Όπως, για να κρατήσει στη ζωή του το θύμα, το απειλεί πως, αν το χάσει θα βλάψει τον εαυτό του και το καθιστά υπεύθυνο αν το κάνει. Έτσι, για ακόμα μία φορά, ο χειραγωγός πετυχαίνει το σκοπό του, αφού το θύμα παραμένει μαζί του για να μην είναι υπεύθυνο για κάτι τέτοιο, παρ’ όλο που στην πραγματικότητα δε φέρει καμία ευθύνη.

9. «σιγά, τι έκανες και κουράστηκες»;

Τα χειριστικά άτομα έχουν υπερυψώσει το «εγώ» τους σε τέτοιο βαθμό που νομίζουν ότι μόνο αυτοί κουράζονται και άλλος κανένας. Γι’ αυτό, όταν το θύμα πει ότι είναι κουρασμένο, ο χειραγωγός υποτιμάει την κόπωσή του, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το δικό του πρόγραμμα, μη σεβόμενος τα ανθρώπινα όρια του καθενός.

10. «…είσαι γυναίκα εσύ, γι’ αυτό μη μιλάς».

Οι άντρες που χρησιμοποιούν αυτή τη φράση στις γυναίκες είναι γνωστοί ως μισογύνηδες, μιας και μισούν το γυναικείο φύλο και το υποτιμούν με κάθε τρόπο. Είναι οι χειριστικοί άνδρες, οι οποίοι θεωρούν ότι ο «ανδρισμός» τους φαίνεται με το να μειώνουν την γυναίκα τους μπροστά σε κόσμο, να της ασκούν βία (σωματική και ψυχολογική) και να την κάνουν να αισθάνεται «σκουπίδι».

 Μήπως χειραγωγείσαι και δεν το έχεις καταλάβει;

Διώξε τους χειριστικούς – «τοξικούς» ανθρώπους από τη ζωή σου.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

 

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Οι ψυχικά κενοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν!

Ψυχή: Οι ψυχικά κενοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν!

Οι ψυχικά κενοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν! Σίγουρα, κάπου, κάποτε θα τους …

Δεν χωράει άλλος έρωτας στο συρτάρι, η κλειδαριά έσπασε!

Δεν χωράει άλλος έρωτας στο συρτάρι, η κλειδαριά έσπασε!

Οι λέξεις ξεχύνονται στο χαρτί και τα φρένα σπάνε. Δεν βλέπει κανείς το ηφαίστειο που …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Εκτίμηση και σεβασμό: Υπάρχουν και εκείνοι οι άντρες, που τα αξίζουν!

Εκτίμηση και σεβασμό: Υπάρχουν και εκείνοι οι άντρες, που τα αξίζουν!

Εκτίμηση και σεβασμό: Υπάρχουν και εκείνοι οι άντρες, που τα αξίζουν! Συχνά συζητάμε, διαβάζουμε ή …

Verified by ExactMetrics