Νέδα ποταμός, καταρράκτης.
Νέδα: το θηλυκό διαμάντι της Ελλάδας.

Νέδα: το θηλυκό διαμάντι της Πελοποννήσου και της Ελλάδας.

PenΗ Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα δύο θηλυκά ποτάμια της Ελλάδας.

Ο ποταμός Νέδα, σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση και κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες που πέφτουν από ύψος εφτά και είκοσι μέτρα, σχηματίζοντας τιρκουάζ και γαλάζιες «πισίνες». Ο  μεγαλύτερος καταρράκτης βρίσκεται κοντά στην Φιγαλία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα.

Μυθικά στοιχεία.

Όπως αναφέρει ο μύθος, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της.

Ο ποταμός ενδείκνυται για πεζοπορία. Στις πηγές και την άνω ροή της η Νέδα είναι ευκολοδιάβατη, ενώ κατεβαίνοντας χαμηλότερα γίνεται πιο δυσπρόσιτη.. Η κοίτη της είναι πυκνόφυτη και καλύπτεται από ποικιλία άγριων δένδρων και θάμνων, δημιουργώντας ένα ασύλληπτης ομορφιάς τοπίο.  Τα νερά του ποταμού είναι καθαρά, δροσερά και ορμητικά.
Το ορμητικό ρεύμα της Νέδας έχει διαβρώσει το συμπαγές και βραχώδες πέτρωμα της κοίτης της. Έχοντας δημιουργήσει στοές, στενά περάσματα ακόμη και σήραγγες, όπως αυτή που βρίσκεται στην περιοχή των Πλατανιών με μήκος 100 μέτρα.

 Η Νέδα είναι το διαμάντι της Ελληνικής φύσης.

Τί λες, θα την επισκεφτείς;

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, γιατί όμως ονομάζεται έτσι;

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, γιατί όμως ονομάζεται έτσι;

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά …

Σαρακοστή και νηστεία

Την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουμε» τη ψυχή και το σώμα μας!

Μετά από το τριήμερο των απόκρεων και της κρεπάλης, η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα …

ζητω το οχι

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, ζήτω το Έθνος, ζήτω το «ΟΧΙ»!

Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι μια μεγάλη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Αυτή η …

12 Ιουλίου: Ο Άγιος Παΐσιος παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Κύριο

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στην …

Verified by ExactMetrics