Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2022
καπνιστής και εθισμός

Ένας καπνιστής, λέει γιατί πρέπει να μην αρχίσεις ή να κόψεις το κάπνισμα.

PenΝαι, ο καπνιστής είμαι εγώ. Δεν είμαι απλά καπνιστής. Είμαι  φανατικός καπνιστής. Ενώ πολύ άρχισαν το κάπνισμα, για μαγκιά, για δοκιμή ή στο στρατό, εγώ το άρχισα επειδή μου άρεσε. Από παιδί, μου άρεσε έτσι όπως μύριζε ο καπνός του τσιγάρου. Ώσπου στα 14 μου, αγόρασα με χαρτζιλίκι, το πρώτο μου χύμα τσιγάρο. Από τότε δεν σταμάτησα ποτέ. Έγινα ένας ακόμα σκλάβος του τσιγάρου.

Δεν θα πω για τους κινδύνους που προκαλεί. Θα πω για τα προβλήματα που δημιουργεί το τσιγάρο στην καθημερινότητα.

Τα πρώτα χρόνια, όλα είναι κανονικά. Δεν σε έχει επηρεάσει τίποτα. Ακούς τους μεγαλύτερους να σε προτείνουν να το κόψεις, σου εξηγούν τους λόγους αλλά εσύ από το ένα αυτί μπαίνουν κι από το άλλο βγαίνουν.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα δεις να σου επηρεάζει το τσιγάρο, είναι η φυσική σου κατάσταση. Πας να ξεκινήσεις τρέξιμο και μετά από ούτε ένα λεπτό, τα έχεις φτύσει. Τί κι αν ακόμα είσαι μικρός, με το τσιγάρο, οι αντοχές σου είναι ίδιες με ενός ηλικιωμένου.

Μια ίωση, που σε άλλες περιπτώσεις, θα έκανε τον κύκλο της και θα την περνούσες ελαφρά, το τσιγάρο μπορεί να στην χειροτερέψει.

Δύσπνοιες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η ανάσα σου γίνεται βαριά και νιώθεις κάτι να σου  κλείνει το λαιμό, εμποδίζοντάς σε να αναπνεύσεις φυσιολογικά.

Συνεχής βήχας και φλέματα. Κάθε πρωί, μα κάθε πρωί. Και περνώντας ο καιρός, θα υπάρχουν σε μεγαλύτερη έκταση. Βήξε κι ανάσανε-ανάσανε και βήξε θα είσαι.

Πρόβλημα και στην ερωτική ζωή. Πιστεύεις ότι έχεις τις ίδιες αντοχές στο κρεβάτι με κάποιον συνομήλικο που δεν καπνίζει;

Νεύρα, πολλά νεύρα. Όταν είσαι στην εργασία σου, όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και κάνεις ώρες να τραβήξεις μια τζούρα. Η σκέψη σου είναι μόνο εκεί. Θες να κάνεις έστω και μια τζούρα να νιώσεις την νικοτίνη να κυλάει μέσα σου αλλά δεν μπορείς. Με αποτέλεσμα τα νεύρα να χτυπάνε κόκκινο και να σου φταίνε όλα και όλοι.

Οικονομικές απώλειες. Από τους υπολογισμούς μου, κάθε μήνα, χαλάω για τα τους καπνούς μου περίπου στα 150 ευρώ. Σε μια δύσκολη ειδικά οικονομική περίοδο, τα 150 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, είμαι υποχείριος του τσιγάρου.

Ή μάλλον υποχείριος του ίδιου μου του εαυτού. Έχω αρχίσει και νιώθω την κατάντια στην οποία με οδηγεί το τσιγάρο! Αν είναι να νιώθω έτσι, πριν κλείσω την 3η δεκαετία μου, δεν θέλω να φανταστώ καν πως νιώθει κάποιος που καπνίζει 30-40 χρόνια. Θα βρω όμως την δύναμη, να με ξεπεράσω, να ξεπεράσω τον εθισμό μου, όπως και χιλιάδες άλλοι πρώην καπνιστές.

Ξέρω, ο δρόμος είναι δύσκολος και γεμάτος πειρασμό. Το τσιγάρο θα το συναντάς παντού. Μέσα στο σπίτι, έξω στον καφέ, στο μπαρ, στο δρόμο. Δεν θα σε αφήνει να ησυχάσεις. Πρέπει και επιβάλλεται να αποκτήσω τον εαυτό μου πίσω.

Όσοι δεν καπνίζετε, πραγματικά μείνετε μακριά του. Φαίνεται αθώο γιατί καπνίζουν πολλοί αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από ένας εθισμός, που σε καταστρέφει σιγά σιγά. Αν πάλι καπνίζετε και ειδικά λίγο καιρό, κόψτε το μαχαίρι, όσο είναι νωρίς.

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …