Τετάρτη , Ιούνιος 19 2019
Αρχική / Κοινωνικά / Το Φαράγγι του Βίκου: Το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως βρίσκεται στην Ελλάδα!
φαράγγι του βίκου δραστηριότητες

Το Φαράγγι του Βίκου: Το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως βρίσκεται στην Ελλάδα!

PenΤο Φαράγγι του Βίκου, βρίσκεται στην Ήπειρο,30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι. Το Φαράγγι του Βίκου είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως και έχει καταγραφεί στο ρεκόρ Guinness. Το μήκος του είναι 20 χιλιόμετρα και υψομετρικά φτάνει και τα 1.000 μέτρα.Το φαράγγι διασχίσει ο ποταμός Βοϊδομάτης, ο οποίος έχει όλες τις μέρες του χρόνου νερό.

Η βιοποικιλότητα στο φαράγγι  είναι μεγάλη. Εκατοντάδες είδη φυτών, από τα οποία ορισμένα είναι σπάνια. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, όπου ανήκει το Φαράγγι του Βίκου, προστατεύεται από το ευρωπαικό δίκτυο Natural 2000.

Δραστηριότητες που γίνονται στο Φαράγγι του Βίκου.

Το Φαράγγι του Βίκου, για να το ανακαλύψεις και να γευτείς την ομορφιά που έχει να σου προσφέρει, πρέπει να το διασχίσεις με τα πόδια. Γι αυτό διοργανώνονται πεζοπορίες, οι οποίες διαρκούν περίπου 6 ώρες. Είναι μία εμπειρία ξεχωριστή, που σου επιτρέπει να γνωρίσεις και να θαυμάσεις, το τοπίο αλλά και την χλωρίδα και πανίδα του τόπου.
Η περιοχή, ενδείκνυται και για ορειβασία. Πολλές είναι οι ομάδες, που πάνε στο Φαράγγι του Βίκου για ορειβασία διαφόρων επιπέδων δυσκολίας. Προσοχή όμως, μόνο οργανωμένα και με όλους τους κανόνες ασφαλείας, καθώς εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους!
Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει να κάνει με κτηνοτροφία και υλοτομία, απαγορεύεται αυστηρά.

Τοποθεσίες με θέα και περιοχές για διαμονή!

Υπάρχουν 3 τοποθεσίες, όπου μπορείτε να απολαύσετε σε πανοραμική θέα, το Φαράγγι του Βίκου. Αυτές είναι:

  • Η μονή Αγίας Παρασκευής
  • Η τοποθεσία Μπελόη
  • Και η τοποθεσία Οξυά

Περιφερειακά με το φαράγγι υπάρχουν αρκετά χωριά όμορφα και γραφικά. Μερικά από αυτά είναι το Μονοδένδρι, το Κουκούλι Ιωαννίνων, το Δίλοφο και οι Κήποι. Μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από αυτά, στους όμορφους ξενώνες ή τα ξενοδοχεία και να φάτε στα εστιατόρια της περιοχής.

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή φωτογραφιών: https://el.wikipedia.org

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Avatar

Δείτε Επίσης

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν του Αγίου Πνεύματος

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν του Αγίου Πνεύματος

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, η Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες …