Κυριακή , 5 Ιουλίου 2020
Αρχική / Κοινωνικά / Αρετουσάριστες Αλήθειες / Με τον θυμό και την οργή, μόνο χαμένος μπορείς να βγεις!
Θυμός και οργή

Με τον θυμό και την οργή, μόνο χαμένος μπορείς να βγεις!

Pen Λίγοι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν και να δαμάσουν τον θυμό και την οργή τους. Αυτό πηγάζει από πολλές αιτίες και καταστάσεις και εξαρτάται από εμάς πώς τις διαχειριζόμαστε και πώς τις αντιμετωπίζουμε.

Επειδή ο θυμός είναι μια πολύ γρήγορη αντίδραση του ανθρώπου, πρέπει να εξασκούνται συνεχώς τρόποι που θα αφήνουν ένα κενό πριν από κάθε δικαιολογημένη ή μη αντίδραση σε ότι μας οδηγεί στο να οργιστούμε και να θυμώσουμε.

Τί συμβαίνει όταν είμαστε θυμωμένοι και οργισμένοι;

Όλοι όσοι έχουμε σκεφτεί σοβαρά μετά από μια κατάσταση θυμού και οργής, συμπεραίνουμε ότι δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα. Ούτε αποκαταστάθηκε καμιά ζημιά, κατά την ώρα που είμαστε εκτός εαυτού και εμείς και οι άλλοι.

*Σκέψου φίλε μου να είσαι οργισμένος και βιαστικός και να πάρεις μια απόφαση για κάτι που αφορά το μέλλον σου ή το μέλλον των παιδιών σου. Πόσο θα σε ζημιώσει, γιατί δεν άφησες λίγα λεπτά στον εαυτό σου να ηρεμήσει και να καθαρίσει το μυαλό σου…

Ο μυαλωμένος άνθρωπος μένει μακριά από αυτές τις αντιδράσεις, γιατί γνωρίζει καλά ότι ο θυμός θολώνει και «φουσκώνει» το μυαλό. Τον οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις και πολλές φορές φέρεται με χυδαιότητα, γελοιοποιώντας τον εαυτό του.

Κατά κανόνα τα αίτια της οργής και του θυμού είναι τα λόγια και οι πράξεις που θίγουν τον ένα ή τον άλλο.

Έχουμε σκεφτεί πριν από κάθε τέτοια κατάσταση, ότι υπάρχει ένα φρένο που λέγεται ντροπή και θα μας ωφελήσει περισσότερο από τον θυμό και την οργή;Ας την ορθώσουμε σαν κυματοθραύστη ανάμεσα στις δύο καταστάσεις!

Μπορούμε τη στιγμή του θυμού να δώσουμε προτεραιότητα στο μυαλό και να ελέγξουμε πότε θα μιλήσει το στόμα;

Είναι ανώφελος ο θυμός και η οργή για πράγματα που μπορούν να διορθωθούν, όπως και για πράγματα που δεν μπορούν να διορθωθούν.

Αν, λόγου χάρη, σου χαλάσει το αυτοκίνητο, γιατί να θυμώσεις και να βγεις εκτός εαυτού, βρίζοντας και φωνάζοντας, αφού ούτως ή αλλιώς όταν μπορείς θα πας στο συνεργείο και θα φτιάξεις την όποια ζημιά.

Αν πάλι σπάσεις κάτι πολύτιμο ή όχι, γιατί να θυμώσεις και να οργιστείς, αφού δεν υπάρχει περίπτωση βλασφημώντας να διορθωθεί και να γίνει όπως πριν.

Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις θυμού;

Πολλοί συνάνθρωποι μας δεν αντέχουν την ψύχραιμη στάση των άλλων και γίνονται θηρία, όταν κάποιος τους αντιμετωπίζει μειλίχια και ευγενικά.

Καλό είναι να μην κατευθύνουμε το θυμό μας προς τους ανθρώπους, αλλά προς τα προβλήματα και σε στοχευμένες και επικεντρωμένες πράξεις, που θα δίνουν απαντήσεις και όχι δικαιολογίες.

Βλέποντας, με τι πράγματα θυμώνει και οργίζεται κάποιος, καταλαβαίνεις την ποιότητα του ανθρώπου που έχεις απέναντι σου και τον αντιμετωπίζεις ανάλογα.

*Πρέπει να γνωρίζεις, ότι οι περισσότεροι που θυμώνουν και οργίζονται είναι άνθρωποι δειλοί. Και νομίζουν ότι φωνασκώντας δημοσίως και ωρυόμενοι σε κοινή θέα υποβιβάζουν τους άλλους. Και πιστεύω ότι δεν θα έλεγαν όχι και σε ένα χειροκρότημα για την συμπεριφορά τους.

  • Το ερώτημα που προκύπτει είναι, εμείς πέφτουμε εύκολα στην παγίδα και γινόμαστε ίδιοι με αυτούς; Ή ανεβαίνουμε ψηλά ψυχικά, ώστε να μην μας φθάνουν οι προσβλητικές βολές των εξοργισμένων και θυμωμένων συνανθρώπων μας;

Φίλοι μου καλό είναι να μη θυμώνουμε, ούτε να οργιζόμαστε! Αλλά, αν θυμώσουμε, ας θυμώσουμε με ανθρώπους που κατανοούν τον λόγο του θυμού μας και ότι ο τρόπος και η στιγμή που το κάνουμε δεν τους θίγει και δεν τους ντροπιάζει.

«Όταν είσαι θυμωμένος, μέτρα μέχρι το 10 προτού μιλήσεις.
Όταν είσαι πολύ θυμωμένος,μέτρα μέχρι το 100.»
– Τόμας Τζέφερσον,
Αμερικανός πρόεδρος

«Κι εγώ σου λέω μέτρα, ώσπου να ηρεμήσει ο θυμωμένος!»

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …