Πώς τα αρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Πώς τα αρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας

PenΣύμφωνα με την Βικιπαίδεια, η αρωματοθεραπεία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής, στην οποία χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια φυτών ώστε να προκληθεί χαλάρωση και ανακούφιση από τα συμπτώματα κάποιας πάθησης. Συχνά, τα έλαια διαλύονται μέσα στα λεγόμενα λάδια, όπως σε αμυγδαλέλαιο και εφαρμόζονται μέσω μασάζ. Οι αρωματοθεραπευτές πιστεύουν πως το άρωμα των ελαίων δρα θεραπευτικά στο σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, το συναίσθημα και τον έλεγχο των ορμονών.

Είναι απαραίτητο, όμως, να γίνει διάκριση μεταξύ της αρωματοθεραπείας και της αρωματολογίας

Η αρωματοθεραπεία είναι ένα θεραπευτικό συμπλήρωμα που επικεντρώνεται στη χρήση αιθέριων ελαίων για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Ωστόσο, η αρωματολογία επικεντρώνεται στα ψυχολογικά οφέλη που μπορούν να αποφέρουν μερικά αρώματα.

Τι συμβαίνει λοιπόν στον εγκέφαλο όταν εφαρμόζουμε άρωμα στο δέρμα μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μυρωδιά είναι η πρώτη από τις αισθήσεις μας που ενεργοποιείται όταν γεννιόμαστε. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να μυρίσουμε ακόμη και μέσα στη μήτρα. Η σύνδεση μεταξύ του οσφρητικού συστήματος και του εγκεφάλου μας, αναγκάζει τους υποδοχείς στα διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας να έρχονται στην επιφάνεια όταν μυρίσουμε ένα άρωμα.

Αυτοί οι υποδοχείς συνδέονται με τα συναισθήματά μας που είναι ο τρόπος με τον οποίο το άρωμα μπορεί να προκαλέσει αναμνήσεις και να μας θυμίζει ανθρώπους ή μέρη, όπως υπέροχες διακοπές. Αυτό που ανακαλύφθηκε, ήταν μια παγκόσμια σύνδεση, η οποία έδειξε παρόμοια αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό ή την οικονομική κατάσταση.

Στις μέρες μας, οι κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι κάποιες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλική διέγερση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ενώ οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στη μνήμη κάποιων οσμών που σχετίζονται με έντονες αισθησιακές εμπειρίες.

Ποσό σημαντικό είναι το άρωμα για την αυτοπεποίθηση μας;

Το άρωμα αποτελεί ένα εφόδιο παραπάνω στο να δείξουμε τον καλύτερο, πιο σίγουρο εαυτό μας, αυτόν που θα κατακτήσει τους στόχους του. Αναλογιζόμενοι το αποτέλεσμα των αρωμάτων, μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

Μα καλά είναι όλα τόσο ρόδινα; Που είναι αυτή η φωτεινή πλευρά της ζωής για …

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι- ίσως και περισσότερο από όσο θα θέλαμε- με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως …

ΕΚΠΑ και Αιγινήτειο: Γραμμές βοήθειας μέσω τηλεφώνου και Skype για ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο …

Verified by ExactMetrics