Δευτέρα , 27 Ιουνίου 2022
Αρχική / Αφιερώματα / Ηράκλειο Κρήτης: Το κέντρο της Κρήτης με την μεγάλη ιστορία!
Ηράκλειο της Κρήτης

Ηράκλειο Κρήτης: Το κέντρο της Κρήτης με την μεγάλη ιστορία!

PenΤο Ηράκλειο της Κρήτης αποτελεί  το μεγαλύτερο αστικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού. Ο Δήμος  Ηρακλείου είναι η 4η  μεγαλύτερη πόλη  της χώρας,  μετά από της Αττικής, της  Θεσσαλονίκης και της  Πάτρας.  Ο πληθυσμός  του Δήμου Ηρακλείου, μετά τον νόμο Καλλικράτη και την απογραφή του 2011 ανέρχεται στους  173.993 κατοίκους.

Το Ηράκλειο αποτελεί  μία σύγχρονη  μεγαλούπολη.  Η οικονομία του Ηρακλείου κυρίως στηρίζεται στον τουρισμό, στο εμπόριο και τη γεωργία. Η ιστορία του Ηρακλείου είναι μεγάλη και κρατάει από τον Μινωικό πολιτισμό. Επομένως, αυτά που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος είναι  πολλά. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού.

Εκεί όπου όλα ξεκίνησαν ξεκίνησαν για τον Μινωικό πολιτισμό. Το μινωικό ανάκτορο είναι αυτό που δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1878 από έναν Ηρακλειώτη, τον Μίνωα Καλοκαιρινό και ολοκληρώθηκαν από τον Σερ Άρθουρ Έβανς το 1930, όπου και αποκαλύφθηκε όλο το ανάκτορο.

Ενετικά τείχη.

Τα Ενετικά τείχη “αγκαλιάζουν” την παλαιά πόλη του Ηρακλείου που τότε ονομαζόταν Χάνδακας. Είναι το μεγαλύτερο οχυρό της μεσογείου. Στην παραλιακό μέτωπο έχει μήκος 2,7 χιλιόμετρα, ενώ περιφερειακά εντός της πόλης 7 χιλιόμετρα. Τα τείχη ξεκίνησαν να χτίζονται το 1462 και ολοκληρώθηκαν το 1669. Αν έχετε αντοχές και δεν σας κουράζει η πεζοπορία, αξίζει να περπατήσετε και να περιηγηθείτε σε όλο το μήκος των τειχών. Είναι ένα σύντομο ταξίδι σε μια άλλη εποχή. Γύρω από τα τείχη έχετε να δείτε πολλά.

Ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.

Βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο των τειχών, στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Ο Νίκος Καζαντζάκης, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές. Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης και πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Ο τάφος του είναι λιτός και πάνω έχει χαραχτεί η φράση, «Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.». Ήταν επιθυμία του!

Επίσης, κατά την πεζοπορία στα τείχη θα συναντήσετε το Κηποθέατρο- Νίκος Καζαντζάκης, τον Βοτανικό Κήπο, την Αθέατη πόλη κ.ά.

Το θαλάσσιο φρούριο Κούλες.

Εκεί βρίσκεται η μαρίνα του Ηρακλείου. Το φρούριο χτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύει το λιμάνι του Ηρακλείου και το κάστρο. Είναι ανάμεσα στους πιο επισκέψιμους χώρους του Ηρακλείου, όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Πολλοί, απλά περπατάνε κατά μήκος του, για να δουν την πόλη του Ηρακλείου από μια άλλη οπτική γωνία.

Το ενυδρείο Ηρακλείου.

Το ενυδρείο βρίσκεται 14 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη του Ηρακλείου. Είναι ένας χώρος που πραγματικά αξίζει να τον επισκεφτείτε. Θα σας μεταφέρει στην μαγεία του βυθού μέσω ενός τεράστιου χώρου, έκτασης 2.600 και τα εκατοντάδες ήδη θαλάσσιων ειδών που διαθέτει. Άνοιξε τις πόρτες του το 2005 και αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα ενυδρεία της Ευρώπης.

Παραλίες Ηρακλείου.

Επειδή το Ηράκλειο αποτελεί κυρίως καλοκαιρινό προορισμό, δεν γίνεται να λείπουν οι παραλίες. Μερικές παραλίες που είναι κοντά στην πόλη και αξίζει να επισκεφτείτε είναι:

  • Ο κόλπος Αγία Πελαγία
  • Αμμουδάρα
  • Παραλία Μαλίων
  • Πλαζ Αρίνα (αν δεν θέλετε ησυχία)
  • Λυγαριά
  • Παραλία Μονοναύτης

Αυτά είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να επισκεφτείτε και να δείτε στο Ηράκλειο. Για να χωρέσουν όλα, χρειάζεται να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Είναι μία πόλη σύγχρονη, της οποίας η ιστορία και οι ομορφιές είναι ατελείωτες. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται εντός των 20 πιο επισκέψιμων προορισμών της Ευρώπης!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή Φωτογραφιών: wikipedia

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Christ is risen.

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα- ημέρα Λαμπρής είναι ημέρα χαράς για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, γιατί …

Αποκαθήλωση και επιτάφιος.

Την Μεγάλη Παρασκευή, όλη η πλάση πενθεί

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθιμη, ημέρα μελαγχολίας, γιατί πάσχει όλη η φύση, ημέρα άκρας …

Τα γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης.

Τα Ιερά γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης [Εικόνες]

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Μεγάλη Πέμπτη είναι ιερή ημέρα και εορτάζονται τέσσερα γεγονότα. Το νίψιμο …

Μεγάλη Τετάρτη: μετανιωμένη πόρνη γυναίκα

Μεγάλη Τετάρτη: Η μετάνοια μιας αμαρτωλής γυναίκας και το ολίσθημα του Ιούδα

Τη Μεγάλη Τετάρτη ψάλλονται ανεπανάληπτοι ύμνοι για την αμαρτωλή πόρνη γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια …