Μεταδίδεται με δυο τρόπους:
- Από μολυσμένα κουνούπια τα οποία έχουν μολυνθεί από άγρια πτηνά ή άλογα
- Από μεταγγίσεις αίματος και μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων
*Δεν μεταδίδεται με τη σωματική επαφή.
Με το τσίμπημα ενός μολυσμένου από αυτόν τον ιό κουνούπι συμβαίνουν 3 ενδεχόμενα:
- Να είμαστε φορείς του ιού, αλλά να μην φέρουμε συμπτώματα
- Να νοσήσουμε ήπια
- Να νοσήσουμε βαριά
Τα συμπτώματα στην περίπτωση που νοσήσουμε ήπια είναι τα εξής:
- Πονοκέφαλος,
- Πυρετός,
- Αδυναμία,
- Μυικοί πόνοι,
- Εμετοί,
- Εξανθήματα,
- Διόγκωση λεμφαδένων
Τα συμπτώματα διαρκούν από 4- 7 μέρες. Στην περίπτωση, όμως, που νοσήσουμε βαριά τα συμπτώματα είναι βαρύτερα :
- Έντονοι πονοκέφαλοι
- Υψηλός πυρετός
- Δυσκαμψία αυχένα
- Σπασμοί
- Παράλυση
- Μηνιγγίτιδα
- Εγκεφαλίτιδα
*Τα συμπτώματα διαρκούν αρκετές βδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο ευάλωτοι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη.
Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ούτε θεραπεία. Σε περίπτωση βαριάς νόσησης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου είναι απαραίτητη η νοσηλεία και η ιατρική παρακολούθηση.
Υπάρχουν μέτρα προστασίας που μπορούμε να εφαρμόσουμε εντός και εκτός σπιτιού.
Μπορούμε να τοποθετήσουμε σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες), κουνουπιέρες στα κρεβάτια/ κούνιες, να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες/ κλιματιστικά έτσι ώστε να δυσχεραίνουμε την προσέγγισή τους. Να κάνουμε χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος που προσελκύει λιγότερο τα κουνούπια. Να κουρεύουμε το γρασίδι/ τους θάμνους. Να αποφεύγουμε να αφήνουμε στάσιμα και λιμνάζοντα νερά σε γλάστρες, κήπους, υδρορροές καθώς εκεί εναποθέτουν τα αυγά τους τα κουνούπια. Να κυκλοφορούμε μετά το σούρουπο με κατάλληλα ρούχα (ανοιχτόχρωμα και φαρδιά), στη βόλτα με τα παιδιά να τους κολλάμε στα ρούχα ένα εντομοαπωθητικό τσιρότο ή στο καρότσι.
Χρήση εντομοαπωθητικών.
Όσον αφορά τη χρήση εντομοαπωθητικών απευθείας στο δέρμα υπάρχουν προϊόντα με τη δραστική ουσία NN- διεθυλο- μετα- τολουαμίδη, ικαριδίνη, πικαριδίνη τα οποία προστατεύουν έως 4 ώρες και προϊόντα με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και λάδι σόγιας που ναι μεν είναι πιο φυσικά αλλά έχουν λιγότερη δράση και μικρότερη διάρκεια. Όλα αυτά τα προϊόντα δεν είναι κατάλληλα για βρέφη μικρότερα των 3 μηνών.
Χρήση εντομοκτόνων.
Από τις πιο αποτελεσματικούς μεθόδους καταπολέμησης κουνουπιών είναι η χρήση εντομοκτόνων τα οποία περιέχουν πυρεθρινοειδή ουσίες ,οι οποίες προσβάλουν στο νευρικό σύστημα των κουνουπιών και τα αποπροσανατολίζει. Οι ουσίες αυτές περιέχονται σε ταμπλέτες, αεροζόλ, φιδάκια, εξατμιζόμενο διάλυμα κτλ. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να γίνει μια φορά το καλοκαίρι εφαρμογή από πιστοποιημένο επαγγελματία που ασχολείται με απεντομώσεις, ψεκασμού με ειδικό σκεύασμα καταπολέμησης κουνουπιών για ικανοποιητικό αποτέλεσμα και με διάρκεια.
Επειδή συνεχίζει να υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, παίρνουμε μέτρα προστασίας που προαναφέραμε για την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας. Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Πηγή πληροφοριών: www.onmed.gr