Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
κουκλοθέατρο και ψυχαγωγία

Το κουκλοθέατρο ως μέσο ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης για το παιδί.

PenΤο κουκλοθέατρο έχει μεγάλη ιστορία στην ψυχαγωγία του ανθρώπου. Στην αρχή πίστευαν ότι είναι μόνο για τις μικρές ηλικίες όμως έκαναν λάθος! Είναι για μικρούς και μεγάλους!

Τι είναι το κουκλοθέατρο;

Το κουκλοθέατρο είναι ένα είδος θεάτρου που οι κούκλες παίρνουν σάρκα και οστά από τους ανθρώπους που είναι κρυμμένοι τις πιο πολλές φορές από τους θεατές! Στο κουκλοθέατρο ”ζωντανεύουν” όχι μόνο οι κούκλες και οι μαριονέτες αλλά και αντικείμενα που είναι άψυχα χωρίς ανθρώπινη μορφή.

Το κουκλοθέατρο είναι τόσο μαγευτικό!

Το κουκλοθέατρο είναι τόσο ξεχωριστό. Ο κουκλοπαίχτης ενσωματώνει τον ίδιο του τον εαυτό σε άψυχα αντικείμενα και τους δίνει ζωή, είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα μαγευτική στα μάτια του θεατή που βλέπει το άψυχο αντικείμενο, την κούκλα ή την μαριονέτα να ”ζωντανεύει” ξαφνικά και να παίζει τον ρόλο του με ”ψυχή”.

Το κουκλοθέατρο είναι απαραίτητο στο νηπιαγωγείο.

Το κουκλοθέατρο είναι τομέας της αισθητικής αγωγής στο νηπιαγωγείο. Η ύπαρξη των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στο νηπιαγωγείο δεν έχει ως στόχο να δημιουργήσει καλλιτέχνες, ούτε και να ανιχνεύσει ταλέντα. Έχει ως στόχο να αναπτυχθούν ολόπλευρα και ισορροπημένα  οι τεχνικές και οι αισθητικές δεξιότητες, και οι γνώσεις του κάθε παιδιού ξεχωριστά καθώς και η δημιουργικότητα του και η ευαισθησία του. Παράλληλα όμως αποβλέπουν και στην γνωριμία του παιδιού με τις διάφορες τέχνες, στην ανάπτυξη του αισθητικού κριτηρίου, στην ψυχαγωγία του, και τέλος στο να καταλάβει το παιδί ότι η τέχνη είναι ένας ακόμα τρόπος έκφρασης.

Η σχέση κουκλοθεάτρου και παιδιού.

Το κουκλοθέατρο αποτελεί εξαίρετο παιδαγωγικό μέσο, αλλά συμβάλλει αρκετά και στην ψυχαγωγία των παιδιών. Το κουκλοθέατρο προσφέρει στο παιδί αρκετά ερεθίσματα για να αναπτύξει τις ικανότητες του. Είναι ένα μαγικό παιχνίδι το οποίο κάνει το παιδί να χαίρεται, να λυπάται και παράλληλα να αγωνιά για τα παθήματα των ηρώων. Έτσι συμβάλλει και στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού και το βοηθάει να αναπτύξει την δημιουργικότητα και την φαντασία του.

Το κουκλοθέατρο έχει κανόνες;

Και βέβαια έχει! Και οι κανόνες δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά και την Νηπιαγωγό! Έτσι λοιπόν θα πρέπει:

  • Θα πρέπει η νηπιαγωγός να προσέχει τι ρόλους μοιράζει στο κάθε παιδί.

  • Όλα τα παιδιά, αλλά και η νηπιαγωγός θα πρέπει να σέβονται τις ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν στο κουκλοθέατρο, καθώς όλα τα παιδιά δεν έχουν την ίδια αναπτυξιακή πορεία.

  • Δεν πρέπει να δίνουμε απόλυτη ελευθερία στα παιδιά διότι έτσι μπορεί να μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη ελευθερία και κάτι τέτοιο ίσως κρύβει κινδύνους.

  • Το κουκλοθέατρο απαιτεί και σοβαρότητα, γιατί η παράσταση του κάθε παιδιού είναι σοβαρή. Γι’αυτό και εμείς θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σοβαρά και να τους δίνουμε θάρρος.

  • Το κλίμα που διαδραματίζεται το κουκλοθέατρο θα πρέπει να είναι ένα κλίμα χαράς! Γιατί χωρίς χαρά το παιδί δεν μπορεί να εκφραστεί και να δημιουργήσει.

  • Και τέλος για την δημιουργία μιας κουκλοθεατρικής παράστασης θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει Τάξη!!! Μια τάξη στην κατανομή των ρόλων, στην επιλογή του σεναρίου και στις πρόβες της παράστασης.

 Πως το κουκλοθέατρο βοηθάει το παιδί;

Το κουκλοθέατρο είναι αρκετά βοηθητικό για το παιδί. Το βοηθάει να μάθει να αναλαμβάνει κάποιες ευθύνες, να διευρύνει την σκέψη του και παράλληλα να αναπτύξει ανάλογα με την ηλικία του την φαντασία του, να μάθει καινούργιες λέξεις και την σημασία τους, να μάθει να μοιράζεται με τους συμμαθητές του διάφορα αντικείμενα, να αναπτύξει τα συναισθήματα του και να μάθει να τα μοιράζεται και με τους γύρω του, και μέσα από το κουκλοθέατρο μπορεί να μάθει με απλά και κατανοητά λόγια για τα διάφορα επαγγέλματα!

Έτσι λοιπόν μέσα από το κουκλοθέατρο μπορούμε να περάσουμε διάφορα μηνύματα στα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να μάθουν παίζοντας.

 

Σύνταξη: Ζηνοβία Φωτεινού

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Ζηνοβία Φωτεινού

Είμαι η Ζηνοβία και κάνω ένα από τα πιο όμορφα επαγγέλματα, είμαι Παιδαγωγός! Αγαπάω πολύ το να διαβάζω και να γράφω για διάφορα πράγματα.. Λατρεύω τα ταξίδια, γιατί μπορείς να ανακαλύψεις καινούργια μέρη και πράγματα και μου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι που είναι ειλικρινής και συμβιβασμένοι με τον εαυτό τους!

Δείτε Επίσης

Με ένα κλικ θα βλέπουμε ποια σχολεία στην περιοχή μας είναι κλειστά

Με ένα κλικ θα βλέπουμε ποια σχολεία στην περιοχή μας είναι κλειστά

Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμα στο covid19.gov.gr, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος …

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά!

Σχολική χρονιά 2020-2021: Φέτος όλα θα είναι διαφορετικά

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά! Σε λίγες μέρες το κουδούνι …

Αν οι μαθητές δεν ολοκληρώσουν τη σχολική ύλη της τάξης που φοιτούν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ύλης της επόμενης τάξης;

Κατά πόσο επηρεάζει τους μαθητές για την επόμενη σχολική χρόνια, η μισοτελειωμένη φετινή ύλη;

 Οι πασχαλινές διακοπές τελείωσαν και κάτω από άλλες συνθήκες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αυτές …

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

«Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας», λέει ο …