Παρασκευή , Νοέμβριος 16 2018
Αρχική / Αφιερώματα / Δημήτρης Μητροπάνος: Ο μεγάλος θρύλος του ελληνικού πενταγράμμου!
Δημήτρης Μητροπάνος ο θρύλος του Ελληνικού πενταγράμμου

Δημήτρης Μητροπάνος: Ο μεγάλος θρύλος του ελληνικού πενταγράμμου!

PenΟ Δημήτρης Μητροπάνος, ήταν ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές του ελληνικού πενταγράμμου. Ερμήνευσε πολλά τραγούδια σπουδαίων στιχουργών και συνθετών. Επίσης, θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες τραγουδιστές όλων των εποχών.Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές του ελληνικού πενταγράμμου.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος;

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948 στην Αγία Μονή η οποία είναι μια συνοικία των Τρικάλων. Από μικρός εργαζόταν τα καλοκαίρια, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του. Αρχικά, εργάστηκε ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964 μετακόμισε στην Αθήνα για να ζήσει με τον θείο του. Πριν τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι!

Οι συνεργασίες του Δημήτρη Μητροπάνου:

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, είχε συνεργαστεί από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας με σπουδαίους τραγουδιστές και συνθέτες. Μερικοί από αυτούς είναι: ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάριος Τόκας, ο  Θάνος Μικρούτσικος και ο Λάκης Παπαδόπουλος.

Ο «Αρχάγγελος» του Ζεϊμπέκικου!

Ο Δημήτρης Μητροπάνος χόρευε ένα από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα. Αναμφισβήτητα, ήταν ο «δικός» του χορός. Σε κάποιες από τις εμφανίσεις του, όταν χόρευε ζεϊμπέκικο ο κόσμος τον χειροκροτούσε με ενθουσιασμό αλλά και με αίσθημα θαυμασμού!

Η Τεράστια δισκογραφία του:

  • 1967 «Δίσκοι 45 στροφών»
  • 1970 «Λαϊκή παρέλαση»
  • 1971 «Δημήτρης Μητροπάνος»
  • 1971 «Άγιος Φεβρουάριος»
  • 1973 «Ο δρόμος για τα Κύθηρα»
  • 1974 «Νεκρικοί διάλογοι»
  • 1974 «Κυρά-Ζωή»
  • 1975 «Σκόρπια φύλλα»
  • 1976 «Λαϊκά ’76»
  • 1976 «Τσιμεντένια πρόσωπα»
  • 1977 «Τα Παιδιά της πιάτσας»
  • 1977 «Ερωτικά λαϊκά»
  • 1979 «Παράπονο»
  • 1979 «14 Ζεϊμπέκικα»
  • 1980 «Λαϊκά του σήμερα»
  • 1980 «Πορτρέτο»
  • 1981 «Τα συναξάρια»
  • 1981 «Τα Λαϊκά της Νύχτας»
  • 1982 «Τα 14 χασάπικα»
  • 1983 «Λαϊκές στιγμές»
  • 1984 «Τα πικροσάββατα»
  • 1984 «Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2»
  • 1984 «Όταν μιλούν τα τέλια»
  • 1984 «Ακόμα μια μέρα»
  • 1985 «15 χρόνια Μητροπάνος»
  • 1985 «Τα νυχτέρια μας»
  • 1985 «Για τα παιδιά»
  • 1986 «Τα ζημιάρικα»
  • 1986 «Αγάπη μου αγέννητη»
  • 1986 «Τ’ ανάρπαχτα»
  • 1987 «Τέσσερις + Μία»
  • 1987 «Ένας καινούριος άνθρωπος»
  • 1987 «16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου»
  • 1987: «Το δικό μας τραγούδι»
  • 1988: «Καινούρια χρώματα»
  • 1988: «Έλα γοριλάκι»
  • 1988: «Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του»
  • 1989: «Μια νύχτα στον παράδεισο»
  • 1989: «Εμείς οι δυο»
  • 1989: «Πριν τελειώσει η νύχτα»
  • 1990: «20 μεγάλες επιτυχίες»
  • 1990: «Εσύ λέγε με έρωτα»
  • 1991: «Σήκω ψυχή μου σήκω χόρεψε»
  • 1991: «Ξημέρωσε»
  • 1991: «Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ»
  • 1991: «Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς αου»
  • 1991: «Μια νύχτα στον Λυκαβηττό»
  • 1991: «Πάρε αποφάσεις»
  • 1992: «Η εθνική μας μοναξιά»
  • 1992: «Η Γλυκερία στον Λυκαβηττό (συμμετέχει ο Δημήτρης Μητροπάνος)»
  • 1992: ««Οι μεγάλες επιτυχίες»
  • 1993: «Ο παίζων
  • 1993: «Δίδυμα φεγγάρια (δίσκος της Αλέκας Κανελλίδου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος μαζί της στο ομότιτλο τραγούδι)»
  • 1993: «Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό»
  • 1994: «Ανήσυχο βλέμμα (συμμετοχή του Μητροπάνου στον δίσκο της Μαντώς)»
  • 1994: «24 ζεϊμπέκικα»
  • 1994: «Παρέα μ’ έναν ήλιο»
  • 1995: «Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου»
  • 1995: «Έχω μια διαίσθηση (δίσκος του Στέφανου Κορκολή. Ο Μητροπάνος μαζί του στο «Κάποιες Φορές»)»
  • 1996: «30 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος»
  • 1996: «Τα λαϊκά μιας ζωής»
  • 1996 «ΖΟΟΜ ’96»
  • 1996 «16 χασάπικα»
  • 1996 «Τα ερωτικά»
  • 1996« Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975»
  • 1996 «Τα καλύτερα»
  • 1996«Στου αιώνα την παράγκα»
  • 1997 «Ψάξε στ’ όνειρό μας»
  • 1998 «Τα μεγάλα λαϊκά»
  • 1998 «Του έρωτα & της φυγής»
  • 1999 «Εντελβάις»
  • 2001 «Στης ψυχής το παρακάτω»
  • 2002 «Αμμόχωστος βασιλεύουσα. Μάριου Τόκα (συμμετοχή σε 4 τραγούδια)»
  • 2003 «Θα είμαι εδώ»
  • 2004 «Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο»
  • 2005 «Πες νου τ΄αληθινά αου»
  • 2007 «Για την καρδιά ενός αγγέλου»
  • 2008 «Στη διαπασών»
  • 2009« Τα τραγούδια της ζωής μου»
  • 2010« Σαν ναυαγός συμμετοχή στον δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου Το Παιχνίδι παίζεται»
  • 2011« Εδώ είμαστε»
  • 2012 «Ήλιος κόκκινος. Μάριος Τόκας (συμμετοχή με 3 τραγούδια)»
  • 2012 «Χωρίς Επίλογο». 5 τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο που ετοίμαζε με τον Μίνωα Μάτσα συνοδευόμενα από μία μικρή νουβέλα για τη ζωή και την καριέρα του τραγουδιστή από τον Οδυσσέα Ιωάννου.
  • 2014«Κρυφά» Ανέκδοτες ζωντανές ηχογραφήσεις

 

Ο «θρύλος» σίγησε για πάντα…

Στις 18 Απριλίου του 2012,  ο Δημήτρης Μητροπάνος, άφησε την τελευταία του πνοή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Νοσοκομείο Υγεία»στο οποίο είχε μεταφερθεί εσπευσμένα την προηγούμενη μέρα.  Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν παντρεμένος με τη Βένια Μητροπάνου, με την οποία είχε αποκτήσει δυο κόρες.

Τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα τραγούδια του:

  • «Σ’αναζητώ στη Σαλονίκη»
  • »Η Ρόζα»
  • «Τα Λαδάδικα»
  • «Πάντα γελαστοί»
  • «Σβήσε το φεγγάρι»
  • «Θάλασσες»

Σε όλα τα χρόνια της μεγάλης του πορείας στο Ελληνικό τραγούδι, ο κορυφαίος τραγουδιστής πραγματοποίησε πολυάριθμες περιοδείες. Επισκέφθηκε, τις ΗΠΑ, χώρες της Ασίας, την Νότιο Αφρική, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και  πολλές ακόμα χώρες, με μεγάλη επιτυχία.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος θα ακούγεται μέσα από τα τραγούδια του, αφού η αθάνατη φωνή του δεν πρόκειται να σβήσει!

 

 

Σύνταξη: Ζηνοβία Φωτεινού

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγές: Wikipedia,  Δημήτρης Μητροπάνος/Dimitris Mitropanos

Follow & Like : Nancy’s Blog

Περί Ζηνοβία Φωτεινού

Ζηνοβία Φωτεινού
Είμαι η Ζηνοβία και κάνω ένα από τα πιο όμορφα επαγγέλματα, είμαι Παιδαγωγός! Αγαπάω πολύ το να διαβάζω και να γράφω για διάφορα πράγματα.. Λατρεύω τα ταξίδια, γιατί μπορείς να ανακαλύψεις καινούργια μέρη και πράγματα και μου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι που είναι ειλικρινής και συμβιβασμένοι με τον εαυτό τους!

Δείτε Επίσης

ζητω το οχι

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, ζήτω το Έθνος, ζήτω το «ΟΧΙ»!

Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι μια μεγάλη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Αυτή η …