αξίες και ιδανικά

Τέσσερις αξίες που θέλω να μάθει το παιδί μου όσο είναι μικρό.

PenΈρχεσαι σε αυτόν τον κόσμο και οι γονείς σου σε μεγαλώνουν με αξίες και ιδανικά που πιστεύουν ότι θα σου είναι χρήσιμα στη μετέπειτα ζωή σου. Εξελίσσεσαι και με τη σειρά σου δημιουργείς τη δική σου οικογένεια και στόχος σου είναι να μεταδώσεις τις ίδιες αξίες. Να μεγαλώσεις παιδιά που θα γίνουν καλοί άνθρωποι, χρήσιμοι, ανεξάρτητοι που θα αγαπούν και θα αγαπιούνται.

Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά, η οποία ξεκινάει όσο είναι ακόμα μικρό το παιδί σου. Να είναι μικρό για να μπορέσει να αφομοιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις αξίες που για σένα είναι σημαντικές.

Να σέβεται τους γύρω του και τη διαφορετικότητα.

Εξήγησέ του ότι όλοι είμαστε ίσοι, ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και θρησκείας. Ένα πλάσμα που μεγαλώνει με την αποδοχή της διαφορετικότητας  δεν θα αναπτύξει μεγαλώνοντας ρατσιστικές συμπεριφορές στον περίγυρό του.

Να μάθει να εκτιμάει όσα έχει στη ζωή του.

Προσπάθησε να μεγαλώσεις ένα παιδί που θα είναι ευγνώμων για όσα έχει, την οικογένειά του, την υγεία του, τους φίλους του, ένα σπίτι γεμάτο αγάπη και να μην απαιτεί συνεχώς υλικά αγαθά. Μάθε του ότι σημαντικό στη ζωή είναι τα αγαθά της ψυχής και όχι τα παιχνίδια και τα δώρα.

Να είναι ειλικρινής.

Μέσα σε μια ζωή που στηρίζεται στο ψεύτικο προφίλ που μας παρουσιάζει η τηλεόραση, προσπάθησε να μάθεις στο παιδί σου την αλήθεια. Εσύ πρώτα θα είσαι ειλικρινής απέναντί του για να μπορέσει και εκείνο να σε εμπιστευτεί και να σου λέει την αλήθεια. Μάθε του ότι όπως έλεγαν και οι παλιοί «Το ψέμα δεν έχει ρίζα» οπότε καλύτερα ειλικρινής παρά ψεύτης με ημερομηνία λήξης.

Να αγαπά πολύ και δυνατά.

Η αγάπη είναι μεταδοτική. Αγάπησε το παιδί σου πολύ, δυνατά, με όλη σου την ψυχή και δείξε του πώς να κερδίσει και την αγάπη όλου του κόσμου. Τίποτε δεν είναι δεδομένο οπότε μάθε στο παιδί σου να αγαπά, να συγχωρεί και να μιλάει για όσα το προβληματίζουν. Μεγαλώνοντας θα καταλάβει ότι αν όχι πάντα τις περισσότερες φορές θα αγαπάει και θα αγαπιέται.

Μπορεί να μην έχουν όλοι οι γονείς τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες οδηγό στη ζωή τους και στων παιδιών τους. Πάντως εγώ παλεύω να  μάθω στα δικά μου αυτά τα απλά πράγματα που θεωρώ πολύ σημαντικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.

 

Σύνταξη: Ελεάνα Βέρδη

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Ελεάνα Βέρδη

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Κατοικίδια και μωρά: μύθοι και αλήθειες

Κατοικίδια και μωρά: Μύθοι και αλήθειες

Η εικόνα ενός βρέφους που παιχνιδίζει με κουταβάκια ή άλλα κατοικίδια δεν είναι πάντοτε ευχάριστη …

Verified by ExactMetrics