Τετάρτη , 22 Σεπτεμβρίου 2021
Αρχική / Κοινωνικά / Προϋπηρεσία έχετε; Λυπάμαι τότε δεν κάνετε για την δουλειά.
προϋπηρεσία και εμπειρία

Προϋπηρεσία έχετε; Λυπάμαι τότε δεν κάνετε για την δουλειά.

PenΗ προϋπηρεσία είναι το μεγάλο βάσανο για τους νέους ανθρώπους που βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Όλοι με το που ερχόμαστε σε αυτή την ζωή προσπαθούμε για το καλύτερο και για την επιβίωση μας. Πηγαίνουμε σχολείο μέχρι την ενηλικίωση μας για να εκπαιδευτούμε και να αποκτήσουμε γνώσεις. Πολλοί μετά περνάνε σε σχολές για να αποκτήσουν ένα πτυχίο που θα τους κάνει υποτίθεται πιο εύκολη την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Έρχεται η στιγμή λοιπόν της αναζήτησης εργασίας για την επιβίωση. Αλλά και για να αρχίσεις να φτιάχνεις την δική σου ζωή και να στηρίζεσαι στα δικά σου πόδια. Παίρνεις την εφημερίδα να διαβάσεις τις αγγελίες και αυτό που θα συναντήσεις είναι η φράση “Ζητείται άτομο με προϋπηρεσία.”.

Όταν «τα φτερά» κόβονται.

Ότι έχεις βγει στην πάλη της ζωή και τρως την μία απογοήτευση μετά από την άλλη. Πλέον δεν αναζητάς μια δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασες. Βλέπεις ότι οι ελπίδες είναι απειροελάχιστες. Ψάχνεις μια οποιαδήποτε δουλειά, να βγάζεις ένα μεροκάματο, να μπορείς να αυτοσυντηρείσαι. Και εκεί ακόμα απογοήτευση. Όλοι ζητάνε προϋπηρεσία. Σερβιτόρος με προϋπηρεσία, τυλιχτής πίτας με προϋπηρεσία, delivery με προϋπηρεσία. Ζητείται νέος/α έως 28 χρονών για πωλητής/τρια με τουλάχιστον 2 χρόνια εμπειρία. Όλοι αναζητάνε άτομα, έτοιμα εξειδικευμένα, να μην χάνουν καιρό με εκπαίδευση και συνεπώς χρήμα.

Οι μόνες δουλειές που θα συναντήσεις να ζητάνε άτομα χωρίς εμπειρία, είναι από εταιρίες μάρκετινγκ. Για να κάνει promotion από πόρτα σε πόρτα ή τηλεφωνικά ή να σε έχουν στημένο στο δρόμο. Στις οποίες εκτός του ότι δεν έχεις επαγγελματικό μέλλον, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πληρώνεσαι ή θα παίρνεις πενιχρά χρήματα, γιατί πληρώνουν με ποσοστά από τις πωλήσεις που έκανες.

Μα που να την βρούμε την εμπειρία;

Αλήθεια, που να την βρούμε την εμπειρία; Πώς να αποκτήσεις εμπειρία όταν κανένας δεν σου δίνει την ευκαιρία να εργαστείς; Κάποτε (να μου πείτε κάποτε το λες και μόνος σου) στις δουλειές έπαιρναν ανειδίκευτους εργάτες. Δεν κοιτούσαν την προϋπηρεσία. Θα μάθαιναν την δουλειά σιγά σιγά. Πλέον, μάλλον, πρέπει να γεννιέσαι εξειδικευμένος και να γνωρίζεις τα πάντα γύρω από τα αντικείμενα. Πρέπει μάλλον να ζητήσουμε και συγγνώμη που τους βάζουμε στην διαδικασία να τους ζητήσουμε δουλειά ενώ δεν έχουμε εμπειρία και τους καθυστερούμε. Οι μόνες περιπτώσεις για να μπορέσεις να κάνεις κάτι είναι είτε να αναφέρεις ψευδή στοιχεία στο βιογραφικό σου είτε να έχεις κάποιο μέσον-γνωστό, ώσπου να καταφέρει να σε βάλει στην δουλειά.

Όλο αυτό θα πρέπει, όμως, κάποια στιγμή να αλλάξει.

Το εργασιακό σύστημα πρέπει να αλλάξει, ομοίως και το σκεπτικό των εργοδοτών. Εξάλλου και οι ίδιοι, δεν νομίζω πως γεννήθηκαν με εμπειρία. Κάποιος τους έδωσε την ευκαιρία να εργαστούν και να εξελιχθούν στον επαγγελματικό τους τομέα. Δεν διαφωνεί κανείς πως χρειάζονται και τα άτομα με εμπειρία στο χώρο της εργασίας για να λειτουργεί καλύτερα. Μπορεί εξίσου, όμως, να δίνεται η ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο που είναι γεμάτο όρεξη για εργασία, να εκπαιδευτεί για λίγο πάνω στην δουλειά και να γίνει εξίσου παραγωγικό για την επιχείρηση του εκάστοτε εργοδότη.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Ο άνθρωπος που είναι σίγουρος για τον εαυτό του δεν κατακρίνει

Ο άνθρωπος που είναι σίγουρος για τον εαυτό του δεν κατακρίνει

Φλεβάρης 2020, πρώτη Γυναίκα ΠτΔ στην πατρίδα μας, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με 270 ψήφους …

Ανάσταση, Αναγέννηση, Άνοιξη… Ελληνικό Πάσχα!

Ανέκαθεν η αγαπημένη εποχή μας ήταν η Άνοιξη! Ίσως επειδή γιορτάζουμε και ανα-γεννηθήκαμε μέσα σ’ …

Συγκινητική ιστορία: Ελληνίδα χάρισε ζωή σε έναν Ιταλό με “δεσμό αίματος”

Το πιο ευχάριστο μήνυμα για τον “γιο” της που δεν έχει δει ποτέ έλαβε η …

Σκότωσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ

Νεκρός μετά από δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, έπεσε …