Προσωπείο ανθρώπων

Ο πραγματικός εαυτός, είναι καλύτερος από τον «μασκαρεμένο.»

PenΜη μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη μασκαράς ή την πρόταση «έπεσαν οι μάσκες», γιατί δεν σας πιστεύω.

Οι μασκαράδες απελευθερώνονται.

Έχετε δει στα καρναβάλια, που πολλοί μασκαρεύονται πόσο διαφορετικά και ελεύθερα φέρονται, με πράξεις και με λόγια; Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ο εαυτός τους, όταν παρουσιάζονται στην καθημερινή τους ζωή και μάλλον λένε την αλήθεια όταν φορούν τη μάσκα. Ο άνθρωπος παρουσιάζεται με δύο πρόσωπα. Ένα για τον εαυτό του και ένα άλλο για τον κόσμο. Είναι σίγουρο όμως, πως αργά ή γρήγορα θα μπερδευτεί και θα φανεί ποιο από τα δύο πρόσωπα είναι το αληθινό. Δηλαδή, μοιάζει με το αθώο λουλούδι, αλλά είναι το φίδι στη ρίζα του.

Ας δούμε κάποιες αιτίες που ο άνθρωπος φοράει μάσκα.

Ο ενάρετος άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο να φορέσει την μάσκα, που με μεγάλη ευκολία φοράει ο απατεώνας. Με την ίδια ευκολία, την φοράει ο εκμεταλλευτής, ο εγκληματίας και ο διψασμένος για απόκτηση πλούτου, αλλά και ό, τι έχει να κάνει με την αμαρτία. Γι αυτό, μη νομίζεις ότι από την πρώτη ματιά και με δύο καλημέρες καταλαβαίνεις έναν άνθρωπο.

Ο ενάρετος αποκαλύπτεται σιγά σιγά, διότι τον καλύπτει η ομπρέλα της σεμνότητας. Ενώ, αυτοί που έχουν ελαττώματα καλύπτονται κάτω από τη μάσκα της υποκρισίας. Για παράδειγμα, βλέπετε τους πολιτικούς με πόσο πάθος και πειθώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι αγωνίζονται για τη σωτηρία μας. Όμως, σύντομα διαπιστώνουμε ότι πίσω απ’ αυτό κρύβεται το προσωπείο του πάθους τους για την εξουσία. Προκαλώντας μας απέχθεια και αηδία.

Όσο ο άνθρωπος ανεβαίνει στην κοινωνική κλίμακα, τόσο και η μάσκα της αχρειότητας γίνεται αδιαπέραστη. Αν, λοιπόν, χρειαστεί να βγει πρέπει να ξεκολλήσει μαζί της και το δέρμα. Γι’ αυτό, όσο ανεβαίνουμε τόσο πιο πολλές πρόβες πρέπει να κάνουμε για να παραμένει αληθινός ο εαυτός μας.

Πολλές φορές, ο άνθρωπος θεωρεί ελκυστικό να δείχνει κάποιος άλλος και όχι ο εαυτός του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε μία από τις δύο περιπτώσεις να φορά τη μάσκα του εγωισμού. Η συγκεκριμένη μάσκα, τον οδηγεί σε πολλά λάθη τα οποία πολλές φορές δεν βλάπτουν μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους.

Γι’ αυτόν το λόγο, αγαπητοί μου μείνετε ο εαυτός σας είτε αρέσει στους άλλους είτε όχι.

Το συμπέρασμα είναι ότι, ζούμε σε ένα χορό μεταμφιεσμένων και μένουμε έκπληκτοι όταν πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτονται τα πραγματικά πρόσωπα των μασκαράδων.

Προσωπικά πιστεύω ότι, ο πραγματικός εαυτός μας με όλα τα ελαττώματα που μπορεί να έχει, είναι απείρως καλύτερος από έναν μασκαρεμένο και ψεύτικο εαυτό, που όταν αποκαλυφθεί τον αποστρέφονται οι πάντες.

Παροιμία:

«Κι αλεύρωμενος να ‘ναι ο ποντικός, η γάτα τον γνωρίζει.»

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics