Πέμπτη , 18 Αυγούστου 2022
ψυχική ανθεκτικότητα

Πώς να προάγουμε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών!

Pen

Όλο και πιο συχνά ακούμε γύρω μας να λέμε, «πρέπει να έχει το ψυχικό σθένος, την ανθεκτικότητα», γνωρίζουμε, όμως, τι σημαίνει αυτό; Ή το χρησιμοποιούμε έτσι; Γνωρίζουμε πως εφαρμόζεται στα παιδιά;

Η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί μια σειρά ικανοτήτων του ατόμου, οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Αναλυτικότερα, για να θεωρηθεί ένα παιδί ψυχικά ανθεκτικό θα πρέπει να υπάρχουν δυο προϋποθέσεις: α) να ζει κάτω από στρεσογόνες συνθήκες και β) να είναι προσαρμοσμένο και ψυχολογικά επαρκές στο περιβάλλον που ζει.

Βασικοί δείκτες της ψυχικής ανθεκτικότητας ενός παιδιού, είναι η σχέση του με άλλα παιδιά, η σχολική του επίδοση, η αυτοεκτίμησή του, η θετική συναισθηματική του διάθεση και η απουσία προβλημάτων συμπεριφοράς.

Όσον αναφορά τον τρόπο που χρησιμοποιείται έχει να κάνει με τρεις τύπους φαινομένων.

  1. Με τα θετικά επιτεύγματα των παιδιών, τα οποία ζουν σε οικογένειες «υψηλού» κινδύνου(αλκοολισμός, ναρκωτικά, διαζύγιο).
  2. Με την ικανότητα να ανταπεξέρχεται στις δύσκολες απαιτήσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος.
  3. Με την αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων (απώλεια, σωματική- λεκτική βία).

Τέλος, το σχολείο είναι αυτό που μπορεί να προάγει την ψυχική ανθεκτικότητα  των παιδιών. Δηλαδή, το σχολείο θα πρέπει να εξασφαλίζει εκείνες τις συνθήκες που προάγουν τις συμπεριφορές. Και να προωθήσει τις κατάλληλες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και προγράμματα. Τα χαρακτηριστικά που υποβοηθούν την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας είναι τα εξής: η δημιουργία των δεσμών, η ενθάρρυνση της διαδικασίας της μάθησης, σαφή όρια και ανάπτυξη υποστηρικτικών σχέσεων.

 

Βιβλιογραφία

Doll, B., Zucker, S., & Brehm, K. (2004/2009 μετ.). Σχολικές τάξεις που προάγουν την ψυχική ανθεκτικότητα: Πώς να δημιουργήσουμε ευνοϊκό περιβάλλον για μάθηση. Αθήνα: Τυπωθήτω-Γιώργος Δαρδανός (Μετ.: Ε. Θεοχαράκη, Επιστ. Επιμ.: Χ. Χατζηχρήστου)

Σύνταξη: Αμαλία Καλαματιανού, Εκπαιδευτικός

Αναδημοσίευση: Teacher’s Blog

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Αμαλία Καλαματιανού

Είμαι η Αμαλία! Από παιδί ονειρευόμουν να γίνω εκπαιδευτικός! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Επίδαυρο και ίσως αυτός να είναι ο λόγος για την αγάπη μου προς κάθε πολιτιστικό γεγονός. Είμαι αθεράπευτα δημιουργική και λατρεύω το γράψιμο. Η κατάρτισή μου εμπλουτίζεται μέσω του μεταπτυχιακού μου στις επιστήμες της αγωγής και μέσω σεμιναρίων. Λατρεύω το διάβασμα, τους παραδοσιακούς χορούς, το περπάτημα στη φύση. Στους τομείς των ενδιαφερόντων μου ανήκει η ειδική αγωγή και η εκπαίδευση ενηλίκων.

Δείτε Επίσης

Με ένα κλικ θα βλέπουμε ποια σχολεία στην περιοχή μας είναι κλειστά

Με ένα κλικ θα βλέπουμε ποια σχολεία στην περιοχή μας είναι κλειστά

Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμα στο covid19.gov.gr, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος …

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά!

Σχολική χρονιά 2020-2021: Φέτος όλα θα είναι διαφορετικά

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά! Σε λίγες μέρες το κουδούνι …

Αν οι μαθητές δεν ολοκληρώσουν τη σχολική ύλη της τάξης που φοιτούν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ύλης της επόμενης τάξης;

Κατά πόσο επηρεάζει τους μαθητές για την επόμενη σχολική χρόνια, η μισοτελειωμένη φετινή ύλη;

 Οι πασχαλινές διακοπές τελείωσαν και κάτω από άλλες συνθήκες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αυτές …

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

«Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας», λέει ο …