Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
ψευτοσοκ με του θεμα του καθηγητή του ΤΕΙ

Το Ψευτοσόκ της Ελληνικής Κοινωνίας με το θέμα του καθηγητή του ΤΕΙ στις Σέρρες!

PenΣάλος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες με το θέμα του καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών, όπου ζητούσε οικονομικά ή σεξουαλικά ανταλλάγματα για να περάσουν φοιτητές/τριες τα μαθήματά του. Όλοι σοκαρίστηκαν από την είδηση και το ξεσκέπασμα του καθηγητή, που η δράση του μετράει 20 και βάλε χρόνια. Πολλοί γνώριζαν. Λίγοι άνοιγαν το στόμα τους, ελάχιστοι προσπαθούσαν χωρίς αποτέλεσμα να τον ξεσκεπάσουν. Χωρίς αποτέλεσμα ίσως γιατί είχε πλάτες όπου τον κάλυπταν.

Και ξαφνικά η ελληνική κοινωνία σοκαρίστηκε από αυτό το γεγονός.

Αλήθεια, απορώ από τι ακριβώς σοκαρίστηκε και τι είναι αυτό που την παραξένεψε ή δεν γνώριζε; Απορώ! Τόσοι λίγοι περάσαν σε ελληνικές σχολές για να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει εκεί; Τουλάχιστον όσοι έχουμε σπουδάσει ή και από εμπειρίες φίλων ξέρουμε πως η περίπτωση του ΤΕΙ των Σερρών, δυστυχώς, δεν είναι μοναδική. Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν σε όλες τις Πανεπιστημιακές και Τεχνολογικές Σχολές της χώρας. Μπορεί να μην προβαίνουν σε κινήσεις σαν του συγκεκριμένου καθηγητή των Σερρών (αν και υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι), αλλά χρησιμοποιούν την εξουσία που τους δίνεται πάνω στους φοιτητές για να ξεσπάσουν τα απωθημένα τους.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει και για περιπτώσεις ακόμα και για καθηγητών λυκείου, οι οποίοι βάζουν χαμηλές βαθμολογίες στους μαθητές και μετά τα προσεγγίζουν για να τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι; Πόσες φορές έχουμε ακούσει περιπτώσεις, καθηγητής να «βάζει κάποιον στο μάτι» και να μην τον περνάει στο μάθημά του, μόνο και μόνο επειδή ήρθαν σε διαφωνία; Καθηγητές που πλησιάζουν αρκετά «φιλικά» σε βαθμό παρεξήγησης φοιτήτριες.

Το «αλάνθαστο» των καθηγητών.

Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά μένουν στα πλαίσια μιας συζήτησης. Και στα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά και τώρα ακούς σκηνικά. Εντάξει, μερικά ίσως να μην ισχύουν όντως. Αλλά αλήθεια και να ισχύουν, ποιος θα το ψάξει; Οι καθηγητές έχουν το «αλάνθαστο». Φοβάσαι να τους καταγγείλεις. Αν το κάνεις ξέρεις πως έβαλες «ταφόπλακα» στο πτυχίο σου. Γιατί; Γιατί εσύ είσαι ένα παιδαρέλι. Ένα παιδαρέλι που σύμφωνα με την Ελληνική Κοινωνία, είσαι τεμπέλης. Είσαι αυτός που τρώει τα λεφτά του μπαμπά, δεν διαβάζει και εφευρίσκει ιστορίες για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση του πτυχίου του. Γιατί είσαι ένα παιδαρέλι και δεν ξέρεις τι σου γίνεται, σύμφωνα με τους άλλους. Βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν, τι κι αν εσύ τα έχεις δει και τα έχεις ζήσει…

Ποιος θα το ψάξει; Το τι γίνεται ακριβώς, φανερώθηκε με το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Επί 20 χρόνια ο καθηγητής δρούσε ανενόχλητος. Και που έγιναν καταγγελίες τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα; Όχι. Απλά έτυχε και βρέθηκαν στο διάβα του πιο δυναμικά παιδιά από ότι συνήθως και τον παγίδευσαν για να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία, για να μην τους πουν και αυτούς ανόητους.

Ας αφήσουμε τα ψευτοσοκαρίσματα και ας δράσουμε.

Εθελοτυφλούμε. Λόγω της θέσης που έχει κάποιος, θεωρούμε πως είναι σοβαρός, μετρημένος και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο. Κι όμως συμβαίνουν. Συμβαίνουν και τα έχουμε ακούσει. Αλλά κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Πρέπει όμως επιτέλους να τα ανοίξουμε. Να ακούσουμε τα παιδιά και αυτά που λένε. Τόσο εμείς σαν άνθρωποι, όσο και το κράτος. Όταν καταγγέλλεται ένα γεγονός, θα πρέπει να ξεσκονίζεται η υπόθεση. Γιατί με την απάθεια του Κράτους αλλά κυρίως της δικής μας συμβαίνουν όλα αυτά.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της εργασίας. Ούτε σημαίνει πως όλοι οι καθηγητές είναι έτσι. Είναι μια μικρή μερίδα που αμαυρώνει τον ρόλο τους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα όμως! Μέτρα για να τελειώσουν αυτά τα φαινόμενα. Γιατί το επόμενο παιδί που μπορεί να πέσει στα δίχτυα ενός τέτοιου επιτήδειου μπορεί να είναι το δικό σου και το δικό μου αργότερα.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog  & nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …