Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022
Art in Progress, τέχνη των graffiti

Τα graffiti της Art in Progress που άλλαξαν την όψη της Πάτρας!

PenΗ πόλη της Πάτρας, τα τελευταία 4 χρόνια, έχει αρχίσει να αποκτά νέα όψη και ένα νέο ύφος, χρωματιστό, πιο όμορφο και φιλόξενο. Αυτό οφείλεται στα graffiti που έχουν στολίσει τοίχους σε διάφορα σημεία της πόλης από την Art in Progress.

SAME-84_Γεροκωστοπούλου

Η Art in Progress έχει κάνει των 3ων Διεθνών Street Art Festival Patras στο πλαίσιο Διεθνούς εικαστικού Φεστιβάλ Πάτρας RE-culture  έδωσε άλλο αέρα στην πόλη. Μάζεψε καλλιτέχνες από όλη την χώρα αλλά και από το εξωτερικό με στόχο να μετατρέψουν γκρίζους τοίχους σε έργα τέχνης.

Πάνω από 20 graffiti, πραγματικά έργα τέχνης υπάρχουν, σε τοίχους της Πάτρας.

Διάσπαρτα μέσα στην πόλη. Άλλα σε κεντρικά σημεία και άλλα λίγο πιο κρυμμένα. Το σίγουρο είναι πως όταν τα συναντάς στην διαδρομή σου, απλά κάθεσαι και τα χαζεύεις και κάπως σου φτιάχνουν την διάθεση. Είναι ίσως που είχαμε συνηθίσει, σε συνθήματα ομάδων πάνω στους τοίχους και άναρχες υπογραφές, που σε καμία περίπτωση δεν ομορφαίναν την περιοχή.

FRO, Ρ.Φεραίου_Πάτρα_2016

Όλα αυτά δεν θα είχαν πραγματοποιηθείς χωρίς την συμμετοχή και την στήριξη των πολιτών και τοπικών φορέων. Αυτοί είναι που βοήθησαν και διέθεσαν τους τοίχους, ώστε να δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες πάνω τους. Η συμμετοχή και η στήριξη είναι σημαντικά για να μπορεί η εταιρία αλλά και οι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν και να εκφραστούν.

Αυτά είναι καλό να συμβαίνουν σε μία πόλη.

Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην πόλη της Πάτρας τα τελευταία χρόνια. Η Πάτρα είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, γεμάτη από πολυκατοικίες και αυτό το γκρίζο που έχει κάθε μεγάλη πόλη. Με τα Artwalk, αναδείχθηκε. Είναι πλέον σημεία αναφοράς. Προάγουν πολιτισμό, ομορφαίνουν το τοπίο, περνάνε μηνύματα και φυσικά κρύβεται και ένας καλός σκοπός από πίσω.

WD, Δημ. Γούναρη 121, Πάτρα, 2018

Οι πολίτες της Πάτρας ανταποκρίθηκαν και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή και ευχόμαστε αυτό να συνεχιστεί.

Ποια είναι η εταιρία Art in Progress;

Η Art in Progress  είναι μία αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, που δημιουργήθηκε το 2011. Έχει πραγματοποιήσει τρία Διεθνή Street Art Festival Patras, το 2014, το 2016 και το 2018. Στόχος την εταιρίας είναι να φέρει τους πολίτες της Πάτρας σε επαφή με την ελληνική και διεθνή εικαστική δημιουργία. Βέβαια δεν έχει σκοπό μόνο την ανάδειξη της τέχνης των graffiti αλλά έχει διοργανώσει και πλήθος σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Γιατί σαν στόχος της εταιρίας είναι η ανάπτυξη μια κοινωνίας σε γενικότερο επίπεδο.

POLITICAL STENCIL, Δημ. Γούναρη 146-156, Πάτρα, 2018

Η Art in Progress στηρίζει την δράση της, μια και είναι Μη Κερδοσκοπική, στις δωρεές και τις επιχορηγίες, των πωλητών αλλά και επιχειρήσεων. Με την στήριξη στην εταιρία, στηρίζονται και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες , νέοι/ες και παιδιά.

FIKOS, NEO Πατρών Αθηνών 32 & Αμερικής, Πάτρα, 2018

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή φωτογραφιών & πληροφοριών: Art in Progress

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …