Παχυσαρκία και περιθωριοποίηση.

Η παχυσαρκία και ο κοινωνικός στιγματισμός των υπέρβαρων.

PenΗ παχυσαρκία είναι μία πάθηση, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη. Ειδικά στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, οι παχύσαρκοι ολοένα και αυξάνονται. Είναι, όμως, άνθρωποι! Άνθρωποι που υπάρχουν και δεν διαφέρουν σε τίποτα από κανέναν παρά μόνο στα κιλά.

Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει, βρισκόμενοι στο 21ο αιώνα, πως ο ρατσισμός προς στα παχύσαρκα άτομα έχει εξαλειφθεί ή έστω έχει περιοριστεί σημαντικά. Η αλήθεια είναι, όμως, διαφορετική. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή, που κυρίαρχο ρόλο παίζει η εικόνα και η εξωτερική εμφάνιση και καθετί διαφορετικό ξενίζει και γίνεται αντικείμενο χλευασμού.

Σχεδόν κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να αναρωτηθεί, γιατί ένα άτομο είναι παχύσαρκο…

Ναι, μπορεί να είναι κάποιος παχύσαρκος επειδή του αρέσει να τρώει. Είναι δικαίωμά του για το πως θα διαχειριστεί το σώμα του. Υπάρχουν, όμως, δεκάδες άλλες αιτίες παχυσαρκίας, που δεν ελέγχονται τόσο εύκολα. Το φαγητό για ένα παχύσαρκο άτομο είναι ό,τι το τσιγάρο για τον καπνιστή ή ό,τι η ηρωίνη για τον ναρκομανή.

Περιθωριοποίηση και κοινωνικός στιγματισμός.

Ο κοινωνικός στιγματισμός και η περιθωριοποίηση για ένα παχύσαρκο άτομο ξεκινάει από την τρυφερή παιδική του ηλικία.

Από το σχολείο κιόλας, ένα υπέρβαρο παιδί πέφτει πολλές φορές θύμα λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής βίας από τους συμμαθητές του εξαιτίας της εξωτερικής του εμφάνισης. Η λέξη ο «χοντρός» ή η «χοντρή» θα συντροφεύουν το παιδί αυτό σχεδόν σε όλες τις σχολικές τάξεις. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν θα παίζουν μαζί του ή δεν θα το κάνουν παρέα εξαιτίας της εμφάνισής του. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης παιδείας που ξεκινάει πρώτα από τους γονείς των παιδιών.

Θα βιώσει τον ρατσισμό και στην αγορά εργασίας.

Ναι, ένα παχύσαρκο άτομο θα συναντήσει τοίχο, κακία και περιθωριοποίηση εξαιτίας της εξωτερικής εμφάνισης ακόμα και στο δικαίωμα της εργασίας. Γιατί αρκετές θέσεις εργασίας πλέον και ειδικά στις γυναίκες, ένα από τα προσόντα που ζητάνε, είναι η καλή εξωτερική εμφάνιση. Οπότε οι θέσεις περιορίζονται και άτομα απορρίπτονται, όχι επειδή δεν διαθέτουν τα προσόντα που χρειάζεται η εργασία, αλλά λόγω εμφάνισης.

Κοινωνικότητα.

Ένα υπέρβαρο άτομο κάνει πιο δύσκολα φιλίες ή σχέση κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Όχι γιατί το αποφεύγει το ίδιο το άτομο. Κυρίως τον περιθωριοποιούν οι υπόλοιποι. Δυστυχώς, όπως είπαμε, ζούμε στην εποχή της εικόνας. Πολλοί δεν κρίνουν από τον χαρακτήρα τον άνθρωπο, αλλά από την εμφάνιση και την δημοφιλία που έχει. Κοιτάνε να επωφεληθούν από τις φιλίες ή μια σχέση. Να δείχνουν μια ωραία εικόνα.

Σε πολλά οι υπέρβαροι άνθρωποι βιώνουν το σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού. Ακόμα και αν κάποιος ήταν παχύσαρκος και στην πορεία έχασε όλα τα κιλά, το στίγμα του “χοντρού” θα τον κυνηγάει μέσα στην ζωή του.

Σε καμία περίπτωση αυτό το άρθρο δεν αποσκοπεί στο να επιβραβεύσει τον λάθος τρόπο ζωής των παχύσαρκων. Φυσικά καλό θα ήταν ο καθένας μας να φροντίζει τον εαυτό του και το σώμα του για την υγεία του. Αλλά σκοπός είναι να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων σε μια ήσυχη ζωή, χωρίς παραγκωνισμούς και ρατσιστικές συμπεριφορές.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics