Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Σακχαρώδης Διαβήτης, τι είναι.

Σακχαρώδης Διαβήτης. Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

PenΟ Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία ασθένεια του μεταβολισμού ενός οργανισμού. Είναι μία ασθένεια που έχει προσβάλει πάνω από 170.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως και αναμένεται μέσα στις επόμενες 2 δεκαετίες ο αριθμός να διπλασιαστεί. Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης, εμφανίζεται κυρίως στον Δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η παχυσαρκία, που αποτελεί κύρια αιτία, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Είναι η υψηλή περιεκτικότητα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη αποτελεί ίσως το κύριο συστατικό, που παίρνει ο οργανισμός από τα τρόφιμα για να αποκτά το σώμα ενέργεια. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει ο οργανισμός να παράγει μία ουσία που λέγεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ουσία αυτή που βοηθάει τα κύτταρα να απορροφήσουν την γλυκόζη και να την μετατρέψουν σε ενέργεια. Όταν το πάγκρεας όπου παράγει την ινσουλίνη δεν παράγει επαρκή ή και καθόλου ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα χωρίς να μπορούν τα κύτταρα να την απορροφήσουν, με αποτέλεσμα το αίμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Βέβαια μπορεί να μην ευθύνεται ότι ο οργανισμός που δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, αλλά ότι τα κύτταρα έχουν ελαττωμένη ευαισθησία. Όταν συμβαίνει αυτό σε έναν οργανισμό, τότε ένας άνθρωπος έχει Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Διαβήτης χωρίζεται σε 3 κυρίως τύπους:

Τύπος 1.

Είναι  ο τύπος σακχαρώδη διαβήτη, όπου ο ασθενής δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει λόγω της καταστροφής των β-κυττάρων. Προσβάλει κυρίως τα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Το άτομο που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 είναι πλήρως εξαρτώμενο από την χορήγηση ινσουλίνης. Τα άτομα αυτά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης κέτωσης και διαβητικής κετοξέωσης, που είναι επικίνδυνα για την ζωή του ασθενή.

Τύπου 2.

Ο τύπος 2, εμφανίζεται πιο συχνά σε ενήλικες. Κύριος παράγοντας για να εμφανίσει κάποιος Διαβήτη τύπου 2, είναι η παχυσαρκία. Και εδώ παρουσιάζεται ελάττωση της ινσουλίνης που παράγεται ή ελαττωμένη δράση των κυττάρων, αλλά δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή κάποιου. Ο τύπος 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν ο ασθενής αλλάξει τρόπο ζωής και τις διατροφικές του συνήθειες. Ίσως χρειαστεί να πάρει αντιδιαβητικά φάρμακα και ινσουλίνη, μόνο σε περιπτώσεις που τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της κύησης.

Συχνά ο σακχαρώδης διαβήτης, εμφανίζεται στις γυναίκες κατά την κύηση. Ο τύπος αυτός διαβήτη μοιάζει με τον διαβήτη τύπου 2. Συνήθως, ο σακχαρώδης διαβήτης υποχωρεί μετά την γέννηση του μωρού. Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που παρουσίασαν σακχαρώδη διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, θα παρουσιάσει και αργότερα στην ζωή τον διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν και περιπτώσεις βέβαια, που ο διαβήτης κατά την κύηση, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού, γι’ αυτό θέλει προσοχή!

Συμπτώματα και διάγνωση.

Είναι πολύ πιθανόν, κάποιος που ασθενεί από σακχαρώδη διαβήτη να μην παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα ή και να μην του δώσει σημασία. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος με σακχαρώδη διαβήτη είναι:

  • η συχνουρία,
  • η ναυτία ή ο εμετός,
  • η συχνή αίσθηση πείνας,
  • η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης,
  • η απώλεια συνείδησης.

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη γίνεται, με εξέταση ούρων και αιματολογικές εξετάσεις. Εκεί οι γιατροί βλέπουν αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι αυξημένα.

Θεραπεία- αντιμετώπιση!

Σημαντικό ρόλο στην θεραπεία ενός ασθενή, είναι η αλλαγή της διατροφής του. Να ακολουθεί πιστά τη διατροφή που θα του δώσει ο γιατρός και να αλλάξει τον τρόπο ζωής, κυρίως τα άτομα που είναι παχύσαρκα και οι καπνιστές. Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει, να ελέγχουν συνέχεια τις τιμές του σακχάρου και να κάνουν χορήγηση ινσουλίνης όταν χρειάζεται.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν να ασθενήσουν από σακχαρώδη διαβήτη, εάν αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Δυστυχώς, η καθιστική ζωή, η υπέρ-κατανάλωση junk food, το κάπνισμα και η παχυσαρκία μαστίζουν ιδιαίτερα τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να ασθενήσουν από σακχαρώδη διαβήτη, όπως και από άλλες επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή ασθένειες. Αν οι άνθρωποι αποφασίσουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής και διατροφής μπορούν να αποφύγουν να νοσήσουν από πολλές ασθένειες.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου μετά την διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη; Το σχόλιό σου, μπορεί να βοηθήσει κάποιον πάσχοντα που αγνοεί τα συμπτώματα ή και εμάς που δεν νοσούμε, αλλά οφείλουμε να προσέχουμε.

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου κάτω από το άρθρο, είτε στο Nancy’s Blog. Για εμάς η γνώμη σου μετράει!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πληροφορίες: Wikipedia

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα: 7 λόγοι να την επιλέξεις όταν θες να φας γλυκό!

«Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα …

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει καρδιολόγος που να μην έχει συστήσει στους ασθενείς του το περπάτημα είτε για …

Coronasomnia: Ο νέος τύπος αϋπνίας που έφερε μαζί της η πανδημία!

Coronasomnia: Ο νέος τύπος αϋπνίας που έφερε μαζί της η πανδημία!

Στο μικροσκόπιο των ειδικών η «coronasomnia», ο φαύλος κύκλος ανησυχίας και αϋπνίας που κλέβει τον …

Όταν παλεύεις με μια ασθένεια, είσαι εσύ κι αυτή, άσε τους άλλους απ' έξω...

Όταν παλεύεις με μια ασθένεια, είσαι εσύ κι αυτή, άσε τους άλλους απ’ έξω…

Όταν περνάς κάποια δυσκολία στη ζωή σου, χίλιοι άνθρωποι να σου πουν «όλα θα πάνε …