Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Πάτρα η τρίτη μεγαλύτερη πόλη.

Πάτρα: Η όμορφη «Αρχόντισσα» της Πελοποννήσου.

PenΗ Πάτρα είναι παραθαλάσσια πόλη και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 167.446 κατοίκους και είναι πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και είναι το οικονομικο κέντρο της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Η Πάτρα ήταν μια πόλη η οποία είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή, λόγω της σταφίδας, ιδιαίτερα το 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου.

Η Πάτρα είναι μία σύγχρονη και όμορφη πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Οι επιλογές είναι πολλές για όλα τα γούστα, οι αποστάσεις σχετικά μικρές και το σίγουρο είναι πως είναι μια πόλη που δεν θα χαθείς.

Το κέντρο της Πάτρας.

Αν επισκεφτείς την Πάτρα, σίγουρα θα βρεθείς στο κέντρο.

Εξάλλου εκεί χτυπάει ο παλμός της πόλης. Σημείο αναφοράς και συνάντησης είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας η Πλατεία Γεωργίου Α΄. Στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ θα δεις το Θέατρο Απόλλων. Το Θέατρο Απόλλων κατασκευάστηκε το 1872 από τον Ερνέστο Τσίλλερ και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Στο κέντρο θα δεις αρκετά νεοκλασσικά κτίρια άλλα διατηρημένα και άλλα εγκατελειμμένα. Αυτά αποτελούσαν αρχοντικά και δείχνει τον πλούτο που είχε κάποτε η πόλη.

Μετά μπορείς να απολαύσεις την βόλτα σου στους πεζόδρομους της Πάτρας.

Οι πεζόδρομοι είναι η Ρήγα Φεραίου, η Αγίου Νικολάου, η Γεροκωστοπούλου, η Παντανάσσης και η Ηφαίστου.Η Ρήγα Φεραίου είναι ο μεγαλύτερος πεζόδρομος και συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο. Ο πεζόδρομος της Ηφαίστου έχει ακμάσει τα τελευταία χρόνια. Κλάμπ, κρασάδικα, μπαρ όλα μαζεμένα σε ένα μικρό γραφικό πεζόδρομο που θυμίζει την Πλάκα της Αθήνας. Στο τελος του πεζόδρομου της Αγίου Νικολάου προς την θάλασσα θα βρεις την πλατεία Τριών Συμμάχων με το ηλιακό ρολόι.

Το σπίτι του Κωστή Παλαμά.

Στην Κορίνθου 241, 3 τετράγωνα μόλις από την Πλατεία Γεωργίου Α΄ βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς. Το σπίτι ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2017 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίς κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Μέσα υπάρχει έκθεση για την ιστορία του σπιτιού και χειρόγραφα εγγράφα του Κωστή Παλαμά.

Οι σκάλες της πόλης.

Οι σκάλες της Πάτρας συνδέουν την Άνω Πόλη με το κέντρο. Αυτές είναι οι Σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου και της Πατρέως. Τα σκαλιά στην Αγίου Νικολάου είναι τα πιο πολλά και τα πιο γνωστά. Έχει 193 σκαλοπάτια τα οποία οδηγούν στην Άνω Πόλη και το Κάστρο. Στο τέρμα τους μπορείς να απολαύσεις την θέα μερικής άποψης της πόλης.

Το Κάστρο και η Άνω Πόλη.

Το Κάστρο είναι ένα βυζαντινό φρούριο που κατασκευάστηκε το 551 μ.Χ από τον Ιουστινιανό. Είναι καλοδιατηρημένο και έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης. Στο εσωτερικό του γίνονται εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικά. Η πανοραμική θέα της Πόλης από τους προμαχώνες θα σας μαγέψει.

Η Άνω Πόλη βρίσκεται περιμετρικά γύρω από το Κάστρο.

Αποτελεί την παλιά πόλη της Πάτρας. Είναι μια γραφική περιοχή, που όταν περιτριγυρίζεις στα στενά νιώθεις το πως ζούσαν στην Πάτρα τους προηγούμενους αιώνες, αλλά και πόσο κοσμοπολίτικη πόλη ήταν. Στην Άνω Πόλη θα δεις το Ρωμαϊκό Ωδείο που κατασκευάστηκε το 160 π.Χ. Ο χώρος χρησιμοποιείται σήμερα για διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Επίσης λίγο πιο πάνω βρίσκεται και το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο ένα όμορφο νεοκλασσικό κτήριο. Μέχρι και το 1973 αποτελούσε το μόνο νοσοκομείο της Πάτρας. Πλέον είναι Πολιτιστικό Πολύκεντρο.

Παραλιακά μέρη.

Αν έχει καλή μέρα, μια βόλτα παραλιακά της Πάτρας είναι ότι πρέπει για να ηρεμήσεις και να ξεφύγεις από την βοή της πόλης.

Ο Φάρος.

Ο Φάρος βρίσκεται στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα δίπλα στην Ιχθυόσκαλα Πατρών. Κατασκευάστηκε το 1999 και πλέον λειτουργεί ως καφετέρια. Ο Φάρος είναι πιστό αντίγραφο του παλαιού Φάρου που βρισκόταν στον μόλο της Αγίου Νικολάου και κατεδαφίστηκε το 1972. Ο Φάρος αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά καθώς διαθέτει παιδική χαρά και άλλες δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά, αλλά και δίπλα είναι το πάρκο όπου κάποιος μπορεί να περπατήσει ή να αθληθεί.

Μόλος Αγίου Νικολάου.

Ο μόλος  βρίσκεται στο παλιό λιμάνι. Αν και θα μπορούσε να ήταν απλά ένα μέρος όπου έρχονται και φεύγουν πλοία, για την Πάτρα είναι ένα μέρος να ξεφύγεις. Το μέρος έχει να διηγηθεί πολλά. Έρωτες, τσακωμούς, φιλίες και όλα αυτά με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Μαρίνα Πάτρας.

Η μαρίνα της Πάτρας είναι το μέρος όπου συγκεντρώνεται η νεολαία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά μήκος της υπάρχουν καταστήματα εστίασης, όπου μπορείς να κάτσεις και να απολαύσεις τον καφέ σου, το ποτό σου ή το φαγητό σου δίπλα στη θάλασσα.

Παραλιακά θα δεις και πολλές παλιές βιοτεχνίες, αποθήκες και παλιά εργοστάσια, όπως είναι οι αποθήκες του Μπάρρυ στο παλιό λιμάνι, το εργοστάσιο του Λαδόπουλου, η Πειραϊκή Πατραϊκή και άλλα. Είναι εκεί για να θυμίζουν τις περιόδους όπου η Πάτρα γνώρισε μεγάλη ακμή.

Αχάϊα Κλάους.

Ο Πύργος της Αχάϊα Κλάους βρίσκεται στην Μαυρομανδήλα Πατρών, στην βάση του λόφου Ομπλού. Αποτελεί το πρώτο ελληνικό οινοποιείο και κατασκευάστηκε από τον Γουσταύο Κλάους το 1861. Η Αχάϊα Κλάους παράγει ακόμα και σήμερα μερικά από τα καλύτερα κρασιά, με πιο γνωστό την Μαυροδάφνη. Μπορείς να επισκεφτείς τον χώρο, να μάθεις την ιστορία του, να ξεναγηθείς και να δοκιμάσεις τη μεγάλη ποικιλία κρασιών.

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», είναι ένα μοναδικό στολίδι που η κατασκευή του άρχισε το 1998 και ολοκληρώθηκε τον Αυγουστο του 2004. Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα που αποτελείται από 4 πυλώνες. Η γέφυρα συνδέει την Πελοπόννησο με την ηπειρωτική Δυτική Ελλάδα. Το συνολικό της μήκος φτάνει τα 2.883 μέτρα. Η γέφυρα πήρε το όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη, καθώς αποτελούσε δικό του όραμα. Η όψη της είναι μαγευτική, τόσο από μακριά όσο και όταν την διασχίζεις. Είχε μαγέψει ακόμα και τους αστροναύτες της NASA, που την είδαν από το διαστημικό σταθμό και την φωτογράφισαν. Εκτός από τη χρήση μεταφορικού μέσου, μπορεί κανείς να περπατήσει την γέφυρα δωρεάν.

Πατρινό Καρναβάλι.

Αν υπάρχει μία περίοδος που η Πάτρα έχει την τιμητική της και πρέπει να την επισκεφτείς είναι στις απόκριες. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι το παλαιότερο και το καλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Το Πατρινό Καρναβάλι μετράει 190 περίπου χρόνια ιστορίας. Η έναρξή του γίνεται στα μέσα του Ιανουαρίου με μια μεγάλη γιορτή που στήνεται στην Πλατεία Γεωργίου, όπου ο Δήμαρχος ανακοινώνει την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού και χιλιάδες καρναβαλιστές γλεντάνε μέχρι το πρωί. Μετά ακολουθούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως τα Μπουρμπούλια και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού κ.α.

Το καρναβάλι ολοκληρώνεται με τις 2 παρελάσεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο των αποκριών. Το Σάββατο είναι η νυχτερινή ποδαράτη και την Κυριακή η Μεγάλη Παρέλαση. Εκεί τα φανταστικά άρματα μαζί με δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό ξεχύνονται στους δρόμους και χορεύουν σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Μετά το τέλος της 2ης παρέλασης ακολουθεί η τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού στο μόλο της Αγίου Νικολάου, εκεί όπου καίγεται ο Βασιλιάς Καρνάβαλος υπό τον ήχο καρναβαλικών τραγουδιών και εκατοντάδες πυροτεχνήματα να φωτίζουν το Πατρινό ουρανό.

Είναι ένα διήμερο ξέφρενης διασκέδασης όπου κάθε στενό της πόλης είναι κατακλυσμένο από κόσμο και μουσική. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να την ζήσει ο καθένας.

Άγιος Ανδρέας.

Ο Άγιος Ανδρέας είναι το σύμβολο της πόλης. Είναι ένας εμβληματικός και όμορφος ναός βυζαντινού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1908, αλλά ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1974. Δίπλα υπάρχει ο παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέα. Στον ναό βρίσκεται η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα του μαθητή του Χριστού, καθώς και ο Σταυρός σε σχήμα «Χ», όπου σταυρώθηκε. Γι αυτό το λόγο αποτελεί ένα απο τα πιο σημαντικά μέρη προσκυνήματος για τον χριστιανισμό από όλο τον κόσμο.

Ο ναός του Αγίου Ανδρέα με ύψος 46 μέτρα είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας (όχι δεν είναι ο Άγιος Παντελεήμονας της Αθήνας) και το ψηλότερο κτήριο της Πάτρας. Ο πανέμορφος κεντρικός τρούλος ξεχωρίζει από πολλά σημεία της πόλης.

Νεό Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Φυσικά αν βρεθείτε στην Πάτρα αξίζει να επισκεφτείτε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Βρίσκεται στην Εθνική οδό Πατρών-Αθηνών και στεγάζεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο κτήριο. Μέσα υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής και Ρωμαϊκής περιόδου.

Φοιτητούπολη.

Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας αποτελούν από τα μεγαλύτερα της χώρας. Πάνω από 40.000 φοιτητές σπουδάζουν στην Πάτρα. Οι φοιτητές ανεβάζουν τον ρυθμό της πόλης καθώς είναι νέα άτομα και ταυτόχρονα για την πόλη αποτελούν έναν από τους κύριους οικονομικούς της πόρους. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί φοιτητές είχαν στο μηχανογραφικό τους την Πάτρα ως πρώτη επιλογή. Είναι μία πόλη που δεν έχει τις αποστάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, περπατιέται εύκολα και έχει ό,τι ζητήσεις.

Η αλήθεια είναι πως έχει και άλλα πολλά να δεις και να θαυμάσεις στην πόλη της Πάτρας που δεν χωράνε μέσα σε ένα μόνο άρθρο. Έχει δυστυχώς και τα κακά μιας μεγαλούπολης, αλλά έχει και ομορφιές που θα σε κάνουν να την ερωτευτείς.

Είναι μία πόλη που για να δεις την μαγεία της πρέπει να την ζήσεις και να την εξερευνήσεις.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πληροφορίες & φωτογραφίες: Wikipedia

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Το ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου το γνωρίζαμε, ωστόσο τα …

Στ. Κάλαχαν: Επιβίωσε 76 ημέρες στον ωκεανό- Συγκλονιστική ιστορία

Κάλαχαν: Επιβίωσε μετά από 76 ημέρες στον ωκεανό – Συγκλονιστική ιστορία

Ο Στήβεν Κάλαχαν είναι ένας σπουδαίος ναυπηγός, που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αμέτρητα σκάφη και …

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Η μόδα αλλάζει, οι προτιμήσεις μας το ίδιο, οπότε μένουν οι παρακάτω διαχρονικές ιδέες για …

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας που κατέληξε σε αιματοχυσία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η …