Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Η Ινδονησία ζει ξανά τον εφιάλτη.

14 χρόνια μετά η Ινδονησία ζει ξανά τον εφιάλτη του τσουνάμι.

PenΉταν 26 Δεκεμβρίου του 2004, όταν ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη χτύπησε την Ινδονησία. Η ένταση του σεισμού ήταν 9,1 ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός έμελλε να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές. Όχι από τον ίδιο τον σεισμό, αλλά από το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η τραγική ειρωνεία; Τέσσερις μέρες πριν συμπληρωθούν 14  χρόνια από την καταστροφή του 2004, η Ινδονησία ζει ξανά τον εφιάλτη. Αυτή τη φορά η αιτία δεν ήταν ο σεισμός, αλλά η έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Κύματα 20 μέτρων “έπνιξαν” τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα.

Μέτα από την έκρηξη του Κρακατόα, δημιουργήθηκε τσουνάμι εξαιτίας υποθαλάσσιας κατολίσθησης. Τα κύματα έπληξαν με σφοδρότητα τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα. Ως αποτέλεσμα του τσουνάμι που έπληξε τις περιοχές είναι ως ώρας, 429 νεκροί, 1500 τραυματίες 154 αγνοούμενοι και χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Το τσουνάμι του 2004.

Ήταν 7.58 το πρωί όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Τίποτα δεν προμήνυε τι θα συμβεί. Πολλές περιοχές της Ινδονησίας ήταν κατακλυσμένες από τουρίστες, που αποφάσισαν να κάνουν Χριστούγεννα στις παραλίες των νησιών. Ξαφνικά η γη άρχισε να σείεται. Ο σεισμός έντασης 9,1 ρίχτερ ελευθέρωσε ενέργεια, ίσης με 550 εκατομμύρια ατομικές βόμβες.

Δέκα λεπτά μετά από το σεισμό και αφού όλοι προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι έγινε και αν είναι καλά, η θάλασσα άρχισε να τραβιέται προς τα πίσω. Ο χειρότερος εφιάλτης μόλις έπαιρνε μορφή. Το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την ενέργεια που ελευθέρωσε ο σεισμός, χτύπησε 14 χώρες. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκε η Σρι Λάνκα και η Ινδονησία. Ο συνολικός τραγικός απολογισμός ήταν 230.000 νεκροί. 

Ολόκληρες πόλεις εξαφανίστηκαν, πλοία βγήκαν στην στεριά στην κυριολεξία, τεράστιες εκτάσεις γης καλύφθηκαν από νερό.

Οι άσχημες μνήμες επανέρχονται.

Αν και η αιτία της πρόκλησης τσουνάμι αλλά και το μέγεθος της καταστροφής δεν είναι της ίδιας κλίμακας με του 2004, οι άσχημες μνήμες επανέρχονται στην Ινδονησία. Λίγες μέρες πριν αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του τσουνάμι του 2004, η φύση τους έδειξε πως ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ. Και το κακό είναι ότι πάλι πιάστηκαν απροετοίμαστοι.

Το 2004 γιατί δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και σήμερα το 2018 λόγω λάθος εκτίμησης των αρχών. Οι αρχές εκτίμησαν πως θα σημειωθούν μόνο μερικά πλημμυρικά φαινόμενα και υποβάθμισαν τον κίνδυνο. Έτσι το τσουνάμι χτύπησε βρίσκοντας τον κόσμο απροετοίμαστο και χαλαρό όπως τότε.

Η φύση δυστυχώς δεν κάνει διακρίσεις και δεν συγχωρεί παραλείψεις και λάθη και το έχει δείξει πολλές φορές. Πρέπει τα κράτη και οι άνθρωποι να είναι σε συνεχή ετοιμότητα και κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές και να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …