Τρίτη , 5 Ιουλίου 2022
Αρχική / Κοινωνικά / Είναι Χριστούγεννα: Είμαστε έτοιμοι να τα γιορτάσουμε;
γιορτή

Είναι Χριστούγεννα: Είμαστε έτοιμοι να τα γιορτάσουμε;

PenΑντί να αναφερθώ στα γεγονότα της γέννησης του Χριστού και τα πνευματικά νοήματα της μεγάλης αυτής γιορτής, θεώρησα καλό να θέσω σε όλους μας δύο καίρια ερωτήματα. Έχουν σχέση με το εάν γνωρίζουμε το πραγματικό νόημα και μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων.

Ας αναλογιστούμε αυτά τα ερωτήματα…

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι, πώς θα εορτάσουμε τα Χριστούγεννα; Αυτό έχει να κάνει με την ετοιμασία που κάνουμε στο σπίτι μας που δεν είναι άλλο από την προετοιμασία της οικογένεια μας. Όμως για να ετοιμαστούμε πραγματικά για τη γιορτή των Χριστουγέννων, πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας και να απαντήσουμε σε ένα δεύτερο ερώτημα «τι είναι για εμάς τα Χριστούγεννα». Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα   κάνουμε την ανάλογη προετοιμασία.

Γνωρίζουν άραγε τα παιδιά, τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

Πρώτα απ’όλα αν ρωτήσουμε τα παιδιά τι είναι γι αυτά τα Χριστούγεννα, οι περισσότερες απαντήσεις θα είναι για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Άλλα θα μιλήσουν για τα παιχνίδια, κάποια άλλα για τα δώρα που περιμένουν. Ενώ ελάχιστα για το πραγματικό νόημα της εορτής των Χριστουγέννων.

Είναι βέβαιο ότι το φταίξιμο δεν είναι των παιδιών αλλά της οικογένειας που μεγαλώνει αυτά τα παιδιά. Διότι τους καλλιεργεί μόνο το υλικό μέρος της γιορτής και όχι ότι ο Θεός ήρθε ανάμεσα μας για να νικήσει τον θάνατο και να μας αγιάσει.

Αλήθεια αν ρωτήσετε τους μεγάλους τι απαντήσεις θα πάρετε;

Μήπως ότι είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση και καλό φαγητό, ή για διασκέδαση εκδρομές και ταξίδια; Είναι μήπως λίγες οι φορές που χτυπούν το πρωί χαρμόσυνα οι καμπάνες και πηγαίνοντας στον Ναό για την μεγαλοπρεπή λειτουργιά των Χριστουγέννων, συναντάμε ανθρώπους που επιστρέφουν από νυκτερινή διασκέδαση με την οποία νομίζουν ότι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα;

Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να συναντηθούν με τον Χριστό; Που αντί να έχουν προετοιμαστεί πνευματικά ώστε να βάλουν την ημέρα των Χριστουγέννων μέσα τους το Χριστό, αυτοί βάζουν τα διάφορα ποτά και ότι άλλο προκύψει. Άρα ο πολύς κόσμος δεν μπορεί να γιορτάσει και να νιώσει την πραγματική χαρά των Χριστουγέννων. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα έχει συνδυάσει όλα με το φαγοπότι, τον ύπνο, την διασκέδαση και την καλοπέραση γενικότερα.

Μακάρι να εισπράξουμε το βαθύτερο μήνυμα!

Βλέπετε ότι οι γιορτές επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, σαν να μας λένε:

«Πάρε και εσύ την ευκαιρία και την πρωτοβουλία να δεχθείς τον νεογέννητο Χριστό και στο εξής να πορευτείς μαζί με την οικογένειά σου που είναι κατ οίκον Εκκλησία, προσέχοντας να την οικοδομήσεις και να τη θωράκισης πνευματικά. Ώστε να μην καταρρεύσει με το πρώτο κούνημα.»

Αδελφοί μου δεν παρέθεσα εδώ τα γνωστά περί εθίμων, τα οποία γνωρίζει ο κόσμος απ’έξω και ανακατωτά. Αλλά την άγνοια που έχουμε οι περισσότεροι για τα βαθιά μηνύματα που έχει η γιορτή των Χριστουγέννων. Είμαστε δε. αδικαιολόγητοι στην εποχή που όλα μπορούμε να τα πληροφορηθούμε με το πάτημα ενός κουμπιού. Εμείς να μη μπορούμε να δώσουμε απάντηση στα δύο ερωτήματα που έθεσα στην αρχή.

Σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε, χρόνια πολλά και Χριστιανικά!

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog @nancysblogspot

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …