Υλικά:
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
2 αυγά
Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη (125 γρ.)
Λίγο βιτάμ ή μαργαρίνη για το ταψί
Ζάχαρη άχνη, κανέλα, ή καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Αφού ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το βούτυρο/βιτάμ και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίζει να πήζει λίγο η κρέμα.
Στην συνέχεια, κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά η κρέμα. Στο μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με τις βανίλιες.
Αφού περάσουν τα 5 λεπτά ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα.Έπειτα ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα μέχρι να πήξει.
Έπειτα, βουτυρώνουμε ένα ταψί μέτριο ή αν τη θέλουμε πιο παχιά την γαλατόπιτα την βάζουμε σε μικρό ταψί. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και επιλέγουμε πώς θα την κάνουμε.
Σαν μπουγάτσα:
Την ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της (περίπου 40 λεπτά) και αφού κρυώσει την κόβουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καραμελωμένη:
Την πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και κανέλα και την ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της (περίπου 40 λεπτά) για να λιώσει η καστανή ζάχαρη.
Μικρά μυστικά!
Εάν δεν θέλετε ζάχαρη άχνη, κανέλα ή καραμελωμένη επιφάνεια μπορείτε να ρίξετε από πάνω κάποιο σιρόπι της επιλογής σας. Για παράδειγμα, σοκολάτα, βύσσινο, ή ακόμη και μέλι… Αυτοσχεδιάστε!
Όπως και να την φτιάξετε είναι πεντανόστιμη.
Καλή σας απόλαυση!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου