Κυριακή , Μάρτιος 24 2019
Αρχική / Συνταγές / Γαλακτομπούρεκο: Η πιο γλυκιά αμαρτία των αποκριών!
galaktompoyreko

Γαλακτομπούρεκο: Η πιο γλυκιά αμαρτία των αποκριών!

PenΑπόκριες χωρίς γαλακτομπούρεκο δεν γίνονται. Απολαύστε τέλειο γαλακτομπούρεκο με βελούδινη, αφράτη κρέμα και κριτσανιστό και σωστά σιροπιασμένο φύλλο.

Υλικά:

Για την κρέμα:

4 φλυτζάνια φρέσκο γάλα
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ βούτυρο
4 αυγά
3/4 φλυτζανιού βούτυρο λιωμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι:

2 φλυτζάνια ζάχαρη
1,5 φλυτζάνι νερό
Λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι
Κανέλα

Εκτέλεση:

Αρχικά, λιώνουμε τα 3/4 φλυτζανιού βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί το μείγμα. Στην συνέχεια, ρίχνουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Τότε αποσύρουμε από την φωτιά το μείγμα και προσθέτουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο.

Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η κρέμα και προσθέτουμε τα αυγά τα οποία τα έχουμε χτυπήσει με σύρμα. Ανακατεύουμε γρήγορα την κρέμα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα βουτυρώνοντας τα με ένα πινέλο.

Έπειτα απλώνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Στην συνέχεια, απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα βουτυρώνοντας τα. Γυρνάμε με μια σπάτουλα τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και χαράζουμε την επιφάνεια. Ραντίζουμε με λίγο νερό για να μη μας σηκωθούν τα φύλλα στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Για το σιρόπι ρίχνουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε με κουτάλα το καυτό σιρόπι στο κρύο γαλακτομπούρεκο και το αφήνουμε να το τραβήξει. Αφού τραβήξει το σιρόπι το κόβουμε σε κομμάτια.

Το μυστικό για τέλειο γαλακτομπούρεκο:

βουτυρώνουμε πάντα με λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, δεν παραβράζουμε την κρέμα γιατί θα ψηθεί στο φούρνο. Επίσης, ψήνουμε καλά το γαλακτομπούρεκο για να απορροφήσει σωστά το σιρόπι.

Καλή σας απόλαυση και Καλή Σαρακοστή!

 

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Λίτσα Μπράχου

Λίτσα Μπράχου
Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

mpiskota

Φτιάξτε νόστιμα και οικονομικά σπιτικά μπισκότα με κακάο!

Φτιάξτε πεντανόστιμα μπισκότα με κακάο με λίγα και οικονομικά υλικά και συνοδέψτε γλυκά τον καφέ …