Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
DOG

Η πηγή της αισιοδοξίας μου είναι φυσικά ο σκύλος μου!

PenΌλα τα ζώα που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας ως κατοικίδια συμβολίζουν κάτι. Ο συμβολισμός ενός σκύλου είναι ιερός, καθώς προσδιορίζει πίστη, φιλία και αφοσίωση. Γι’ αυτό άλλωστε ο σκύλος παραμένει πάντα στην καρδιά ενός ανθρώπου ως ο καλύτερος φίλος του.

Τι μπορεί, λοιπόν, να μας προσφέρει ένας σκύλος;

1. Ασφάλεια.

Πάντα χρειάζεται ένας φύλακας. Ο σκύλος όταν επιλεχτεί, αμέσως μετά λαμβάνει τον ρόλο του φύλακα, ή ακόμα και του σωματοφύλακα. Άρα, οποιοσδήποτε προσπαθήσει να εισβάλλει στο σπίτι σου ή να σου κάνει κακό… απλά δεν θα τα καταφέρει!

2. Υποστήριξη.

Άμα είσαι στα κάτω σου, άφησε τον σκύλο σου να σε διασκεδάσει και να σε καταλάβει. Ίσως τότε νιώσεις καλύτερα και ξεχάσεις ό,τι σου χαλάει την διάθεση.

3. Φιλία, συντροφιά και αφοσίωση!

Νιώθεις ότι είσαι μόνος σε αυτή την ζωή; Όχι πια.

FILIA

Έχεις πλέον την επιλογή να στηριχτείς σε κάποιον. Όλοι οι σκύλοι είναι φιλικοί και αφοσιώνουν όλο τον χρόνο τους σε εμάς, αν είμαστε φιλικοί και εμείς με αυτούς βέβαια. Πιο συγκεκριμένα, όταν τους επιλέγουμε να ζήσουν μαζί μας, γίνονται οι καλύτεροι και πιο πιστοί φίλοι. Έτσι δεν νιώθουμε ποτέ μόνοι και έχουμε την συντροφιά του πιστού συνοδοιπόρου μας που μας ακολουθεί πιστά, μοιράζεται και μας αφήνει τις πιο γλυκές αναμνήσεις…

4. Διαπερνά τα εμπόδια, τους εχθρούς και τους κινδύνους.

Ένα σκυλί πάντα έχει την διαίσθηση του κινδύνου. Έχουν μια ικανότητα μέσω της μυρωδιάς τους που τους κάνει να διαισθάνονται και να ανιχνεύουν το οτιδήποτε καλό ή κακό γύρω μας. Πρώτο και βασικό παράδειγμα τους ανθρώπους.

Όμως, επειδή «διαβάζουν» τους ανθρώπους και έχουν έντονα την διαίσθηση για κάτι πριν πραγματοποιηθεί, αυτό δεν τους δίνει πάντα την δυνατότητα να μεταδίδουν με επιτυχία τα μηνύματα στο αφεντικό τους. Γι’ αυτό και συνήθως γίνεται κατανοητό και λαμβάνεται μέσω της επίφοβης, ή απειλητικής συμπεριφοράς των σκυλιών προς αυτόν. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ένα σκυλί μπορεί και μεταδίδει το μήνυμα στο αφεντικό του, όπως για παράδειγμα ότι κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεται θα τον αφήσει έκθετο ή ακόμα και θα τον προδώσει.

5. Ευαισθητοποίηση και κοινωνικοποίηση.

Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά άλλωστε ότι, όταν έχουμε αναλάβει να διαχειριστούμε ένα σκυλί που ζει μαζί μας γίνεται μέλος της οικογένειας. Μαθαίνεις να ζεις και να συμβιβάζεσαι με κάτι διαφορετικό. Ένας σκύλος είναι σαν άνθρωπος. Όπως θα φροντίζαμε να μεγαλώσουμε ένα μικρό παιδί έτσι θα φροντίσουμε και ένα μικρό κουτάβι, με την διαφορά ότι τον ρόλο του σχολείου θα τον έχουμε εμείς.

Άλλωστε και οι μητέρες των μικρών κουταβιών έχουν την ίδια συμπεριφορά με μια πραγματική μητέρα. Όμως, η διαφορά ενός κουταβιού και ενός πραγματικού μωρού περιλαμβάνει μια πιο γρήγορη διαδικασία από ό,τι η αντίστοιχη για τον άνθρωπο, από μωρό να γίνεται έφηβος και μετά ενήλικος. Οπότε καταλήγουμε στο γεγονός ότι, αν και διαφέρουν σε αυτό θα μεγαλώσουν με τις ίδιες αξίες, ιδανικά και συμπεριφορές σαν ένα ακόμα παιδί.

Επομένως, αν συγκρίνουμε εικόνες συμπεριφοράς κουταβιών και μωρών, θα καταλάβουμε ότι το παιδί βρίσκεται στην ίδια φάση ανάπτυξης. Με τον ίδιο τρόπο το κουτάβι και το παιδί μαθαίνει το σωστό και το λάθος. Άρα, αυτό μας δημιουργεί μια μεγάλη ανησυχία και ευθύνη. Εδώ να πούμε ότι φυσικά και θα ευαισθητοποιηθούμε όχι μόνο για το δικό μας σκυλί- «παιδί», αλλά και για ένα που έχει έλλειψη αγάπης ή που περιφέρεται σε κακή κατάσταση. 

Η Επαφή με τον κόσμο και το ενδιαφέρον σου γι’ αυτόν είναι κάτι
απαραίτητο…

Είναι συνηθισμένο στους περισσότερους ανθρώπους να σκέφτονται καθημερινά μόνο τα προβλήματα της δικής τους καθημερινότητας. Όταν έρχεσαι σε επαφή, όμως, με κάποιον που συμβαδίζει με το δρόμο σου κάνοντας το ίδιο πράγμα με εσένα, συνειδητοποιήσεις πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος και πόσο ενδιαφέρον.

Έτσι ένα σκυλί μπορεί να σε κάνει να δεις πέραν από τον εαυτό σου και τότε πραγματικά γαληνεύει η ψυχή σου…

6. Καθαρή συνείδηση, αποδοχή και διαλογισμός.

Στα μάτια του σκύλου μας είμαστε οι καλύτεροι άνθρωποι του κόσμου, αλλά στην πραγματικότητα τι είμαστε; Σίγουρα όλοι κρύβουμε ένα θετικό ξεχωριστό στοιχείο που το έχει εντοπίσει ο σκύλος μας και το αποδέχεται.

Ένα σκυλί πάντα αποδέχεται το αφεντικό όπως ακριβώς είναι, με τα καλά του και τα άσχημά του. Αυτό θα πρέπει να είναι η αφορμή να το βγάζουμε προς τα έξω. Εκτός αυτού, ένας άνθρωπος αφού επιλέγει να γίνει καλός, πρέπει να μην μεταδίδει οτιδήποτε κακό… σωστά;

Ακόμα και αν το κάνει σίγουρα συγχωρείται όταν θα το διηγηθεί ανοιχτά στο σκύλο του και αυτός θα τον κοιτάξει με αυτό το βλέμμα που τον αντικρίζει από την αρχή της γνωριμίας τους.

Πως μπορεί ένα ζώο να σε κατηγορήσει;

To μόνο που μπορεί να σε κάνει είναι καλύτερο άνθρωπο, με το να σου απορροφήσει όλες τις τύψεις. Ένα σκυλί καταλαβαίνει περισσότερα για εμάς, από ότι εμείς για τον εαυτό μας. Κάθε φορά που μας περιβάλλει ένα έντονο κακό, ή καλό συναίσθημα και θέλουμε να το βγάλουμε προς τα έξω χωρίς να το καταλαβαίνουμε επικοινωνούμε μαζί του, αφού βρίσκεται στο περιβάλλον μας.

Έτσι βρίσκει σε εμάς μια ειλικρινή- αυθεντική καρδιά, η οποία κάποια στιγμή χαλαρώνει επειδή γίνεται αποδεκτή και βρίσκεται σε αρμονία.

Πόσοι άλλωστε μέσα από έρευνες έχουν αποδειχθεί καλύτεροι άνθρωποι στην ζωή τους μετά την απόκτηση ενός σκύλου;

DOG

Ένα σκυλί μπορεί να μην σε κάνει σωματικά δυνατό επειδή έχει πολλές ανάγκες, αλλά ψυχικά σε κάνει σίγουρα!

Είναι το μεγαλείο της ψυχής σου, η δύναμη της ψυχής σου και ο φύλακας άγγελός σου!

Όταν δεν μπορείς να παραιτηθείς γίνεσαι αποδεκτός και ό,τι δεν μπορείς να ελέγξεις, δεν θα πρέπει να σε αφορά. Όπως για παράδειγμα το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, αλλά τι σκέφτεται ο σκύλος σου… Μόλις διαλογιστείς θα το αποδεχθείς και θα κάνεις ένα βήμα προς την ηρεμία. Πράγματι αποτελεί μια δραστηριότητα που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

7. Επαφή με τη φύση και ελπίδες για να χαμογελάς!

Η φυσική σου θέση είναι στη φύση, όταν ζεις με έναν σκύλο. Η ανάγκη του σκύλου να βγει έξω βόλτα, αλλά και να παίζει μαζί σου γίνεται και δική σου. Όπως και μια εκδρομή μακριά από την πόλη μαζί του μπορεί να σου αποβάλλει όλη την αρνητική ενέργεια. Ξαναγίνεσαι αυτό το παιδί που μεγάλωσε παίζοντας εκεί…

8. Να ζεις την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία.

Ένα μεγάλο άγχος πάντα είναι να μην προλάβεις να ζήσεις όλα αυτά που θες με εκείνους που αγαπάς και όχι μόνο. Πόσο μάλλον αν έχεις σκύλο ξέρεις ότι αυτό είναι λίγο καταδικασμένο λόγω της μικρής διάρκειας ζωής του. Όταν ξέρεις ότι ένα μεγάλο ταξίδι θα τελειώσει, αλλάζεις πιο πολύ την ροή των πραγμάτων και για τους δύο. Η ανησυχία για κάτι που έγινε στο παρελθόν, ή για κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον σταματάει να σε τρομάζει. Γεμίζεις το παρόν με αξέχαστες στιγμές που θα σε συντροφεύουν για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Αυτά όπως μπορούμε να καταλάβουμε είναι τα σπουδαία μαθήματα ζωής από ένα σκύλο. Έτσι, τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, ηρεμούμε και γαληνεύουμε…

BOOK

Αν θες και εσύ κάτι στη ζωή σου που να σε γεμίζει με αισιοδοξία, τότε σίγουρα χρειάζεσαι ένα τετράποδο φίλο – ένα σκύλο!

 

 

Σύνταξη: Μαριάννα Οικονόμου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Μαριάννα Οικονόμου

Οι ονειροπόλοι ποτέ δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Η παιδικότητα είναι τόσο σπάνια που δεν προδίδεται, αλλά ούτε σε εγκαταλείπει. Μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς για να θυμίζει σε όλους την μικρή αθωότητα που κρύβουν μέσα τους. Αν είχα μια ευχή σε όλη την διάρκεια της ζωής μου, θα επέλεγα όλοι να ξαναγινόντουσαν μια μέρα παιδιά.

Δείτε Επίσης

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …