Οι νέοι συνεχίζουν και φεύγουν.

Η μεγάλη πληγή της φυγής των νέων μεγαλώνει αντί να επουλώνεται.

PenΗ μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό είναι μια πληγή για την χώρα μας που δεν λέει να κλείσει. Πάνω από 400.000 νέοι έχουν φύγει από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Τι κι αν θεωρητικά έχουμε βγει από τα μνημόνια, τι κι αν (θεωρητικά πάλι) η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει, στην καθημερινή ζωή δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Η ανεργία συνεχίζει να ταλανίζει τους νέους. Οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν είναι ελάχιστες και οι περισσότερες ζητάνε προυπηρεσία χρόνων. Οι μισθοί δεν φτάνουν για να χτίσεις τη δική σου ζωή.

Το χειρότερο από όλα είναι πως μόνο το 10% από όσους έχουν φύγει σκέφτονται να γυρίσουν στο άμεσο μέλλον πίσω στην Ελλάδα.

Το ποσοστό αυτό δείχνει πως οι νέοι που έχουν φύγει, δεν αισιοδοξούν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα στην Ελλάδα για να τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν. Επίσης δείχνει πως στο εξωτερικό έχουν εδραιωθεί και έχουν βρει τη ζωή που τους αξίζει. Έχουν βρει όλα αυτά που τους επιτρέπει να έχουν μια άνετη ζωή, με αντάλλαγμα τις γνώσεις τους.

Το κράτος συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να κρατήσει το “βαρύ πυροβολικό” στην Ελλάδα.

Πέραν από μερικές μεμονωμένες ενέργειες εταιριών που έχουν γίνει για να σταματήσει η φυγή των νέων. Δεν γίνεται τίποτα άλλο ουσιαστικό ώστε η Ελλάδα να κρατήσει τους επιστήμονες στην χώρα τους και να τους εκμεταλλευθεί κατάλληλα.

Η Ελλάδα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε κοινωνικο-πολιτική και οικονομική κρίση. Οι νέοι το βλέπουν αυτό όσο και αν οι πολιτικοί θέλουν να το παρουσιάζουν αλλιώς. Βλέπουν πως δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτούς εδώ και αποφασίζουν να φύγουν. Ακόμα και σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που παίρνουν το αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή.

Το μεγαλύτερο πλήγμα για την χώρα στην κρίση είναι η φυγή τους.

Φυσικά και είναι πολλά τα μεγάλα πλήγματα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα τα 10 τελευταία χρόνια. Όμως, με το brain drainη χώρα χάνει και κάθε ευκαιρία να επανακάμψει. Χάνει τους νέους, χάνει καινοτόμες ιδέες, χάνει την ανάπτυξη.

Οι νέοι είναι αυτοί που θα βάλουν ξανά στο παιχνίδι την χώρα μας. Σε αυτούς στηρίζεται το μέλλον και όσο το κύμα φυγής εντείνεται, τόσο η ανάπτυξη θα μοιάζει μακρινή και άπιαστη.

Είμαστε 10 χρόνια στο ίδιο έργο θεατές κι αντί να λάβουμε δράση για να σταματήσει, επιλέγουμε την απάθεια και τις αλληλοκατηγορίες.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Like us onFacebook & Follow us on Instagram

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics