image

Μελ Γκίμπσον: Οι καλύτερες στιγμές του Οσκαρικού ηθοποιού

PenΜε αφορμή τις δύο πρόσφατες συμμετοχές του Μελ Γκιμπσόν σε ταινίες της μεγάλης οθόνης: «Τα δύο πρόσωπα του νόμου» και «Ο καθηγητής και ο τρελός», είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τις καλύτερες ταινίες και τις διακρίσεις του Οσκαρικού ηθοποιού… και όχι μόνο!

Πηγή: goldderby.com

Μελ Γκίμπσον: The Professor.. & the.. MadMax

Ο Μελ Κόλμ- Σίλε Τζέραρντ Γκίμπσον γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1956 στη Νέα Υόρκη και μετακόμισε με τους γονείς του στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όταν ήταν 12 ετών. Αργότερα, σπούδασε ηθοποιϊα στο Αυστραλιανό Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης.

Έγινε γνωστός με τις σειρές ταινιών Μαντ Μαξ (1979, 1981,1985) και Φονικό Όπλο (1987, 1989, 1992, 1998).

Το Μαντ Μαξ σε σκηνοθεσία του Μίλερ και παραγωγή του Κένεντι, μεταφέρει τους θεατές σε ένα κοντινό αλλά δυστοπικό μέλλον. Εκεί οι νόμοι της κοινωνίας διαλύονται και οι αυτοκινητόδρομοι μετατρέπονται σε πεδία μαχών ανάμεσα σε συμμορίες μοτοσικλετιστών και αστυνομικούς.

Λίγο αργότερα ο Μελ Γκίμπσον επανέρχεται σαν «Φονικό Όπλο» και μέσα από τέσσερα αστυνομικά φίλμ στα οποία υποδύεται έναν αστυνομικό προσφέρει στο κοινό δράση, χιούμορ και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μόνο μια καλή ταινία αυτού του είδους μπορεί.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το «Τεκίλα Σανράιζ» του 1988 όπου ο Μελ Γκίμπσον πρωταγωνιστεί με τη Μισέλ Πφάιφερ και τον Κερτ Ράσελ στην αστυνομική – δραματική ταινία του Ρόμπερτ Τάουνι.

Ακολούθησαν:

  •  «Άμλετ», το 1993.
  •  «Νέος για Πάντα».
  •  «Μάβερικ» το 1994.
  • «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες» το 2000.

Σημαντικός σταθμός της καριέρας του είναι και «Οι καλοκαιρινές μου διακοπές», όπου υποδύεται έναν Αμερικανό ληστή που προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα καταλήγει σε μια μεξικανική φυλακή, στην οποία πρέπει να μάθει να επιβιώνει.

Η φιλμογραφία του μεγάλη, καθώς συνεχίζει την καλλιτεχνική του πορεία μέχρι και σήμερα, μόνο με μικρές παύσεις.

Ο Μελ Γκίμπσον ηθοποιός ή σκηνοθέτης;

Το 1993, ο Μελ Γκίμπσον κάνει το ντεμπούτο του στην σκηνοθεσία με την ταινία «Ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο». Δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει με μια επική πολεμική ταινία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, στην οποία εξιστορεί τη ζωή ενός Σκωτσέζου πολεμιστή του Γουίλιαμ Γουάλας.

Το «Braveheart» προτάθηκε για δέκα Όσκαρ εκ των οποίων απέσπασε τα πέντε. Μεταξύ αυτών, ήταν της: «Καλύτερης Ταινίας» και της «Καλύτερης Σκηνοθεσίας».

Το 2004, ο ηθοποιός επανέρχεται στην σκηνοθεσία με «Τα Πάθη του Χριστού». Η ταινία γυρίστηκε στην Ιταλία και βασισμένη σε θρησκευτικά κείμενα, περιγράφει τις τελευταίες ώρες της ζωής του Χριστού. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε «ακραία» και «αποπροσανατολιστική».

Δύο χρόνια αργότερα, στο «Apocalypto», ο Γκίμπσον πέρα από την σκηνοθεσία αναλαμβάνει και την παραγωγή. Η ταινία μας μεταφέρει στο 1511 και προσπαθεί να ερμηνεύσει τον κόσμο και την καταστροφή της φυλής των Μάγια, διαπλέκοντας βέβαια και μυθοπλαστικά στοιχεία.

Το 2016 ο Αμερικανός ηθοποιός κάνει την τελευταία του μέχρι στιγμής, σκηνοθετική εμφάνιση με το φιλμ «Αντιρρησίας Συνείδησης», στο οποίο σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Ντέσμοντ Ντος, ενός εθελοντή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ήταν ο πρώτος (άοπλος) που τιμήθηκε με το «Μετάλλιο της Τιμής», αφού αρνήθηκε να κρατήσει όπλο λόγω της βαθιάς χριστιανικής του πεποίθησης. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έλαβε θετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

 

Σύνταξη: Αγαθή Σταθοπούλου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγή Πληροφοριών: www.imdb.com

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Αγαθή Σταθοπούλου

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics