Τετάρτη , 5 Οκτωβρίου 2022

Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ με ξεκάθαρο μήνυμα καταδικάζει τις Τουρκικές ενέργειες

PenΜία μέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής όπου οι  28 της Ε.Ε. καλωσόρισαν την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της τουρκικής πρόκλησης της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει για πρώτη φορά ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει τις ανάλογες αυστηρές κυρώσεις.» 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ετοιμάζει να προβεί η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε η ίδια πριν από λίγες μέρες.

Τι δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ως προς τις κυρώσεις που θα έχει η γείτονα χώρα σε περίπτωση  που δεν σταματήσει να παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, «τα μέτρα αυτά μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα.» 

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, ότι «μια τέτοια ξεκάθαρη απόφαση, που συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν είχε παρθεί ποτέ, ούτε στην περίοδο μετά το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, όταν η ΕΕ θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες.

Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην ΕΕ και στο διεθνές πλαίσιο».

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …