Παρασκευή , 22 Ιανουαρίου 2021
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Συμβουλές για μια ομαλή προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό
ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

Συμβουλές για μια ομαλή προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό

PenΟι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν κι εσύ ως μανούλα σκέφτεσαι ότι σε λίγες μέρες το παιδάκι σου θα σε αποχωριστεί για πρώτη φορά, αφού η ώρα για να πάει στο πρώτο του σχολείο, τον παιδικό σταθμό έφτασε. Δες εδώ πως θα κάνεις τη προσαρμογή του πιο εύκολη.

Πώς νιώθεις εσύ;

Τα συναισθήματα σου ανάμεικτα. Από τη μια χαίρεσαι που το παιδί σου μεγαλώνει και θα αρχίσει να μαθαίνει νέα πράγματα και από την άλλη αγχώνεσαι και σκέφτεσαι πως θα προσαρμοστεί σε αυτό το νέο του ξεκίνημα, αν θα του αρέσει, αν θα μπορέσει να σε αποχωριστεί και άλλα πολλά ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό σου.

Γιατί είναι καλό που το παιδί θα πάει σχολείο;

Ο παιδικός σταθμός είναι μια νέα αρχή τόσο για σένα μανούλα όσο και για το μικρό σου αγγελούδι. Για εσένα γιατί  τις ώρες που θα είναι στον παιδικό  θα πρέπει να βρεις τον τρόπο για να τις αξιοποιήσεις. Για το παιδί σου γιατί θα μπει σε μια καινούργια καθημερινότητα μέσα στην οποία θα αποκτήσει νέες γνώσεις και θα κοινωνικοποιηθεί.

Ένα βασικό στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσετε είναι αυτό της προετοιμασίας.

Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια κουβέντα ανάμεσα σε σένα και το παιδί ώστε να του εξηγήσεις ότι θα πάει σχολείο, σε ένα μεγάλο σπίτι με αυλή κι εκεί θα έχει την ευκαιρία να παίζει με άλλα παιδιά της ηλικίας του και να μάθει καινούργια πράγματα μαζί με μια καλή δασκάλα.Θα μένει για λίγο εκεί χωρίς εσάς και μετά εσείς θα πηγαίνετε να το παίρνετε. Mε ηρεμία και θετική διάθεση να γίνει η κουβεντούλα σας, ώστε να νιώσει και εκείνο ήρεμο και χαρούμενο. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφτείτε παρέα ένα βιβλιοπωλείο για να διαλέξετε μια ωραία τσάντα και ένα παγουρίνο.

Δες γιατί είναι σημαντικό το στάδιο της προετοιμασίας

Η προετοιμασία είναι απαραίτητη καθώς βοηθά το παιδί να διαχειριστεί μια νέα κατάσταση. Η συζήτηση που είχατε κάνει μπορεί να επαναληφθεί και άλλες φορές και καλό θα είναι θα ρωτήσετε το παιδί σας πως νιώθει για όσα του έχετε πει ώστε να εκφράσει τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του. Αυτό θα δώσει τη ευκαιρία στο παιδί να σκεφτεί όσα έχετε πει και να σας κάνει ερωτήσεις και από τη μεριά του. Να είσαι έτοιμη να απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θα σου κάνει και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταλάβει ότι έχεις αγχωθεί.  Είναι απαραίτητο το παιδί να νιώσει από πριν ότι θα πάει σε ένα μέρος που θα περνά καλά. Ακόμη κι αν το παιδί λέει λίγες λέξεις ή δε μιλά καθόλου προσπαθήστε να καταλάβατε πως νιώθει από τον τρόπο που αντιδρά κάθε φορά που φέρνετε τη συζήτηση στον παιδικό σταθμό.

Τι να κάνεις εσύ για να νιώσεις σίγουρη πως το παιδί σου θα έχει μια ομαλή προσαρμογή;

Μπορείς να απευθυνθείς όσες φορές χρειάζεται στην υπεύθυνη του παιδικού σταθμού για να της εκφράσεις ότι σε προβληματίζει. Έτσι θα μπορέσεις να δημιουργήσεις μια πολύ καλή σχέση μαζί της. Ζήτησε της αν είναι εύκολο να γνωρίσεις και τη δασκάλα του τμήματος στο οποίο θα ενταχθεί το παιδί σου. Έτσι θα νιώσεις ασφάλεια και το δικό σου άγχος θα εξαφανιστεί ή θα μειωθεί αρκετά. Να γνωρίζεις ότι η προσαρμογή όλων των παιδιών θα γίνει μέρα με τη μέρα και οι ώρες όπου θα μένει το παιδί στον σταθμό θα αυξάνονται σταδιακά. Επίσης, μπορείς να απευθυνθείς σε άλλες μαμάδες που γνωρίζεις που έχουν μεγαλύτερα παιδιά. Είναι σημαντικό να σου δώσουν συμβουλές για το πως μπορείς να χειριστείς την κατάσταση.

Η μέρα επιτέλους που θα περάσει την πόρτα του παιδικού σταθμού έφτασε.

Ξυπνήστε το παιδί περίπου μια ώρα πριν την ώρα που θα πρέπει να βρίσκεται στο σχολείο. Έπειτα, ετοιμάστε του το αγαπημένο του πρωινό. Στη συνέχεια φορέστε τα αγαπημένα του ρούχα και ξεκινήστε για το σταθμό. Στη διαδρομή υπενθυμίστε του ότι βγει να τον πάρει η δασκάλα του και πως σύντομα θα είστε εκεί για το πάρετε. Όταν φτάσετε στην πόρτα, πριν χτυπήσετε το κουδούνι δώστε του ένα φιλί. Πείτε του πόσο το αγαπάτε και πως χαίρεστε πολύ που μεγάλωσε και θα πάει σχολείο. Όταν τον πάρει η δασκάλα του μπορεί να πάει με χαρά. Ίσως, όμως, να αρχίσει να κλαίει, παρά τα όσα έχετε κάνει ως τώρα.

Ποια η δική σου στάση μετά την πρώτη μέρα;

Σε κάθε περίπτωση εσείς να είστε χαμογελαστή και μέρα με τη μέρα θα δείτε το παιδί σας να αλλάζει προς το καλύτερο. Είναι ο πρώτος αποχωρισμός σε ένα ξένο περιβάλλον με νέα πρόσωπα είναι λογική ακόμη και η δυσκολία στην προσαρμογή. Ωστόσο εσύ ξέρεις ότι έκανες ότι καλύτερο που μπορούσες ως τώρα για να γίνει η προσαρμογή του όσο γίνεται καλύτερα. Εσύ θα συνεχίσεις να προσπαθείς και να του υπενθυμίζεις κάθε φορά πως το υπεραγαπάς και θα είσαι πάντα εκεί να το παίρνεις.

Τι να κάνεις αν ο αποχωρισμός του παιδιού από εσάς συνεχίζει να  είναι δύσκολος;

Θα μπορούσες να ζητήσεις από την υπεύθυνη του σχολείου να μπεις μέσα για λίγα λεπτά. Αυτό θα κάνει το παιδί να ηρεμήσει, καθώς θα έχει ένα άτομο που μαζί του νιώθει ασφάλεια. Επίσης θα  μπορούσες να βρεις μια μαμά από ένα παιδάκι του τμήματος και να της ζητήσεις να βγείτε μια βόλτα με τα παιδιά σας. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα αποκτήσει ένα φίλο και θα πηγαίνει με μεγαλύτερη χαρά στο σταθμό. Και αν δεν το έχεις αφήσει ως τώρα στο σπίτι της γιαγιάς, ίσως τώρα είναι η ώρα.

Καλή σχολική χρονιά!

 

Σύνταξη και Επιμέλεια : Πέπη Ζέικου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Πέπη Ζέικου

Πέπη Ζέικου
Είμαι η Πέπη Ζέικου. Είμαι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Ιωαννίνων και φοιτήτρια της Φιλολογίας. Αγαπώ πολύ τα βιβλία, τη λογοτεχνία και μου αρέσει να εκφράζω τις απόψεις μου γραπτώς. Στόχος μου είναι να μεταδώσω στους μαθητές μου την αγάπη μου για την Ελληνική γλώσσα και την ιστορία μας.

Δείτε Επίσης

Καραντίνα: Μαμάδες σε απόγνωση στο σπίτι και μαμάδες που έχασαν τα παιδιά τους και θα ήθελαν να τα είχαν στο σπίτι!

Πολλές μανούλες καθημερινά διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να βρουν την ησυχία τους επειδή τα παιδιά …

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όλοι ξέρουμε πως μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών είναι οι χειροτεχνίες! Λίγο οι …

Μπαμπά μου θα είσαι πάντα ο βασιλιάς μου και εγώ η πριγκίπισσα σου!

Μπαμπά μου θα είσαι πάντα ο βασιλιάς μου και εγώ η πριγκίπισσα σου!

Ο μπαμπάς στη ζωή ενός παιδιού παίζει το ίδιο σημαντικό ρόλο με τη μαμά! Πολλοί …

Εργαζόμενη μητέρα 4 παιδιών απαντά στο πως τα προλαβαίνει όλα!

Εργαζόμενη μητέρα 4 παιδιών απαντά στο πως τα προλαβαίνει όλα!

Έχετε σκεφτεί ποτέ σας ποιες είναι οι πιο κοινές ερωτήσεις που σας κάνει κάποιος; Εξαιρείται …