Παιδικά σνακ!
Τυροπιτάκια και λουκανοπιτάκια με αφράτη ζύμη
Υλικά:
2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι 2%
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κ.γ. αλάτι
1 πακέτο λουκανικάκια
100 γρ. φέτα
100 γρ. ανθότυρο
1 αυγό
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ τα γιαούρτια και το ηλιέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και έπειτα το αλεύρι σταδιακά. Στην αρχή ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και στην συνέχεια με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια μαλακή- εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι. Θα το δούμε ζυμώνοντας.
Για τη γέμιση με τυρί:
Τρίβουμε το ανθότυρο και τη φέτα με τα χέρια ή τα πατάμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια ρίχνουμε το ασπράδι από το αυγό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (τον κρόκο θα τον κρατήσουμε για να αλείψουμε τα πιτάκια!)
Στην συνέχεια παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης (δεν χρειάζεται να την ανοίξουμε με πλάστη, γιατί είναι πολύ μαλακή) τα ανοίγουμε με την παλάμη μας, βάζουμε τη γέμιση είτε τα λουκανικάκια είτε του τυριού, τα κλείνουμε και τα ρολάρουμε. Έπειτα δίνουμε σχήμα στα πιτάκια μας. Μισοφέγγαρο για τα τυροπιτάκια και ρολάκια για τα λουκανικοπιτάκια.
Τέλος, τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με το μείγμα κρόκου με ένα πινέλο (σε ένα φλιτζάνι ρίχνουμε τον κρόκο, ελάχιστο κρύο νερό και ανακατεύουμε) και τα ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσουν.
Tips:
- Μπορούμε με την ίδια ζύμη να κάνουμε ατομικές τυρόπιτες ή λουκανικόπιτες.
- Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλη γέμιση πχ. κιμά και τυρί κίτρινο, πιπεριές και φέτα κτλ.
Ατομικά πιτσάκια, το τέλειο παιδικό σνακ για το σχολείο!
Υλικά:
Για την ζύμη θα χρειαστούμε:
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένα
1 κ.σ. αλάτι
2 φλ. χλιαρό γάλα
1 κ.σ. ξύδι
2 πρέζες ζάχαρη
Για τη γέμιση:
Ψιλοκομμένες ντομάτες (4 περίπου) ή μια συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισό κ.γ. ρίγανη
Αλάτι
Μισό κιλό τριμμένα τυριά στον χοντρό τρίφτη που λιώνουν (πχ. γκούντα)
10 φέτες γαλοπούλα
Πιπεριές πράσινες ή κόκκινες
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το γάλα, το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο/μαργαρίνη. Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα (όσο «σηκώσει» η ζύμη) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί (τα υλικά αφορούν πίτσα στο μέγεθος ταψιού του φούρνου) και απλώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη να καλύψει όλο το ταψί. Μπορούμε να λαδώσουμε τα δάχτυλά μας για να την απλώσουμε πιο εύκολα.
Για τη σάλτσα θα ανακατέψουμε τις ντομάτες ή τη συσκευασία τριμμένης ντομάτας με το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το αλάτι και θα απλώσουμε το μείγμα αυτό πάνω στη ζύμη. Έπειτα, απλώνουμε στη σάλτσα πάνω τις φέτες γαλοπούλας, μετά το τριμμένο τυρί και μετά τις κομμένες πιπεριές.
Ψήνουμε την πίτσα στους 200° στην τελευταία σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθεί η ζύμη από κάτω. Εάν θέλουμε να την καταψύξουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκια μιας χρήσεως, να μοιράσουμε τη ζύμη σε 3 ή 4 ταψάκια, να τη χαράξουμε ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι, να μην την ψήσουμε και να τοποθετήσουμε τα ταψάκια στην κατάψυξη. Όποτε χρειαστούμε την βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε απευθείας.
Extra tips!
- Μπορείτε να κάνετε διάφορες παραλλαγές στα υλικά της πίτσας, όπως να βάλετε ζαμπόν αντί για γαλοπούλα, να την κάνετε χωριάτικη με ελιές και φέτα και να προσθέσετε όποιο άλλο υλικό σας αρέσει!
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Μην ξεχάσετε να μας στείλετε τα σχόλιά σας για τα παιδικά σνακ και να μας δώσετε και τα δικά σας tips!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου