Δευτέρα , Οκτώβριος 14 2019
Αρχική / Συνταγές / Σαντιγί: Η επαγγελματική εκδοχή της απευθείας στην κουζίνα σας
Σαντιγί: Η επαγγελματική εκδοχή της απευθείας στην κουζίνα σας

Σαντιγί: Η επαγγελματική εκδοχή της απευθείας στην κουζίνα σας

PenΞέρω ότι μόλις δείτε ότι η πρώτη συνταγή που σας δίνω είναι αυτή, μπορεί να κάνετε καινούργιο συκώτι από τα γέλια. Και όμως η σαντιγί, όσο εύκολη και αν θεωρείται, για να υπάρχει ένα σωστό αποτέλεσμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Επίσης είναι μια παρασκευή την οποία θα χρησιμοποιήσουμε πάρα πολύ στο μέλλον και θα σας παραπέμπω στις μελλοντικές συνταγές σε αυτήν συχνά. Τέλος θα πείτε: “γιατί να κάνω εγώ και να μην πάρω την έτοιμη;”. Πιστέψτε με, δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο δυστυχώς την πάτησα μαθαίνοντας.

 

Ξεκινώντας υπάρχουν τρία είδη σαντιγί:

 

α)Η ζωική

β)Η φυτική και

γ)Ο συνδυασμός των δύο.

 

Και για τα τρία είδη υπάρχουν δύο βήματα για την παρασκευή της σαντιγί: α)τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε (κάδος μίξερ ή μπολ, αυγοδάρτης μίξερ) πρέπει να είναι απολύτως καθαρά, στεγνά και κρύα. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο και β) η κρέμα γάλακτος επίσης πρέπει να έχει μόλις αφαιρεθεί από το ψυγείο. Όταν κάνουμε ζωική, η κρέμα γάλακτος πρέπει να περιέχει μεταξύ 35% – 40% λιπαρά.

 

Ζωική Σαντιγί

 

Υλικά

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 10-80 γρ. άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε την σαντιγί)

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την βανίλια στον κάδο του μίξερ, κι αρχίζουμε να τη χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Αμέσως μόλις αρχίσει να διογκώνεται, προσθέτουμε τη ζάχαρη χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου σχηματίζονται απαλές κορυφές που στέκονται.

Προσοχή: δεν πρέπει να χτυπήσουμε παραπάνω από ότι πρέπει την σαντιγί μας γιατί θα κόψει και θα διαχωριστεί σε κομμάτια βουτύρου και σε υγρό στοιχείο που θα μείνει στον πάτο του κάδου μας. Σε αυτή την περίπτωση δεν σώζεται το μίγμα. Τέλος βάλτε την σαντιγί στο ψυγείο αν δεν την χρησιμοποιήσετε άμεσα, γιατί αν μείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν θα στέκεται πια, θα ρευστοποιηθεί και θα χαλάσει.

 

Φυτική Σαντιγί

Η φυτική κρέμα είναι πιο απλή γιατί δεν χρειάζεται κάτι πρόσθετο όπως ζάχαρη ή βανίλια. Πολλές φυτικές κρέμες εμπορίου έχουν ήδη ζάχαρη και λένε ότι είναι για ζαχαροπλαστική στην συσκευασία. Απλά προσθέτετε την κρέμα στον κάδο του μίξερ και την χτυπάτε έως ότου σφίξει και σταθεί. Προσοχή: η προετοιμασία που ακολουθούμε είναι ακριβώς ίδια όπως προηγουμένως και για τις δύο. Επίσης την τοποθετούμε αφού είναι έτοιμη στο ψυγείο αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα.

 

Το συνδυασμό δεν θα τον αναλύσω καθώς είναι κάτι που είδα για μια φορά στη σχολή και δεν το ξαναείδα από τότε. Επίσης, την σαντιγί μπορούμε να την χρωματίσουμε και να την αρωματίσουμε όπως θέλουμε. Τέλος, να σας συμβουλεύσω ότι η κρέμα καλό είναι να καταναλώνεται φρέσκια γιατί χάνει την υφή της όσο περνάει η ώρα για αυτό και την ετοιμάζουμε τελευταία.

 

Καλή σας επιτυχία!!!

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Μακρής

Επιμέλεια: Αγάπη Αγγέλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Παναγιώτης Μακρής

Παναγιώτης Μακρής
Ονομάζομαι Παναγιώτης Μακρής και ζω στον Πειραιά. Από μικρός, αντί να παίζω με τα ξαδέρφια μου, πήγαινα στην κουζίνα με την γιαγιά μου και βοηθούσα. Πάντα με συνέπαιρναν οι μυρωδιές, ιδίως αυτές που είχαν την δυνατότητα να δημιουργήσουν αναμνήσεις. Για αυτό και οι σπουδές μου στο ΤΕΙ Πειραιά, γρήγορα έχασαν την μαγεία τους και την θέση τους πήραν οι σπουδές μου στην ζαχαροπλαστική. Στο Νews4u.gr και στο Νancy’s Βlog, θα σας οδηγήσω στην κουζίνα μου και στις δικές μου αγαπημένες αναμνήσεις, που τόσο μου αρέσει να μοιράζομαι. Καλή σας απόλαυση!

Δείτε Επίσης

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστό παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ (φωτογραφία από newsbeast.gr)

Η συνταγή της ημέρας: Λαχταριστό παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ

Παραδοσιακή συνταγή για ένα λαχταριστό παστίτσιο, με αφράτη μπεσαμέλ. Το πιο νόστιμο παστίτσιο που έχετε …