Υλικά για τα brownies:
• 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 150 γρ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
• 270 γρ. καστανή ζάχαρη
• 200 γρ. αλεύρι μαλακό
• 4 αυγά
• 100 γρ. καρύδια ή φουντούκια
Για την σάλτσα φράουλας:
• 250 γρ. φράουλες
• 150 γρ. ζάχαρη
• 25 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
• μία κουταλιά του γλυκού ρούμι ή βότκα
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε, αφού έχουμε αφήσει το βούτυρο ή την μαργαρίνη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κόβουμε την σοκολάτα και το βούτυρο σε κομματάκια και τα βάζουμε μαζί σε μπεν μαρί να λιώσουν. Παίρνουμε το μίξερ χειρός ή το κανονικό μίξερ με σύρμα και αφρατεύουμε τα αυγά με την ζάχαρη πολύ καλά. Αν δεν έχουμε τίποτα από αυτά, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Βγάζουμε την λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο από το μπεν μαρί και την προσθέτουμε στο μείγμα αυγών ζάχαρης, ανακατεύοντας απαλά με το σύρμα χειρός. Είναι σημαντικό να μην κάνουμε απότομες και δυνατές κινήσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να φύγει ο αέρας από το αφρατεμένο μείγμα αβγών και το μείγμα να «κάτσει.»
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σεμιζάρουμε ένα ταψί – δηλαδή το περνάμε με βούτυρο και αλεύρι- και φροντίζουμε να βγάλουμε το περίσσιο αλεύρι από το σκεύος. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ρίχνουμε διάσπαρτα τα καρύδια ή τα φουντούκια. Έπειτα, ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά περίπου.
Tips!
- Η σάλτσα φράουλας θα έχει ένα ελαφρύ σιροπάκι, αν θέλετε να το τραβήξουν τα brownies, θα ετοιμάσετε την σάλτσα φράουλας όσο ψήνονται τα brownies και θα την ρίξετε στο ζεστό γλυκό.
- Αν θέλετε να είναι σαν γαρνίρισμα από πάνω, ξεκινήστε να φτιάχνετε την σάλτσα αφού είναι έτοιμα τα brownies. Η διαδικασία πρέπει να γίνει αφού τα βγάλετε από τον φούρνο να κρυώσουν γιατί, αν παραμείνουν ζεστά θα τραβήξει το λίγο σιρόπι.
Για την σάλτσα:
Αφού καθαρίσουμε τις φράουλες και τις κόψουμε στη μέση, τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με την ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. Μόλις η φράουλα έχει βγάλει κάποια υγρά και η ζάχαρη σιροπιάσει, τότε είναι έτοιμο.
- Αν το θέλουμε λίγο πιο πηχτό, με μικρότερα κομμάτια φράουλας, αφήνουμε να βράσει λίγο παραπάνω.
Αποσύρουμε από την φωτιά , ρίχνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Τέλος, ρίχνουμε το ρούμι ή την βότκα και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε η σάλτσα να είναι τελείως ρευστή περνάμε με ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ.
Σερβίρετε ανάλογα την δική σας προτίμηση.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Σύνταξη: Παναγιώτης Μακρής
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Τζαμάνου