Τετάρτη , Νοέμβριος 13 2019
Αρχική / Συνταγές / Crumble μεθυσμένου μήλου με καβουρδισμένα αμύγδαλα – Εύκολο γλυκάκι της τελευταίας στιγμής
Crumble μεθυσμένου μήλου με καβουρδισμένα αμύγδαλα - Εύκολο γλυκάκι της τελευταίας στιγμής

Crumble μεθυσμένου μήλου με καβουρδισμένα αμύγδαλα – Εύκολο γλυκάκι της τελευταίας στιγμής

Pen Το κραμπλ μήλου, είναι ένα εύκολο γλυκό με καταγωγή από την Αγγλία. Η ιστορία του μας πηγαίνει πολύ πίσω. Εφευρέθηκε, ώστε να αντικατασταθεί η μηλόπιτα, με μία απλούστερη συνταγή. Είναι ένα γλυκό που αν δεν έχετε δοκιμάσει, αξίζει να δοκιμάσετε. Θα γλυτώσετε χρόνο και θα κερδίσετε γεύση!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

150 γρ. Αγελαδινό Βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη

200 γρ. Αλεύρι ζαχ/κής ( μαλακό)

150 γρ. Ζάχαρη

1 γρ. βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΗΛΟΥ:

1 kg Μήλα

200 γρ. κρασί κόκκινο ( Ξηρό)

60 γρ. ζάχαρη

1 στικ κανέλας

1 αστεροειδή γλυκάνισο

80-100 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα ( ωμά)

10 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε με την ζύμη.  Δυστυχώς, αυτή η ζύμη θα σας παιδέψει, καθώς θέλει ζύμωμα στο χέρι. Για αρχή, κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη μαζί με την ζάχαρη, και τα πλάθουμε με το χέρι μέχρι να αφρατέψουμε το βούτυρο. (Πρέπει να πάρει ένα ελαφρώς ανοιχτότερο χρώμα).

Ρίχνουμε την βανίλια μας, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο- λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται λίγο παραπάνω αλεύρι η ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτουμε. Αυτό εξαρτάται από την λιπαρή ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε.  Πλάθουμε την ζύμη και μόλις σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει, είναι έτοιμο.

Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο, εως ότου να χρησιμοποιηθεί. Εάν θέλουμε πιο σφιχτό την ζύμη μας, την τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Για το μείγμα μήλου, ξεκινάμε ως εξής:

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια επίσης φωτιά και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς. Όταν δούμε πως είναι έτοιμα, αφαιρούμε το σκεύος από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυβάκια- όχι πολύ μικρά- και τα ρίχνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στα αμύγδαλα.

Ξαναβάζουμε το σκεύος στην φωτιά  για 15′ και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε ανα διαστήματα ώστε να μην κολλήσει το μείγμα.

Αφού τα 15΄περάσουν, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα μήλου σε πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C , στον αέρα. Παίρνουμε την ζύμη μας και την θρυμματίζουμε με το χέρι, απο πάνω ή αν είναι αρκετά παγωμένη, μπορούμε να την τρίψουμε με τον τρίφτη μας.

Ψήνουμε για 30΄ στον φούρνο.

*TIPS

  • Με την ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και άλλα γλυκά που έχουν ζυμάρι. Απλά, πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένη γιατί, ζεσταίνεται και χαλάει η σύσταση της. Η ζύμη αυτή γενικά, είναι δύσκολο να ανοιχτεί με πλάστη και να μεταχειρίζεται για ώρα.
  • Μπορείτε να την αποθηκεύσετε για μια βδομάδα στην κατάψυξη αν περισσέψει.
  • Αν δεν θέλετε να έχει το κρασί και να είναι πιο ελαφρύ το γλυκό, προσθέστε την αντίστοιχη ποσότητα σε νερό. Αν το κάνετε αυτό και μετά τα 15΄είναι πολύ υγρό το μείγμα, διαλύστε 10 γρ. νισεστέ σε 10 γρ. νερό. Το ρίχνουμε στο μείγμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

Συντάκτης: Παναγιώτης Μακρής

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Τζαμάνου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Παναγιώτης Μακρής

Παναγιώτης Μακρής
Ονομάζομαι Παναγιώτης Μακρής και ζω στον Πειραιά. Από μικρός, αντί να παίζω με τα ξαδέρφια μου, πήγαινα στην κουζίνα με την γιαγιά μου και βοηθούσα. Πάντα με συνέπαιρναν οι μυρωδιές, ιδίως αυτές που είχαν την δυνατότητα να δημιουργήσουν αναμνήσεις. Για αυτό και οι σπουδές μου στο ΤΕΙ Πειραιά, γρήγορα έχασαν την μαγεία τους και την θέση τους πήραν οι σπουδές μου στην ζαχαροπλαστική. Στο Νews4u.gr και στο Νancy’s Βlog, θα σας οδηγήσω στην κουζίνα μου και στις δικές μου αγαπημένες αναμνήσεις, που τόσο μου αρέσει να μοιράζομαι. Καλή σας απόλαυση!

Δείτε Επίσης

Θρεπτικά μπισκότα με ταχίνι για όλες τις ώρες για παιδιά και μεγάλους

Αυτά τα θρεπτικά μπισκότα με ταχίνι είναι για όλες τις ώρες που νιώθουμε μια λιγούρα …