Σάββατο , 8 Αυγούστου 2020
Αρχική / Κοινωνικά / Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να φοράνε χοντρά μπουφάν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου
Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να φοράνε χοντρά μπουφάν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να φοράνε χοντρά μπουφάν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου

Pen Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Οδικής Ασφάλειας (NHTSA), 3 στα 4 παιδιά δεν είναι ασφαλή, όσο θα έπρεπε τουλάχιστον, μέσα στο αυτοκίνητο και δεν είναι τοποθετημένα σωστά στο κάθισμά τους κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την πιθανότητα θανάτου.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

  1. Χρησιμοποιούμε λάθος μέγεθος καθίσματος σε λάθος ηλικία για το παιδί. Θυμηθείτε πως όταν επιλέγουμε κάθισμα αυτοκινήτου για το παιδί δεν μετράει μόνο η ηλικία του αλλά και το βάρος του.
  2. Στρέφουμε πολύ νωρίς το κάθισμα του παιδιού προς την κατεύθυνση κίνησης του αυτοκινήτου. Οι παιδίατροι εξηγούν πως το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να είναι στραμμένο «ανάποδα» (δηλαδή το σώμα του παιδιού να είναι σε αντίθετη φορά από την κατεύθυνση κίνησης του αυτοκινήτου) τουλάχιστον μέχρι να φτάσει το παιδί δύο ετών. Μόνο έτσι εξασφαλίζουμε -όσο είναι δυνατό- πως δεν θα χτυπήσει το παιδί τον αυχένα του σε ένα πιθανό μικροτρακάρισμα. (Καλό είναι να κοιτάξετε τις προδιαγραφές του καθίσματος που αγοράσατε γιατί αναγράφει για πόσα κιλά είναι φτιαγμένο). Θυμηθείτε αυτό: Σε μια σύγκρουση με μέτρια ταχύτητα το βάρος του παιδιού πολλαπλασιάζεται κατά 30 φορές, δηλαδή ένα παιδί 3 χρόνων αποκτά βάρος σύγκρουσης περίπου 500 κιλά! Αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν είναι ποτέ ασφαλές στην αγκαλιά μας, ούτε χωρίς ζώνη στα καθίσματα του αυτοκινήτου.
  3. Τα παιδικά καθίσματα απαγορεύεται να τοποθετούνται στο κάθισμα του συνοδηγού εάν δεν υπάρχει διακόπτης απενεργοποίησης του αερόσακου συνοδηγού.
  4. Βγάζουμε πολύ νωρίς τα παιδιά από το κάθισμα και τα αφήνουμε στα αυτοκίνητο μόνο με τη ζώνη ασφαλείας. Το βάρος του και το ύψος του παιδιού είναι πολύ σημαντικές παράμετροι που θα πρέπει να ελέγξουμε πριν αφαιρέσουμε το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Θα βρείτε τι ισχύει για το αυτοκίνητό σας στο ειδικό βιβλιαράκι που το συνοδεύει.
  5. Ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε μια ζώνη σταθεροποίησης (top tether) που στερεώνεται στο οπίσθιο μέρος του πίσω καθίσματος ή στο πορτ μπαγκάζ. Στα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα υπάρχουν ειδικές υποδοχές για το παιδικό κάθισμα που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση ατυχήματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από τον Ιανουάριο του 2011 όλα τα νέα οχήματα υποχρεούνται να διαθέτουν ειδικά άγκιστρα για το παιδικό κάθισμα.
  6. Για να μεταφέρουμε το νήπιο στο booster, το κάθισμα ανύψωσης, θα πρέπει η ζώνη ασφαλείας να περνά από το άνω μέρος των μηρών και όχι από την κοιλιά τους, ενώ το σωστό σημείο για το διαγώνιο τμήμα της είναι να περνά από το μέσο του ώμου του παιδιού.
  7. Χρησιμοποιούμε μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα. Το παιδικό κάθισμα που έχει εμπλακεί σε ατύχημα, ακόμη και μικρό, μπορεί να έχει φθορές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά που να μειώνουν την ασφάλειά του.

Και κάτι πιο συγκεκριμένο που συμβαίνει συχνά την περίοδο που διανύουμε – δηλαδή τον χειμώνα .

Έχετε αναρωτηθεί αν είναι ασφαλές να το δένετε στο καρεκλάκι ενώ εκείνο φοράει χειμωνιάτικο μπουφάν;

Οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς το ύφασμα του μπουφάν είναι αρκετά χοντρό, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά δένετε με τη ζώνη ασφαλείας όχι το παιδί σας αλλά το μπουφάν του… Με το χοντρό μπουφάν, το κεφάλι και οι ώμοι είναι λιγότερο προστατευμένοι και αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας δεν είναι επαρκώς προστατευμένο.

Μάλιστα το παιδί ενοχλείται από την κουκούλα του μπουφάν και ειδικά αν αποκοιμηθεί – κάτι που συμβαίνει συχνά στο αυτοκίνητο – το κεφάλι του θα γύρει πολύ περισσότερο προς τα μπροστά, πράγμα επικίνδυνο, ιδιαίτερα για τα μωρά.

Σε περίπτωση ατυχήματος, τα πράγματα είναι αρκετά επικίνδυνα, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Εξαιρετικά χρήσιμο είναι και αυτό:

Πηγή: themamagers.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Γονεϊκή Aποδοχή: Μία βασική προϋπόθεση της αγάπης

Γονεϊκή Aποδοχή: Μία βασική προϋπόθεση της αγάπης

«Τα παιδιά σας δεν είναι παιδιά σας, είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας …