Τετάρτη , Μάι 12 2021
Αρχική / Αφιερώματα / Ιστορία του ρολογιού: Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν;
Τι γνωρίζετε για την ιστορία του ρολογιού;

Ιστορία του ρολογιού: Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν;

Pen

Προσωπικά αγαπώ τα ρολόγια. Όλων των ειδών. Χειρός, τοίχου, ψηφιακά, αναλογικά και φυσικά τα smartwatch. Πότε, όμως, ξεκίνησαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα ρολόγια; Ποια είναι η ιστορία του ρολογιού;

Ηλιακά ρολόγια

Τα ηλιακά ρολόγια ήταν οι πρώτες προσπάθειες εύρεσης του χρόνου. Μία κάθετη ράβδος έριχνε την σκιά της σε μία επιφάνεια που είχε χωριστεί σε ίσα τμήματα και δίπλα σε κάθε μια γραμμή αναφερόταν η ώρα. Τα ηλιακά ρολόγια ήταν αρκετά διαδεδομένα από το 3500 π.Χ..

Υδραυλικά ρολόγια

Τα πρώτα ελληνικά ρολόγια δούλευαν με νερό. Ήταν τα υδραυλικά ρολόγια. Χρησιμοποιούνταν για αρκετά χρόνια και βοήθησαν στις τηλεπικοινωνίες. Τα υδραυλικά ρολόγια λειτουργούσαν με σταθερή πίεση του νερού σε ειδικά διαμορφωμένα δοχεία. Το σημαντικό ήταν η κατασκευή των στομίων απ’ όπου έρεε το νερό.

Κλεψύδρες

Από τις απλούστερες μορφές χρονομέτρων ήταν οι κλεψύδρες που λειτουργούσαν είτε με άμμο είτε με νερό. Η χωρητικότητά τους και η διάμετρος της οπής που επικοινωνούσαν τα δύο δοχεία καθόριζε τον χρόνο.

Σύγχρονα Ρολόγια

Το 1500 στην Γερμανία κατασκευάζετε το πρώτο μηχανικό κουρδιστό ρολόι τσέπης και στα 1700 περίπου ένας ωρολογοποιός ανακάλυψε ότι για τον ακριβή προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους απαιτείται η ακριβής μέτρηση του χρόνου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία στην κατασκευή του πρώτου ρολογιού ακριβείας.

Τα πρώτα ρολόγια χειρός

Τον επόμενο αιώνα με την πρόοδο της τεχνολογίας άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ρολόγια χειρός, τα οποία φοριόταν μόνο από γυναίκες, ενώ οι άντρες χρησιμοποιούσαν ρολόγια τσέπης. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όμως, το ρολόι χειρός φορέθηκε και από τους άντρες.

Το ρολόι στις μέρες μας!

To ρολόι είναι πλέον ένα από τα βασικά αξεσουάρ ντυσίματος. Ένα απλό ντύσιμο παίρνει τελείως άλλη μορφή με ένα εκκεντρικό ρολόι. Οι γυναίκες αγοράζουν ρολόγια που να ταιριάζουν με το στυλ τους ενώ οι άντρες διαλέγουν ρολόγια που να δείχνουν κύρος και την οικονομική τους κατάσταση.

 

Σύνταξη & επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Δήμητρα Γραμμένου
Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

10 Παρθένες και 10 τάλαντα

Οι παραβολές της Μεγάλης Τρίτης [Εικόνες & Βίντεο]

Την Μεγάλη Τρίτη γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Των δέκα Παρθένων που μας διδάσκει να …

Ασβέστωμα των σπιτιών: Μια συνήθεια από το Πάσχα μιας άλλης εποχής!

Πού έχει τις ρίζες του αυτό το νοσταλγικό, για πολλούς, έθιμο Η Ελλάδα είναι γεμάτη …

Μεγάλη Δευτέρα: Ποια γεγονότα μνημονεύονται σήμερα;

Μεγάλη Δευτέρα: Ποια γεγονότα μνημονεύονται σήμερα;

Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων και κάθε βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης …

Κύθνος: Το κυκλαδονήσι με τους ζωγραφισμένους τοίχους!

Κύθνος: Το κυκλαδονήσι με τους ζωγραφισμένους τοίχους!

Ένα νησί δίπλα στην Αθήνα που σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή Οι Κυκλάδες αποτελούνται από ένα …