Παρασκευή , 12 Αυγούστου 2022
Τι γνωρίζετε για την ιστορία του ρολογιού;

Ιστορία του ρολογιού: Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν;

Pen

Προσωπικά αγαπώ τα ρολόγια. Όλων των ειδών. Χειρός, τοίχου, ψηφιακά, αναλογικά και φυσικά τα smartwatch. Πότε, όμως, ξεκίνησαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα ρολόγια; Ποια είναι η ιστορία του ρολογιού;

Ηλιακά ρολόγια

Τα ηλιακά ρολόγια ήταν οι πρώτες προσπάθειες εύρεσης του χρόνου. Μία κάθετη ράβδος έριχνε την σκιά της σε μία επιφάνεια που είχε χωριστεί σε ίσα τμήματα και δίπλα σε κάθε μια γραμμή αναφερόταν η ώρα. Τα ηλιακά ρολόγια ήταν αρκετά διαδεδομένα από το 3500 π.Χ..

Υδραυλικά ρολόγια

Τα πρώτα ελληνικά ρολόγια δούλευαν με νερό. Ήταν τα υδραυλικά ρολόγια. Χρησιμοποιούνταν για αρκετά χρόνια και βοήθησαν στις τηλεπικοινωνίες. Τα υδραυλικά ρολόγια λειτουργούσαν με σταθερή πίεση του νερού σε ειδικά διαμορφωμένα δοχεία. Το σημαντικό ήταν η κατασκευή των στομίων απ’ όπου έρεε το νερό.

Κλεψύδρες

Από τις απλούστερες μορφές χρονομέτρων ήταν οι κλεψύδρες που λειτουργούσαν είτε με άμμο είτε με νερό. Η χωρητικότητά τους και η διάμετρος της οπής που επικοινωνούσαν τα δύο δοχεία καθόριζε τον χρόνο.

Σύγχρονα Ρολόγια

Το 1500 στην Γερμανία κατασκευάζετε το πρώτο μηχανικό κουρδιστό ρολόι τσέπης και στα 1700 περίπου ένας ωρολογοποιός ανακάλυψε ότι για τον ακριβή προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους απαιτείται η ακριβής μέτρηση του χρόνου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία στην κατασκευή του πρώτου ρολογιού ακριβείας.

Τα πρώτα ρολόγια χειρός

Τον επόμενο αιώνα με την πρόοδο της τεχνολογίας άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ρολόγια χειρός, τα οποία φοριόταν μόνο από γυναίκες, ενώ οι άντρες χρησιμοποιούσαν ρολόγια τσέπης. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όμως, το ρολόι χειρός φορέθηκε και από τους άντρες.

Το ρολόι στις μέρες μας!

To ρολόι είναι πλέον ένα από τα βασικά αξεσουάρ ντυσίματος. Ένα απλό ντύσιμο παίρνει τελείως άλλη μορφή με ένα εκκεντρικό ρολόι. Οι γυναίκες αγοράζουν ρολόγια που να ταιριάζουν με το στυλ τους ενώ οι άντρες διαλέγουν ρολόγια που να δείχνουν κύρος και την οικονομική τους κατάσταση.

 

Σύνταξη & επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Η μόδα αλλάζει, οι προτιμήσεις μας το ίδιο, οπότε μένουν οι παρακάτω διαχρονικές ιδέες για …

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας που κατέληξε σε αιματοχυσία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η …

Christ is risen.

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα- ημέρα Λαμπρής είναι ημέρα χαράς για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, γιατί …

Αποκαθήλωση και επιτάφιος.

Την Μεγάλη Παρασκευή, όλη η πλάση πενθεί

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθιμη, ημέρα μελαγχολίας, γιατί πάσχει όλη η φύση, ημέρα άκρας …