Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κάηκε, μαζί με τις ψυχές μας

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κάηκε, μαζί με τις ψυχές μας

Pen Πέρασαν 14 χρόνια από το ολοκαύτωμα του 2007 που έλαβε χώρα στο τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας και που στέρησε ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Αύγουστος ήταν και τότε που έβαλαν φωτιές και μαζί με τα δάση και τα σπίτια, θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Πόσος ανείπωτος πόνος, πόση μαυρίλα; Πόσα δάκρυα τυλίχθηκαν στις στάχτες που άφησε η πύρινη λαίλαπα του 2007.

4 Αυγούστου 2021: Ο εφιάλτης επαναλαμβάνεται

Ήταν νωρίς το μεσημέρι όταν άρχισαν να τυλίγονται στις φλόγες τα βουνά. Όταν βλέπεις καπνό μακριά στο βουνό, σου δίνεται η εντύπωση πως είναι πολύ μακριά και καθησυχάζεσαι. Όταν, όμως, οι φλόγες δυναμώνουν, ο πρώτος φόβος πλησιάζει και σε ταρακουνάει!

Αύγουστος 2007: Τα πρώτα κακά μαντάτα έφτασαν

Το πρώτο χωριό του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καίγεται. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, ίσως καούν και σπίτια. Κι ύστερα, το ίσως φεύγει και μαθαίνεις ότι το πρώτο σπίτι κάηκε και στην συνέχεια παίρνουν σειρά κι αλλά. Αυτή τη φορά (4/8/2021) κάηκε η εκκλησία του προφήτη Ηλία στον Πλάτανο. Το 2007 κάηκε η εκκλησία της Παναγίας. Πόση θλίψη Θεέ μου…

Οι κόποι τόσων χρόνων έγιναν στάχτες

Είναι οδυνηρό να βλέπεις όσα έχτισαν οι παππούδες σου, οι γονείς σου με κόπο και ιδρώτα να καίγονται και να μένει μόνο ένα μαύρο χώμα.

Είναι φρικτό να βλέπεις το σπίτι σου να γίνεται στάχτη και να καταστρέφεται η ζωή σου όλη εν ριπή οφθαλμού. Είναι τραγικό, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, να μένεις στον δρόμο, χωρίς να έχεις την δύναμη να κάνεις κάτι, μιας που το σπίτι σου έχει παραδοθεί στις φλόγες.

 

Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν υπήρξε η σημαντικότερη απώλεια, εκείνη της ανθρώπινης ζωής!

Τα σπίτια θα χτιστούν ξανά, τα χωράφια θα καλλιεργηθούν ξανά, ο άνθρωπος που έφυγε, όμως, δεν θα έρθει πίσω ποτέ ξανά. Ας πούμε «Δόξα τω Θεώ» έστω μια φορά που δεν θρηνήσαμε θύματα είτε πρόκειται για συγγενή είτε για ξένο.

Μην ξεχάσουμε να πούμε ένα «μπράβο» και σε αυτούς τους ήρωες…

Στην πύρινη κόλαση που ζήσαμε, ήρωες δεν υπήρξαν μόνο οι πυροσβέστες, αλλά και οι συγχωριανοί μου. Όλοι εκείνοι που έσωσαν τα σπίτια τους με ένα απλό λάστιχο που είχαν στην αυλή τους. Αυτοί ήταν οι ήρωες της διπλανής πόρτας. Ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους εκείνους τους εθελοντές και στους ανθρώπους που πρόσφεραν νερό, καφέ, φαγητό, ακόμη και στέγη, αφιλοκερδώς!

Τέλος, αυτό το άρθρο θέλω να το αφιερώσω πρώτα στο χωριό μου τον Πλάτανο που για μια ακόμη φορά έγινε στάχτη και μετά στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας!

Αγαπητή κυβέρνηση, όσες επιδοτήσεις και να δώσεις για να χτιστούν όλα από την αρχή, οι μνήμες από όσα συνέβησαν πως φεύγουν;

 

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Είμαι η Χαρά Παναγιωτακοπούλου, κατάφερα να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, να γίνω παιδαγωγός! Αγαπώ τα ταξίδια και ό ,τι με κάνει να νιώθω ελεύθερη, δημιουργική και ευτυχισμένη. Ζω με ό,τι γεμίζει την ψυχή μου και με κάνει να είμαι ο εαυτός μου!

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics