Σάββατο , 3 Ιουνίου 2023
Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

PenΤα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, θα μάθουμε τα είδη τους και ποιές ποινές προβλέπονται στην κάθε περίπτωση.

Οι ανήθικες συμπεριφορές που καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα και ποδοπατούν την αξιοπρέπεια του ατόμου, με τρόπο αισχρό και χυδαίο, βρίσκονται στο ”προσκήνιο” της Ελληνικής κοινωνίας. Ο Ποινικός Κώδικας (ΠΚ) αναγνωρίζει τρεις διαφορετικές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, οι οποίες φυσικά προβλέπουν και διαφορετικές ποινές. Συγκεκριμένα, στο παρόν άρθρο θα αναλυθούν οι εξής περιπτώσεις: βιασμός, γενετήσια πράξη με κατάχρηση εξουσίας και τέλος, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα γεγονός υψίστης σοβαρότητας και η Πολιτεία καλείται να τιμωρήσει τέτοιου είδους ανάρμοστες συμπεριφορές.

Σύμφωνα με το άρθρο 336 ΠΚ, ο βιασμός ορίζεται ως η γενετήσια πράξη, που περιλαμβάνει εξαναγκασμό συνουσίας, μαζί με στοιχεία σωματικής βίας ή απειλές. Οι απειλές αυτές μπορεί να αποτελούν άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του παθόντος. Η ποινή που προβλέπεται από το νόμο για γενετήσιες πράξεις χωρίς συναίνεση, είναι έως και 10 χρόνια κάθειρξη. Με κάθειρξη τουλάχιστον 10 χρόνων, τιμωρείται όποιος εξαναγκάζει άλλον σε γενετήσιες πράξεις. Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν χρειάζεται το θύμα να προβεί σε μήνυση προκειμένου να ξεκινήσει η ποινική δίωξη του θύτη. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα να μην γίνει εκκίνηση της δίωξης, εφόσον το θύμα το επιθυμεί. Τέλος, η παραγραφή του προαναφερθέντος αδικήματος είναι εφικτή ύστερα από 20 χρόνια, αλλιώς 15 αν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όπως ορίζεται και προστατεύεται από το νόμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 337 ΠΚ, προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, χειρονομίες, ή επίδειξη γεννητικών οργάνων ενώπιον άλλων, προβλέπουν φυλάκιση 1 έτους ή χρηματική ποινή. Αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με τις πράξεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, προσβάλλεται η τιμή και αξιοπρέπεια του άλλου ατόμου. Στην περίπτωση τέτοιων προτάσεων από τον εργοδότη σε εργαζόμενο, ο πρώτος τιμωρείται με έως 3 χρόνια φυλάκισης ή χρηματική ποινή. Η ποινική δίωξη στην περίπτωση εκμετάλλευσης εργασιακών αναγκών πρέπει να γίνει με μήνυση εντός 3 μηνών από την προσβολή, αλλιώς το αδίκημα παραγράφεται. Επιπροσθέτως, αν η δίωξη έχει ξεκινήσει, τότε η παραγραφή ολοκληρώνεται στα 8 χρόνια.

Τέλος, η γενετήσια πράξη με κατάχρηση εξουσίας αναφέρεται σε εκείνους που εκμεταλλεύονται την εργασιακή σχέση ή ανάγκη του άλλου. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και από ανθρώπους που βρίσκονται σε διάφορες υπηρεσίες, ιδρύματα, κρατητήρια, θεραπευτικά κέντρα ή φυλακές. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση 2 ετών και άνω και χρηματική ποινή, ενώ παραγράφεται εάν δεν μηνυθεί εντός 3 μηνών από το συμβάν.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νικόλ Κουτροπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Νικόλ Κουτροπούλου

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …