Τί είναι το Πατρινό Καρναβάλι
Πατρινό καρναβάλι

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Pen
Ποια είναι η ιστορία του Πατρινού καρναβαλιού;

Η έναρξη του Πατρινού καρναβαλιού τοποθετείται ιστορικά στις αρχές του 19ου αιώνα. Πρόκειται για έναν θεσμό 190 χρόνων με κάποιες περιόδους αναγκαστικής παύσης, λόγω των συνεχών πολέμων και συγκρούσεων. Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και ο συνακόλουθος εμφύλιος  έφεραν μια δεκαετή αναγκαστική παύση. Ωστόσο, το 1955 ο καρναβαλικός θεσμός επέστρεψε στις ζωές των Πατρινών.

Το 1974 ξεκινάει η σύγχρονη φάση του καρναβαλιού, οι καρναβαλιστές πείθονται να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και να παρελάσουν πεζή στους δρόμους, καθώς έως τότε παρήλαυναν μόνο τα άρματα. Με το πέρασμα των χρόνων, το καρναβάλι γίνεται ευρύτερα γνωστό και η Πάτρα κατακλύζεται από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες σε κάθε καρναβαλική περίοδο.

Το πατρινό καρναβάλι  αποτελείται από:

  • την τελετή έναρξης
  • τα πάρτι μασκέ
  • το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
  • το καρναβάλι των μικρών
  • το καρναβάλι των μεγάλων
  • την τελετή λήξης καρναβαλιού με την καύση του βασιλιά καρνάβαλου

Τελετή έναρξης

Κάθε χρόνο, κοντά στις 17 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται το η Τελετή Έναρξης του καρναβαλιού στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Γεωργίου. Εκεί κατά τη διάρκεια μιας φαντασμαγορικής γιορτής με πολύ χορό και τραγούδια, κηρύσσεται η έναρξη του Πατρινού καρναβαλιού από τον Δήμαρχο Πατρέων.

Τί είναι το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού;

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν διαγωνισμό μεταξύ των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις υπό την μορφή διαφόρων ευρηματικών παιχνιδιών. Αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν ερωτήσεις από ιστορία, φιλολογία, μαθηματικά ή από πρακτικές γνώσεις, ασκήσεις πλοήγησης μέσα από κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη την πόλη, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, θεατρικών στιγμιότυπων κι ότι άλλο βάλουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Οι επιδόσεις των ομάδων στις διάφορες φάσεις του παιχνιδιού βαθμολογούνται κι έτσι αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής.

«Παρέλαση Μικρών»

Στο «Καρναβάλι των Μικρών» συμμετέχουν χιλιάδες μικροί καρναβαλιστές από την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και από όλη την Ελλάδα. Νηπιαγωγεία, σχολεία, φροντιστήρια και σχολές χορού παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας κατά ομάδες, χορεύοντας σε καρναβαλικούς ρυθμούς.

«Παρέλαση Μεγάλων»

Η παρέλαση «των Μεγάλων Καρναβαλιστών», ξεκινάει με τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν χωρίς τελειωμό οι ομάδες. Η παρέλαση διαρκή αρκετές ώρες λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων (35.000-40.000 τα τελευταία χρόνια). Διασχίζει την πόλη, παρακολουθείται από δεκάδες χιλιάδες θεατές στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις κερκίδες και μεταδίδεται τηλεοπτικά.

Η τελετή λήξης Πατρινού Καρναβαλιού

Μετά την λήξη της Κυριακάτικης παρέλασης, ο κόσμος κατευθύνεται προς το παλιό λιμάνι της Πάτρας. Εκεί πραγματοποιούνται διάφοροι χοροί, συναυλίες και με το πέρας αυτών ξεκινάει η καύση του βασιλιά καρνάβαλου με τον ουρανό να γεμίζει από αμέτρητα πυροτεχνήματα και τον κόσμο να είναι ενθουσιασμένος.

ΠΗΓΗ: wikipedia

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics