Οικογενειακά προβλήματα
Παράγοντες οικογενειακής κρίσης

10 παράγοντες που επηρεάζουν την οικογενειακή γαλήνη.

PenΗ οικογενειακή γαλήνη είναι μία μεταβλητή κατάσταση πού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και καταστάσεις όπως είναι:

  • η κοινωνική θέση,
  • η οικονομική κατάσταση,
  • το μορφωτικό επίπεδο,
  • η οικογενειακή ανατροφή,
  • οι επιρροές από τον περίγυρο,
  • η ασυμφωνία χαρακτήρων,
  • η αντιμετώπιση ασθενειών,
  • η ανατροφή των παιδιών,
  • οι θρησκευτικές πεποιθήσεις,
  • οι οικονομικές δυσκολίες.

Αναλυτικότερα!

Κοινωνική θέση.

Καλώς η κακώς η κοινωνία έχει βάλει ταμπέλες στους ανθρώπους, παρότι όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, είμαστε άνθρωποι με προτερήματα και μειονεκτήματα. Αυτός ο διαχωρισμός, όμως, δημιουργεί έπαρση και υπέρμετρο εγωισμό σε μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που νομίζουν ότι είναι κάτι άλλο ανώτερο. Μήπως είδατε εσείς κανέναν από αυτούς να αρρωσταίνει με άλλο τρόπο; Να αγαπά και να αγαπιέται διαφορετικά; Να πεθαίνει και να καταλήγει κάπου αλλού; Αυτοί οι διαχωρισμοί, λοιπόν, έχουν προκαλέσει τις οικογενειακές κρίσεις, διότι δίνουν στο σύνολο λανθασμένα πρότυπα ζωής και η προσπάθεια κάποιων να μοιάσουν σε αυτά, δημιουργεί ανεπανόρθωτα προβλήματα και πολλές φορές τραγωδίες στις οικογένειες τους. Άρα, «παν μέτρον άριστον» και όχι να κυνηγάμε άπιαστα όνειρα.

Οικονομική κατάσταση.

Πολλά είναι τα παραδείγματα στην σύντομη ζωή μας, ανθρώπων που διψασμένοι για χρήμα και δόξα, παραμελούν τις οικογένειές τους και βλέπουν τους άλλους ανθρώπους να υποφέρουν και δεν κάνουν τίποτα για να τους βοηθήσουν, με αποτέλεσμα αυτό να περνάει λάθος μηνύματα πρώτα στην οικογένειά τους και κατ’ επέκταση στους, κατά τη γνώμη τους, κατώτερους από αυτούς. Ωστόσο, τους υπενθυμίζω το «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν..», αρκεί να αναλογιστούμε ποιά είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (π.χ. αυτοκτονίες, πώληση χρυσού όσο και όσο, απώλεια περιουσιών κ.ά ).

Μορφωτικό επίπεδο.

Το μορφωτικό επίπεδο σε μια οικογένεια εάν χρησιμοποιηθεί χωρίς εγωισμούς και έπαρση εκτός του ότι είναι μοχλός καλής λειτουργίας της οικογένειας, έχει και θετικό αποτέλεσμα για όλο τον περίγυρο και αποτελεί καλό παράδειγμα προς μίμηση.

Οικογενειακή ανατροφή.

Η καλή ανατροφή σε μία οικογένεια είναι ευθύνη όλων και πρέπει να γίνεται αθόρυβα και συστηματικά, ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει αργότερα να είναι ωφέλιμο για όλους.

Οικογενειακή επιρροή.

Ο περίγυρος μίας οικογένειας παίζει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή λειτουργία της. Ειδικά ο συγγενικός περίγυρος επηρεάζει και θετικά και αρνητικά τις σχέσεις σχέσεις των ζευγαριών.
Το ζευγάρι για να έχει ηρεμία και αφοσίωση στο στόχο του, πρέπει να κρατάει αποστάσεις από όλους και να είναι αυτό στο «τιμόνι του πλοίου», ώστε αν χρειαστεί να στρίψει.

Ασυμφωνία χαρακτήρων.

Ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις μιας οικογένειας είναι οι χαρακτήρες που την αποτελούν.
Όταν επιλέγουμε το έτερον ήμισυ ξέρουμε ότι θα μπούμε στο ζυγό με διαφορετικό χαρακτήρα άλλες αξίες και κουλτούρα, όπως και διαφορετικές συνήθειες και ψυχοσύνθεση. Στη συζυγία, όμως, για να πηγαίνει το ζευγάρι «ευθεία», πρέπει να έχει σταθερό και συντονισμένο βηματισμό και προπαντός κοινό στόχο και προορισμό. Με λίγα λόγια ανεκτικότητα και υποχωρήσεις εκατέρωθεν.

Αντιμετώπιση ασθενειών.

Η ζωή έχει καλές και κακές στιγμές, όπως χαρές και λύπες.
Η αντιμετώπιση αυτών των στιγμών αναδεικνύει τις αξίες που κουβαλάει το κάθε μέλος της οικογένειας. Δεν πρέπει να είμαστε φυγόπονοι και αδιάφοροι έναντι των προβλημάτων των άλλων, γιατί εύκολα μπορεί να βρεθούμε στη θέση τους. Άλλωστε, όταν υπάρχει πραγματική αγάπη, μία ασθένεια μπορεί να ενώσει ακόμα περισσότερο το ζευγάρι.

Ανατροφή παιδιών.

Στα παιδιά οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η ευτυχία ενός ζευγαριού, γι ‘αυτό πρέπει να δίνονται εκείνες οι αξίες και τα ιδανικά, που θα τα βοηθήσουν να κερδίσουν αυτό που τους αξίζει στο μέλλον. Αρκεί να τους δοθούν οι σωστές συμβουλές και κατεύθυνση, ώστε στο μέλλον να νιώσουν ευτυχισμένοι και χρήσιμοι. Τα απαιτητικά παιδιά δυσκολεύουν τη ζωή της οικογένειας και δημιουργούνται εντάσεις και τριβές. Ωστόσο, η συμπεριφορά των παιδιών καθορίζεται από το πόσο ασχολείται ο γονιός με το παιδί και ποιές αξίες και ιδανικά του έχει δώσει.

Θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ένα ζήτημα πού μπορεί να επηρεάσει την οικογενειακή γαλήνη είναι οι διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και αναδεικνύονται, συνήθως, όταν πρέπει να κατευθύνουν πνευματικά τα παιδιά. Τότε, ο κάθε γονιός θέλει να ακολουθήσουν τα παιδιά την δική του θρησκεία και αρχίζει μία σύγκρουση που τελικά θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις αθώες ψυχές των παιδιών.

Οικονομικά προβλήματα.

Οι οικονομικές δυσκολίες σε μία οικογένεια μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και συγκρούσεις, που συχνά καταλήγουν ακόμη και σε διαζύγιο. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται πιο έντονα σε οικογένειες που είχαν προηγουμένως οικονομική άνεση. Αντίθετα οι οικογένειες που είχαν μια συγκρατημένη κατά κάποιο τρόπο ζωή, οι τριγμοί περιορίζονται, στις πιο πολλές περιπτώσεις, στα θέματα διαχείρισης των οικονομικών ζητημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι θα πρέπει να έχει κατά νου ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και θα έρθουν καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές, κατά τις οποίες θα δοκιμαστεί η αγάπη τους και η υπομονή τους.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics