Γιατρός και ιατρική

Γιατρός, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους επίδοξους φοιτητές ιατρικής.

Pen Ο παιδίατρος- νεογνολόγος, k. Αντώνιος Δαρζέντας εξηγεί, σε ένα αφοπλιστικά ειλικρινές κείμενό του, στο προφίλ του στο facebook, τί σημαίνει πρακτικά να είσαι γιατρός! Ο δημοφιλής Παιδίατρος- Νεογνολόγος της Πάτρας, που σε κάθε ανάρτησή του στο facebook, το προφίλ του κατακλύζεται από σχόλια, δεν θα μπορούσε να αφήσει στην τύχη τους, τους επίδοξους φοιτητές ιατρικής που τον ακολουθούν, τον θαυμάζουν και θέλουν να του μοιάσουν. Διαβάστε το κείμενό του αυτούσιο!

Προς τους νέους, επίδοξους φοιτητές ιατρικής.

  • Που ξέρω πως με διαβάζουν πολλοί. Αλλά και προς τους γονείς που μερικοί πιέζουν τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί. Τώρα, πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό, πρέπει να ξέρουν..

Μπαίνεις στην ιατρική. Είσαι χαρούμενος. Πολύ χαρούμενος. Ξέρεις ότι έχει πολύ διάβασμα. Αλλά δεν σε πειράζει. Το έχεις κάνει ήδη για να περάσεις άλλωστε. Θα την τελειώσεις τη σχολή γρήγορα. Θες να κάνεις σπουδαία πράγματα. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου με άσπρη ποδιά, τα ακουστικά στον ώμο. Τους συγγενείς να κρέμονται από τα λόγια σου και τις γνώσεις σου. Και εσύ να αγορεύεις. Σαν μεγαλοδικηγόρος της ζωής.

Αλλά γιατρός δεν είναι αυτό.

Γιατρός είναι η ευθύνη, είναι η μυρωδιά του αίματος και του εμετού. Είναι οι 32 ώρες αϋπνίας. Είναι ο συγγενής που βρίζει έξω από τα επείγοντα, είναι το οστό που εξέχει, το αγγείο που αιμορραγεί και σε ραντίζει με το κόκκινο χρώμα της ζωής και του θανάτου.

Είναι το παιδί σου που θα σε βλέπει κάθε τρίτη μέρα και θα σε κοιτάει σαν ξένο. Αν προλάβεις να κάνεις.

Είναι η φωνή του νοσηλευτή που στις τέσσερις τα ξημερώματα μόλις γείρεις ελάχιστα να ξαπλώσεις με τα μάτια και τα πόδια πρησμένα, σου χτυπάει δυνατά την πόρτα του μικρού, σαν φυλακή δωματίου σου και σου φωνάζει, «Γιατρέ ξύπνα, το παιδί πεθαίνει». Και εσύ χαμογελάς και κλαις μαζί, γιατί σου λέει ξύπνα. Αφού δεν κοιμήθηκες ποτέ. Επιστρατεύεις τις δυνάμεις που δεν έχεις και προσπαθείς.

Αν νικήσεις θα έχει βοηθήσει και ο Θεός. Αν χάσεις θα φταις μόνο εσύ. 

Οι μέρες σου δεν θα είναι ποτέ ίδιες. Θα σε ρωτούν πως ήταν στη δουλειά και θα ξεροκαταπίνεις. Θα λες, «καλά». Τι να πεις;

Οι νύχτες σου και ο ύπνος σου δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος. Πάντα η ευθύνη της πράξης σου, αλλά και της απραξίας σου θα είναι πολλαπλάσια των ευθυνών όσων βρίσκονται γύρω σου. Σαν βαριά πέτρα που πρέπει να την σηκώνεις πάντα, με χαμόγελο και κατανόηση στον πόνο του άλλου.

Και το γέλιο σου δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Γιατί θα έχεις κοιτάξει τον θάνατο κατάματα και ξέρεις πως θα τον ξαναδείς.

Οι γιατροί είναι το πρώτο επάγγελμα σε αυτοκτονίες και κατάθλιψη. Σχεδόν πάνω από τους μισούς νέους γιατρούς έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Ακόμα και χρόνια μετά, θα νομίζεις πως θα χτυπήσει η πόρτα και θα ακούσεις μια φωνή να στριγγλίζει, «γιατρέ ξύπνα, το παιδί πεθαίνει».

Γιατί αυτό είναι η μάχιμη και καθημερινή ιατρικήΔεν είναι μεγαλεία και συνέδρια και ταξίδια.

Είναι πρωτίστως η απάντηση στην ερώτηση, «Ξύπνα γιατρέ, πεθαίνει».

Το αντέχεις; Το μπορείς; Δύνασαι να σηκώσεις αυτό το βάρος με το ελάχιστο ψυχικό και οικογενειακό κόστος;

Αν ναι, καλώς ήλθες.

Να είσαι έτοιμος σαν άλλος Άτλαντας να σηκώσεις πόνο και ευθύνη. Των άλλων και τον δικό σου.

Καλώς ήλθες στην Ιατρική.

 

Υ.Γ.: Ευχαριστώ θερμά τον γιατρό, κ. Αντώνιο Δαρζέντα που εμπιστεύτηκε το www.nancysblog.gr και μου επέτρεψε να κάνω την ανάρτησή του άρθρο, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Επιμέλεια : Νάνσυ Αβραμοπούλου

Πηγή: Ανάρτηση του Παιδιάτρου- Νεογνολόγου, k. Αντωνίου Δαρζέντα (Antonios Darzentas) στο προσωπικό του προφίλ, στο facebook.

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Συνδυασμοί τροφών: Πόσο βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Συνδυασμοί τροφών: Πόσο βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Οι συνδυασμοί των τροφών περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών από διαφορετικές ομάδες. Αυτός ο τρόπος διατροφής …

Verified by ExactMetrics