Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
επαρχία και πόλη, πλεονεκτήματα

Από την πόλη στην επαρχία! Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάμεσα τους!

PenΈχοντας μετακομίσει πριν 3 χρόνια από την Αθήνα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, έχω σχηματίσει άποψη για τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα του να μένει κάποιος στην πόλη ή στην επαρχία αντίστοιχα. Είτε κάποιος μετακομίζει για σπουδές, είτε για επαγγελματικούς ή για οικογενειακούς λόγους, μια μετακόμιση σε άλλο μέρος είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή κάποιου. Κι αυτό γιατί οι ρυθμοί ζωής είναι διαφορετικοί.

Τα οφέλη του να μένει κάποιος σε μεγάλη πόλη.

Έχει πολλές επιλογές όσον αφορά τη διασκέδαση. Θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσικές σκηνές, κέντρα διασκέδασης, παιδικά θέατρα. Οι μεγάλες πόλεις, επίσης, διαθέτουν μεγάλα μουσεία, πινακοθήκες, αίθουσες τέχνης. Βέβαια όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν χρόνο και χρήμα για να τα επισκεφτείς.

Έπειτα, σε μια πόλη έχει κανείς πολλές επιλογές αγοράς προϊόντων, καθώς μπορεί να βρει οτιδήποτε σε ανταγωνιστικές τιμές. Πράγματα που δεν μπορεί να βρει εύκολα στην επαρχία. Και φυσικά έχει μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες ρούχων- παπουτσιών. Αν και στις μέρες μας, η ηλεκτρονική αγορά έχει επεκταθεί και καλύπτει σχεδόν όλη την Ελλάδα και μπορούν πλέον και από την επαρχία να ψωνίζουν από αυτά τα καταστήματα.

Όσον αφορά την εκπαίδευση σίγουρα έχει περισσότερες επιλογές από την επαρχία.

Πλεονεκτήματα

Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΙΕΚ, σχολές μαγειρικής, τουριστικών επαγγελμάτων κτλ. Αλλά και στον τομέα της υγείας έχει καλύτερη πρόσβαση σε μονάδες υγείας, δυνατότητα επιλογής γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. 

Μειονεκτήματα!

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, είναι κυρίως η εγκληματικότητα, η αποξένωση, το νέφος, το καθημερινό άγχος της πόλης, οι μεγάλες αποστάσεις  και φυσικά το μεγαλύτερο κόστος ζωής.

Η ζωή στην επαρχία έχει κι αυτή τα οφέλη της.

Πρώτον και κυριότερο είναι το οξυγόνο και το καθαρό περιβάλλον. Το ιδανικό περιβάλλον να μεγαλώσει ένα παιδί. Βέβαια, δεν θα έχει πρόσβαση σε κάποια πράγματα, όπως τα παιδιά της πόλης, αλλά θα έχει εικόνες από τη φύση και θα είναι πιο ανεξάρτητο και χαλαρό από ένα παιδί της πόλης.

Επίσης, στην επαρχία οι σχέσεις των ανθρώπων είναι ζεστές και όχι απρόσωπες σαν της πόλης. Γνωρίζει ο καθένας το γείτονα του, λένε μια καλημέρα! Ακόμη μπορείς να έχεις τον κήπο σου, με τα δικά σου λαχανικά!

Η επαρχία μπορεί να μην διαθέτει τις υπεραγορές των μεγάλων πόλεων, αλλά διαθέτει μικρές αγορές με αγνά και ποιοτικά προϊόντα για κατανάλωση. Μπορεί να μην διαθέτει τις “in” καφετέριες της πόλης, αλλά απολαμβάνεις τον καφέ σου καθημερινά με υπέροχη θέα, χωρίς να χρειαστεί να το προγραμματίσεις ώρες ή και μέρες πριν. Να πας για περπάτημα στη φύση, να κάνεις ποδήλατο, να επισκεφτείς ένα συγγενή, ένα φίλο. Αλλά και στην επαρχία ξέρουν να διασκεδάζουν! Πέρα από τα πανηγύρια, διοργανώνονται όλο το χρόνο μουσικές βραδιές για όλα τα γούστα, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Τέλος, σε αντίθεση με την τρέλα της πόλης στην επαρχία όλα κυλούν πιο χαλαρά.

Πλεονεκτήματα

Χωρίς τα άγχη της πόλης (κίνηση, αποστάσεις που πρέπει να διανύσεις μέσα στην κίνηση, υποχρεώσεις που πρέπει να προλάβεις στην ώρα τους). Αντίθετα, στην επαρχία οι κάτοικοι απολαμβάνουν τη ζωή από το πρωί ως το βράδυ σε χαλαρούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, θα ξυπνήσουν νωρίς το πρωί να κάνουν τις δουλειές τους. Θα πιουν χαλαρά τον καφέ τους και όχι στο πόδι. Θα σταματήσουν το μεσημέρι για φαγητό, θα κάνουν τις δουλειές τους πάλι το απόγευμα. Θα πάνε  για μπάνιο/περίπατο, θα συναντηθούν με φίλους/γνωστούς.

Μειονεκτήματα

Τα κοινωνικά σχόλια της κλειστής κοινωνίας, κοινώς κουτσομπολιά και η μη πλήρης πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες είναι τα μειονεκτήματα της επαρχίας.

Αυτά λοιπόν είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να ζει κανείς στην επαρχία και στην πόλη αντίστοιχα. Τα συμπεράσματα δικά σας. Αν και πιστεύω ότι έχει να κάνει με το τί θέλει κανείς από τη ζωή του. Προσωπικά έκανα την επιλογή μου! Είπα ναι στην αποκέντρωση και δεν το έχω μετανιώσει!

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Λίτσα Μπράχου

Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Verified by ExactMetrics