Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
φιλία και πραγματικός φίλος

Ποιός είναι πραγματικός φίλος και με ποιά κριτήρια τον επιλέγουμε;

PenΜεταξύ των ανθρώπων καθημερινά συνάπτονται διάφορες φιλίες, αλλά λίγες απ’αυτές παραμένουν και αντέχουν στο χρόνο. Συνήθως είναι αυτές που χτίζονται σιγά σιγά, ώστε κάποια στιγμή να νιώθουν οι φίλοι ότι είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα. Το πόσο αγνή και ανιδιοτελής είναι αυτή η φιλία, φαίνεται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και o πραγματικός φίλος, συνήθως, αποκαλύπτεται μέσα από τις δύσκολες περιόδους της ζωή μας.

Να γίνεις φίλος με κάποιον είναι πολύ εύκολο.

Πολύ δύσκολο, όμως, είναι να παραμείνεις φίλος του! Γιατί πρέπει να δίνεις εξετάσεις καθημερινά, για την ενδυνάμωση και την εδραίωση της φιλίας σας, αλλιώς θα χαθεί όσο εύκολα άρχισε. Γι’ αυτό προτίμησε να έχεις ένα φίλο που αξίζει, παρά να έχεις πολλούς που τελικά δεν αξίζουν τίποτα. Η φιλία δεν ξεχωρίζει και δεν κατατάσσει τους ανθρώπους σε πλούσιους και φτωχούς, σε άσπρους και μαύρους, κίτρινους ή κόκκινους. Αυτοί οι διαχωρισμοί συμβαίνουν στις λεγόμενες λυκοφιλίες και στις φιλίες συμφερόντων και παρανομιών.

Ας δούμε παρακάτω πώς πρέπει να είναι ο πραγματικός φίλος.

Εάν αισθάνεσαι άνετα δίνοντας τα κλειδιά του σπιτιού σου στον καλό σου φίλο, σημαίνει ότι υπάρχει αλληλοεκτίμηση, εμπιστοσύνη και σεβασμός μεταξύ σας.

Αν σε κάποιες δύσκολες φάσεις της ζωής σου κάποιος από τους φίλους σου προσφέρθηκε να σε βοηθήσει, τη στιγμή που οι άλλοι απομακρύνθηκαν, μπορείς με σιγουριά να νιώθεις ότι έχεις ένα πραγματικό φίλο.

Μεταξύ των φίλων πρέπει να υπάρχει ευγένεια και διακριτικότητα.

Να είναι εκεί όταν κάποιος απ’ τους δυο πηγαίνει προς τα κάτω και χρειάζεται βοήθεια να σταθεί στα πόδια του και να ανέβει πάλι στα φυσιολογικά πλαίσια. Όταν ο φίλος σου γνωρίζει τα καλά και τα κακά της ζωής σου και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να σε τιμά με τη φιλία του και την εμπιστοσύνη του, τότε ναι, είναι πραγματικός φίλος. Και πρέπει να του δίνεις κι εσύ απλόχερα την φιλία σου.

Ένας πραγματικός και αληθινός φίλος δεν ασχολείται με τις αποτυχίες σου.

Χαίρεται με την ευτυχία σου και τις επιτυχίες σου. Όταν ο φίλος σου μιλάει άσχημα για σένα πίσω από τη πλάτη σου δεν είναι ειλικρινής και πραγματικός σου φίλος. Συνήθως, περιβαλλόμαστε από πρόθυμους φίλους όσο έχουμε χρήματα, καλή κοινωνική θέση και γενικά μια άνετη και ευτυχισμένη ζωή. Αν ξαφνικά βρεθούμε στη θέση των δυστυχούντων εξαφανίζονται και δεν θέλουν καμία επαφή μαζί. Αν, όμως, κάποιος είναι μαζί σου και τη δύσκολη αυτή στιγμή, τότε είναι πραγματικός φίλος σου και αξίζει να τον περιβάλλεις και εσύ με τη φιλία σου.

Ένας πραγματικός φίλος δεν πρέπει να σου κρύβει αυτό που σκέφτεται.

Ένας άνθρωπος που σε βλέπει ειλικρινά φίλο του, μοιράζεται μαζί σου τα πάντα. Σου μιλάει ελεύθερα και ειλικρινά για τον εαυτό του, αλλά και για τον εαυτό σου. Για να διατηρηθεί μια φιλία οφείλουν και οι δύο να συγχωρούν τα τυχόν μικρά λάθη τους. Αλλιώς η φιλία τους θα λήξει πολύ γρήγορα.

Οι πραγματικοί φίλοι βιώνουν την απώλεια.

Όταν χάνουν ένα φίλο, νιώθουν πληγωμένοι και ότι απώλεσαν ένα μέλος του σώματός τους. Γι’ αυτούς η απώλεια αυτή, δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Επειδή, η φιλία αργά ή γρήγορα θα φανερώσει και το χαρακτήρα μας, φροντίζουμε να την στηρίζουμε σε γερά θεμέλια χωρίς διάθεση εκμετάλλευσης και επιδιώξεις ωφελημάτων. Ο πραγματικός φίλος πολλές φορές είναι καλύτερος και από τον αδελφό, όπως λέει ο σοφός λαός μας.

Αν πάλι δεν μπορείς να κάνεις έναν πραγματικό φίλο, γίνε ειλικρινής φίλος με τον εαυτό σου για να μη νιώθεις μόνος.

«Το πουλί φωλιά, η αράχνη ιστό, ο άνθρωπος φιλία»

 -Γουίλιαμ Μπλέικ, Άγγλος ποιητής και ζωγράφος

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …