
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Μισή κούπα κακάο
- 3/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1,5 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
- 2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
- 1 κούπα νερό
- 1/2 κούπα κακάο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 100 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
- 1 βανίλια
Εκτέλεση:
Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο. Στη συνέχεια σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το χυμό, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη ή το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κατόπιν, ρίχνουμε τις βανίλιες και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι και το τινάζουμε από την ανάποδη πλευρά να φύγει το περιττό αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 35′-40′ στον αέρα ή στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω στις αντιστάσεις.
Η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη όταν την τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι και βγει καθαρό. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι!
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και τη βανίλια και βράζουμε για 10 λεπτά. Έπειτα, κατεβάζουμε το σιρόπι μας από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και αφήνουμε στην άκρη να χλιαρύνει το σιρόπι μας.
Τέλος, αφού χλιαρύνει και το γλυκό, το τρυπάμε σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Δηλαδή, χλιαρό γλυκό, χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε να ρουφήξει το γλυκό το σιρόπι και μετά το κόβουμε.
Καλή σας απόλαυση!
Tips:
- Το γλυκό το τρυπάμε για να σιροπιαστεί καλά σε όλα τα σημεία.
- Να προσέξετε να λιώσει καλά η κουβερτούρα, γιατί αλλιώς τα υπολείμματα από την κουβερτούρα θα μείνουν στην επιφάνεια του γλυκού και δεν θα σιροπιαστεί σωστά.
Extra tip!!!
- Η σοκολατόπιτα αυτή, χωρίς το σιρόπι, γίνεται ένα πεντανόστιμο, νηστίσιμο και ελαφρύ κέικ. Δοκιμάστε το!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Follow & Like Nancy’s Blog