Πέμπτη , 4 Μαρτίου 2021
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διακοπή χρήσης της πάνας!
διακοπή χρήσης της πάνας και τρόποι

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διακοπή χρήσης της πάνας!

Pen Η διακοπή  χρήσης της πάνας, συνήθως, ξεκινάει στην ηλικία των 2,5 ετών περίπου. Να είστε σίγουροι ότι αυτή η διαδικασία εξαρτάται απόλυτα από το ίδιο το παιδί.

Αρχικά, το παιδί χρειάζεται να είναι έτοιμο οργανικά για αυτή την αλλαγή, αλλά και συναισθηματικά. Με άλλα λόγια, για την αφαίρεση της πάνας απαιτείται να κατανοήσει τι πρόκειται να μάθει να κάνει.

Πώς προετοιμάζουμε το παιδί πριν τη διακοπή της πάνας;

Πρώτον, είναι καλό κάποιους μήνες νωρίτερα να γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Σε κάθε αλλαγή πάνας μπορούμε να διευκρινίζουμε το «περιεχόμενό» της στο παιδί, ώστε να μάθει να ξεχωρίζει τι θέλει να κάνει στο δοχείο.

Δεύτερον, χρειάζεται να παρακολουθεί το γονέα (ίδιου φύλου με το παιδί), ώστε να απομνημονεύει τη διαδικασία και ύστερα να μπορεί πιο εύκολα να τη μιμηθεί. Σε αυτό το στάδιο, σίγουρα, βοηθάει όταν υπάρχουν μεγαλύτερα αδέρφια που έχουν ήδη διακόψει τη χρήση πάνας.

Όμως, στη διαδικασία διακοπής της πάνας, δεν παίζει ρόλο μόνο η ετοιμότητα του παιδιού, αλλά και σοβαροί παράγοντες που του ασκούν πιέσεις. Τέτοιοι είναι, για παράδειγμα, ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια, η απομάκρυνση του παιδιού από τους γονείς του (π.χ. λόγω εργασίας) και άλλοι.

Αφού, λοιπόν, έχουμε ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία που αφορά στην προετοιμασία του παιδιού, ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε στην πράξη.

  • Συζητάμε με το παιδί εξηγώντας του ότι θα βγάλει την πάνα και ότι από δω και στο εξής θα χρησιμοποιεί το δοχείο. Τοποθετούμε το δοχείο στο μπάνιο μαζί ώστε να ξέρει πού βρίσκεται όταν θελήσει να το χρησιμοποιήσει.

  • Αγοράζουμε και φοράμε στο παιδί εσώρουχα με όμορφα χρώματα και αγαπημένους του παιδικούς ήρωες.

  • Σίγουρα στην αρχή κάποιες φορές (ίσως και αρκετές) να του «φύγουν» οπουδήποτε αλλού εκτός από το δοχείο. Σε καμία περίπτωση, ούτε μαλώνουμε ούτε τιμωρούμε το παιδί, αλλά συζητάμε και του εξηγούμε.

  • Όταν καταφέρει να χρησιμοποιήσει το δοχείο, ενθαρρύνουμε και επαινούμε το παιδί συνεχώς για την πράξη αυτή. Καλό είναι να συζητάμε με συγγενείς και φίλους για την πρόοδό του στο συγκεκριμένο θέμα μπροστά στο ίδιο το παιδί.

  • Περιμένουμε να περάσει λίγος καιρός μετά τις πρώτες επιτυχίες και ύστερα διακόπτουμε τη χρήση της πάνας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Tips προς τους γονείς για να εκπαιδεύσουν το παιδί τους ώστε να εγκαταλείψει την πάνα:

  • Να μη βιαστείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία, αν δεν έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.

  • Να έχετε πολλή υπομονή και μεγάλη επιμονή και θα τα καταφέρετε.

  • Να μην πιέζετε το παιδί, γιατί είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει αρνητικά και να πεισμώσει.

  • Να μην συγκρίνετε το παιδί σας ούτε με τα αδερφάκια του, ούτε με άλλα παιδάκια. Πρέπει να κατανοήσετε ότι το καθένα θέλει το χρόνο του και να μην σας προβληματίζουν τέτοιου είδους συγκρίσεις.

Extra tip με στόχο τη δημιουργική απασχόληση στο σπίτι:

Αφού το παιδί σας κατακτήσει τη διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρτέλες για να μάθει και τους τρόπους υγιεινής και καθαριότητας. Μέσα στο μπάνιο, πάνω στον τοίχο και πάνω από το δοχείο, κολλήστε καρτέλες που επισημαίνουν ότι αδειάζουμε το περιεχόμενο του δοχείου στη λεκάνη, πατάμε το καζανάκι και πλένουμε χεράκια.

 

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου
Είμαι μητέρα τριών υπέροχων πλασμάτων και εκπαιδευτικός, όπως καταλαβαίνετε λατρεύω τα παιδιά! Τρελαίνομαι να διαβάζω καθετί που τα αφορά από θέματα ψυχολογίας, διαπαιδαγώγησης, παραμύθια και παιδική λογοτεχνία. Βιβλία που σχετίζονται με κατασκευές, χειροτεχνίες, παιχνίδια και ο,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μέσα από το Nancy's Blog μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας ιδέες και σκέψεις που εύχομαι να σας προβληματίσουν θετικά και να ομορφύνουν την καθημερινότητά σας! Ευχαριστώ Nancy's Blog!

Δείτε Επίσης

Υπάρχουν άντρες που είναι γεννημένοι να γίνουν μπαμπάδες!

Υπάρχουν πολλοί άντρες με διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετικές προοπτικές. Κάποιοι  ξεχωρίζουν από την όψη τους. …

Πόσο επικίνδυνο είναι το απότομα τράνταγμα του μωρού;[vid]

Πόσο επικίνδυνο είναι το απότομα τράνταγμα του μωρού; [vid]

“Δεν γνώριζα πόσο σοβαρό είναι” ήταν η πρώτη αντίδραση των γονιών νεογέννητων παιδιών στην ενημέρωση …

Με αγάπη προς όλες τις νέες και μέλλουσες μανούλες!

Με αγάπη προς όλες τις νέες και μέλλουσες μανούλες! Αγαπημένες μου, μέσα από αυτό το …

Μύθοι και εγκυμοσύνη! Προκαταλήψεις που ακούμε μέχρι και σήμερα!

Εγκυμοσύνη και προκαταλήψεις που ακούμε μέχρι και σήμερα!

Μύθοι και εγκυμοσύνη! Προκαταλήψεις μίας άλλης εποχής που ακούμε μέχρι και σήμερα! Μία γυναίκα τόσο …