Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Ριζότο μανιταριών

Ριζότο μανιταριών για απαιτητικούς ουρανίσκους! Σπιτική συνταγή!

Pen Το ριζότο μανιταριών είναι ένα πιάτο ελαφρύ, υγιεινό και γευστικότατο! Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, αλλά και ως κυρίως. Το μυστικό επιτυχίας του ριζότου με μανιτάρια βρίσκεται στο σωστό ρύζι, τη σωστή θερμοκρασία και τη σταδιακή πρόσθεση του ζωμού. Ελλείψει φρέσκων μανιταριών, το ριζότο με μανιτάρια μπορεί να φτιαχτεί και με μανιτάρια κονσέρβα, αλλά η γεύση και το άρωμα των φρέσκων μανιταριών είναι αυτά που το απογειώνουν.

Συνταγή για το ριζότο μανιταριών!

Υλικά:

  • Μισό κιλό μανιτάρια λευκά φρέσκα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Μισό φλυτζάνι λευκό κρασί
  • 2 φλυτζάνια ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
  • 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή βοδινού / κότας (το διατηρούμε ζεστό σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Λίγη παρμεζάνα ή σκληρό τυρί επιλογής μας
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με νωπό χαρτί κουζίνας. Προσοχή! Δεν τα πλένουμε, διότι τα μανιτάρια απορροφούν υγρασία. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Όταν αλλάξουν χρώμα τα βγάζουμε από το τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, γιατί αργότερα θα προστεθεί και ο ζωμός (ο οποίος έχει ήδη αλάτι) και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, όπου έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι.

Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί το ρύζι παντού και να γυαλίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί και να το απορροφήσει το ρύζι.

Η διαδικασία αργότερα έχει ως εξής:

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζωμό, ανακατεύουμε και περιμένουμε να το απορροφήσει. Όταν θα το απορροφήσει θα ξαναρίξουμε πάλι ένα φλιτζάνι ζωμό κ.ο.κ. Όλη αυτή η διαδικασία θα κρατήσει μέχρι να βράσει το ρύζι και να χυλώσει. Υπολογίστε γύρω στα 20-25′. Προς το τέλος ρίχνουμε τα μανιτάρια, το βούτυρο και την παρμεζάνα / σκληρό τυρί και ανακατεύουμε για 2′ ακόμη. Σερβίρεται ζεστό!

Tips!

  • Τα μανιτάρια αν θέλουμε μπορούμε και να τα ψιλοκόψουμε.
  • Το ριζότο μπορεί να γίνει και με άλλα είδη μανιταριών πχ. πλευρώτους.
  • Δίνουμε προσοχή στη σταδιακή πρόσθεση του ζωμού και το συχνό ανακάτεμα, διότι μόνο έτσι θα έχουμε ριζότο και όχι λαπά.

Καλή σας όρεξη!

 

Συνταγή & Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like Nancy’s Blog 

Περί Λίτσα Μπράχου

Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας! [Βίντεο]

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας! [Βίντεο]

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών! Σήμερα, θα φτιάξουμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή με γεύση και μυρωδιά, …

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Εύκολη και πολύ γευστική! [Βίντεο]

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Εύκολη και πολύ γευστική! [Βίντεο]

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Σήμερα, θα φτιάξουμε μία εύκολη και νόστιμη σαλάτα, με απλά υλικά που …

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια! Ένα γλυκό, απλά θεϊκό![Βίντεο]

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια! Ένα γλυκό, απλά θεϊκό![Βίντεο]

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια, μπορούμε να το πούμε και μπακλαβά σε ρολά! Ένα υπέροχο γλυκό, …

Πένες στο φούρνο με λουκάνικο και πιπεριές![Βίντεο]

Πένες στο φούρνο με λουκάνικο και πιπεριές![Βίντεο]

Η σημερινή μας πρόταση είναι πένες με λουκάνικο και πιπεριές! Σε όλους αρέσουν τα ζυμαρικά …