
Συνταγή για το ριζότο μανιταριών!
Υλικά:
- Μισό κιλό μανιτάρια λευκά φρέσκα
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Μισό φλυτζάνι λευκό κρασί
- 2 φλυτζάνια ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
- 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή βοδινού / κότας (το διατηρούμε ζεστό σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Λίγη παρμεζάνα ή σκληρό τυρί επιλογής μας
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με νωπό χαρτί κουζίνας. Προσοχή! Δεν τα πλένουμε, διότι τα μανιτάρια απορροφούν υγρασία. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Όταν αλλάξουν χρώμα τα βγάζουμε από το τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, γιατί αργότερα θα προστεθεί και ο ζωμός (ο οποίος έχει ήδη αλάτι) και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, όπου έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι.
Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί το ρύζι παντού και να γυαλίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί και να το απορροφήσει το ρύζι.
Η διαδικασία αργότερα έχει ως εξής:
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζωμό, ανακατεύουμε και περιμένουμε να το απορροφήσει. Όταν θα το απορροφήσει θα ξαναρίξουμε πάλι ένα φλιτζάνι ζωμό κ.ο.κ. Όλη αυτή η διαδικασία θα κρατήσει μέχρι να βράσει το ρύζι και να χυλώσει. Υπολογίστε γύρω στα 20-25′. Προς το τέλος ρίχνουμε τα μανιτάρια, το βούτυρο και την παρμεζάνα / σκληρό τυρί και ανακατεύουμε για 2′ ακόμη. Σερβίρεται ζεστό!
Tips!
- Τα μανιτάρια αν θέλουμε μπορούμε και να τα ψιλοκόψουμε.
- Το ριζότο μπορεί να γίνει και με άλλα είδη μανιταριών πχ. πλευρώτους.
- Δίνουμε προσοχή στη σταδιακή πρόσθεση του ζωμού και το συχνό ανακάτεμα, διότι μόνο έτσι θα έχουμε ριζότο και όχι λαπά.
Καλή σας όρεξη!
Συνταγή & Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like Nancy’s Blog